default-image

Δ. Μάρδας: "Τα χρήματα για το ΔΝΤ υπάρχουν"

Οικονομία
Δ. Μάρδας: "Τα χρήματα για το ΔΝΤ υπάρχουν"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Tη διαβεβαίωση ότι τα χρήματα για την πληρωμή της δόσης προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο βρίσκονται στα κρατικά ταμεία έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, ο οποίος ωστόσο άφησε να εννοηθεί ότι η καταβολή της δόσης είναι θέμα του Μαξίμου που καλείται να λάβει την πολιτική απόφαση.

Μιλώντας στην εκπομπή "Mega Σαββατοκύριακο" o κ. Μάρδας τόνισε ότι «η πληρωμή του ΔΝΤ θα λάβει χώρα στις 9 Απριλίου. Από εκεί και πέρα υπάρχουν διάφορα προβλήματα πολιτικού περιεχομένου. Χρήματα υπάρχουν για να γίνουν οι πληρωμές μισθών, συντάξεων και οτιδήποτε άλλο χρειάζεται για όλη την επόμενη εβδομάδα. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν για τη μεθεπόμενη. Αυτό είναι μια πολιτική απόφαση η οποία θα παρθεί και εμείς θα ακολουθήσουμε τις όποιες πολιτικές αποφάσεις».

Αποφεύγοντας να πει εάν ο Αλέξης Τσίπρας έχει δώσει τη σχετική εντολή για πληρωμή των 460 εκατ. προς το ΔΝΤ και αφήνοντας να εννοηθεί ότι η ελληνική κυβέρνηση πιέζει εμμέσως για να βρεθεί λύση στο χρηματοδοτικό πρόβλημα, ο κ. Μάρδας είπε: «Υπάρχουν κάποιες πολιτικές αποφάσεις, και από τη στιγμή που δεν υπάρχει κάποια ανακοίνωση από το Μαξίμου εμείς είμαστε οι διαχειριστές των χρημάτων. Έχω συγκεκριμένες εντολές τις οποίες θα εκτελέσω στο χρόνο που πρέπει. Οι εντολές όλες θα δοθούν στις 8 Απριλίου».

Σε δηλώσεις του στο "Σκάι" ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι «κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι να μπορεί να πληρώσει μισθούς και συντάξεις στους χρόνους που πρέπει» τονίζοντας πως «προτεραιότητά μας είναι οι μισθοί και συντάξεις. Όλα τα άλλα έπονται».

Σε ερώτηση τι έχει να απαντήσει σε όσους λένε πως η Ελλάδα στερεύει από λεφτά σε έναν ή δύο μήνες, ο κ. Μάρδας απάντησε πως «κάνουν λάθος όσοι ισχυρίζονται κάτι τέτοιο. Όταν η διαπραγμάτευση τρέχει και υπάρχουν διέξοδοι να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα ρευστότητας μιας οικονομίας δεν μπορούν να γράφονται τέτοια».

Ο ίδιος επιβεβαίωσε τις πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση από τους δανειστές για νέα μείωση μισθών και συντάξεων, ωστόσο υπογράμμισε πως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί. «Αυτή είναι μία από τις "κόκκινες" γραμμές που έχει θέσει η κυβέρνηση. Και οι εταίροι μας το έχουν καταλάβει πια», τόνισε.

Είπε, επίσης, πως αυτό που «επιδιώκουμε είναι η βελτίωση δυνατοτήτων χρηματοδότησής μας» και, σε ό,τι αφορά την καθυστέρηση των διαπραγματεύσεων, ανέφερε πως «όλοι θα θέλαμε να τελειώνει μέσα σε μία ημέρα η διαπραγμάτευση, αυτό όμως δεν εξαρτάται από εμάς».

Τέλος για τον ΕΝΦΙΑ, ο κ. Μάρδας είπε πως ο νέος φόρος θα είναι «διαφορετικός και πιο ελαφρύς για τον κόσμο».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News