default-image

Δε φεύγουν χρήματα από τις Περιφέρειες

Κρήτη
Δε φεύγουν χρήματα από τις Περιφέρειες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά την καταιγίδα, η... ηρεμία για τα αδιάθετα κονδύλια του ΕΣΠΑ στις Περιφέρειες! Αρχικά μέσω εγγράφου το κεντρικό κράτος ζήτησε από τις αιρετές Περιφέρειες να επιστρέψουν τα αδιάθετα κοινοτικά κονδύλια για έργα υποδομών. Ωστόσο, μετά τις αντιδράσεις και το θόρυβο που σηκώθηκε, υπήρξε υπαναχώρηση από την κυβέρνηση που διευκρίνισε πως δεν τίθεται θέμα ανάκλησης χρημάτων από τις Περιφέρειες στον κρατικό προϋπολογισμό...

Η αναδίπλωση επισφραγίστηκε μετά από τη σύσκεψη που έγινε ανάμεσα στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και στους αιρετούς περιφερειάρχες, μεταξύ των οποίων και του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Κώστας Αγοραστός ανέφερε ότι δε θα αλλάξει τίποτα στη διαδικασία διαχείρισης των κονδυλίων των ΠΕΠ (Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα), ούτε θα υπάρξει πρόβλημα υποχρηματοδότησης των έργων ή έλλειψης πόρων στις Περιφέρειες.

Ο υφυπουργός Επικρατείας Τέρενς Κουίκ, που μετείχε επίσης στη σύσκεψη, ανέφερε ότι δε θα φύγουν χρήματα από τις Περιφέρειες για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις και συνέστησε «ηρεμία».

Τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση εργάζεται προκειμένου να αξιοποιηθεί και το τελευταίο ευρώ του ΕΣΠΑ.

Περιφερειάρχες ανέφεραν μετά τη σύσκεψη ότι η μεταφορά κονδυλίων του ΕΣΠΑ στον κρατικό προϋπολογισμό δεν προβλέπεται από την κοινοτική νομοθεσία και ότι δεν υπάρχει διαδικασία για την υλοποίηση σχετικής πρόβλεψης που περιλαμβάνεται σε εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομίας προς τις Περιφέρειες, να μεταφερθούν δηλαδή στον προϋπολογισμό κονδύλια που δεν είναι άμεσα απαιτητά για την πληρωμή συγχρηματοδοτούμενων έργων.

Το όλο θέμα προέκυψε όταν έγγραφο που υπογράφει ο γενικός γραμματέας Δημόσιων Επενδύσεων Αλέξανδρος Χαρίτσης έφτασε στις διαχειριστικές Αρχές των Περιφερειών, μέσω του οποίου ζητούσε την αυτόματη ανάκληση από το κράτος των χρημάτων που είναι κανονικά δεσμευμένα για έργα μέσω του ΕΣΠΑ.

Το έγγραφο, με τίτλο «Επιτάχυνση πληρωμών ΕΣΠΑ και καταχωρίσεων σε ΟΠΣ» προκάλεσε την άμεση αντίδραση και κινητοποίηση εκ μέρους της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος. Με τον πρόεδρο της ΕΝΠΕ Κώστα Αγοραστό να δηλώνει χαρακτηριστικά το πρωί πως «συμβαίνει κάτι πρωτόγνωρο και κινδυνεύει η ανάπτυξη στη χώρα με την αυτόματη ανάκληση από το κράτος των χρημάτων, που είναι κανονικά δεσμευμένα για έργα μέσω του ΕΣΠΑ».

Έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση, στο άκουσμα της είδησης για ανάκληση κονδυλίων που είναι δεσμευμένα για τη χρηματοδότηση έργων υποδομής εξαπέλυσαν Ν.Δ., Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ. Για πλήγμα της θεσμικά κατοχυρωμένης ανεξαρτησίας της αυτοδιοίκησης, αλλά και πάγωμα όλων των έργων υποδομής, μίλησε ο συντονιστής Δημόσιας Διοίκησης & Δικαιοσύνης της Νέας Δημοκρατίας κ. Σίμος Κεδίκογλου.

Όπως δήλωσε, «βάζοντας χέρι στα αποθεματικά του ΕΣΠΑ στις Περιφέρειες, η κυβέρνηση δεν πλήττει απλώς τη θεσμικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία της περιφερειακής αυτοδιοίκησης.

«Το κρυφτούλι με τα ταμεία που το πρωί είναι άδεια και το βράδυ γεμίζουν μόνο και μόνο για να δηλώνουν αισιόδοξα στις τηλεοράσεις τα κυβερνητικά στελέχη πρέπει να τελειώσει. Η χώρα έχει ανάγκη τα λεφτά της Ευρώπης», ανέφερε το Ποτάμι.

Το ΠΑΣΟΚ σχολίασε καυστικά πως η κυβέρνηση βάζει "χέρι" και στα χρήματα έργων του ΕΣΠΑ, χωρίς καμία αξιολόγηση, αλλά με μοναδικό στόχο να καλυφθεί το πρόβλημα της ρευστότητας που οι ίδιοι δημιούργησαν».

Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News