default-image

Μεγάλη Παρασκευή των Καθολικών

Κόσμος
Μεγάλη Παρασκευή των Καθολικών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μεγάλη Παρασκευή σήμερα για ένα μεγάλο μέρος του πλανήτη και σε ολόκληρο τον Καθολικό κόσμο λαμβάνουν χώρα τελετές αναπαράστασης των Παθών του Χριστού. Στις Φιλιππίνες το έθιμο που δεν συναντά τις ευλογίες της εκκλησίας τηρήθηκε και φέτος με εκατοντάδες πιστούς να μαστιγώνονται δημόσια για να εξαγνιστούν από τις αμαρτίες τους ενώ πολλοί πιστεύουν ότι με τον τρόπο αυτό μπορούν να θεραπευτούν από τις ασθένειες που τους βασανίζουν.

Πολλοί πιστοί κουβαλούν σταυρούς και φορούν κόκκινους χιτώνες σε ανάμνηση των παθών Του Χριστού. Σε αρκετές γωνιές της χώρας αρκετοί ήταν και φέτος οι Φιλιππινέζοι που σταυρώθηκαν τηρώντας το τάμα τους όπως στο γραφικό χωριό Κουτούντ 80 χιλιόμετρα από τη Μανίλα. Το έθιμο το οποίο έχει ιστορία από τη δεκαετία του 60 προσελκύει χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο σε ολόκληρη τη χώρα όπου διοργανώνονται αντίστοιχες αιματηρές τελετές.  Αρκετοί είναι μάλιστα εκείνοι που σταυρώνονται κάθε χρόνο όπως ο Ρουμπέν Εναγιέ ο οποίος καρφώθηκε με καρφιά σε σταυρό για 29η φορά.  

Στη Ρώμη, για μια ακόμα χρονιά ο Πάπας Φραγκίσκος έπλυνε τα πόδια 12 αντρών και γυναικών στη φυλακή της Ρώμης. Για Τρίτη συνεχόμενη χρονιά ο Ποντίφικας δεν τέλεσε τη θεία λειτουργία στη Βασιλική του Αγίου Ιωάννη του Λατερανό της Αιώνιας Πόλης όπως γίνονταν από τους προκατόχους του, αλλά στο σωφρονιστικό κατάστημα Ρεμπίμπια της Ρώμης. Πολλοί ήταν εκείνοι που ξέσπασαν σε δάκρυα όταν ο Φραγκίσκος έσκυψε μπροστά από μια Αφροαμερικανή φυλακισμένη και έπλυνε τα πόδια του μωρού της. Οι φυλακισμένοι προέρχονταν από διάφορες χώρες ανάμεσα τους τη Νιγηρία, την Ιταλία, το Κονγκό, τον Ισημερινό και τη Βραζιλία.    

Απόψε ο Πάπας θα χοροστατήσει στην τελετή Via Crucis το δρόμο του Γολγοθά στο Κολοσσαίο της Ρώμης. Επίκεντρο των τελετών ήταν βεβαίως η Ιερουσαλήμ όπου χιλιάδες πιστοί περπάτησαν με σταυρούς στα χέρια το δρόμο του Γολγοθά τη γνωστή Via Dolorosa

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News