default-image

Οι "πειρατές" του πάρκινγκ

Κρήτη
Οι "πειρατές" του πάρκινγκ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γλάστρες, κασόνια, τελάρα, λάστιχα, καρέκλες, σκαμπό, ακόμα και κουβάδες! Σαν βγεις στο πηγαιμό όχι για την Ιθάκη αλλά για το σπίτι ή τη δουλειά σου στο Ηράκλειο και θέλεις να παρκάρεις το αυτοκίνητό σου, όλο και κάποιο από τα παραπάνω αυτοσχέδια εμπόδια θα βρεις μπροστά σου...

Όλοι μας λίγο-πολύ, άλλος λιγότερες φορές, άλλος περισσότερες, έχουμε δοκιμάσει τις αντοχές των νεύρων μας βλέποντας άδειες θέσεις πάρκινγκ, τις οποίες όμως κάποιοι "έξυπνοι" - και δεν αναφερόμαστε φυσικά σε φαρμακοποιούς, περιπτεράδες κ.τ.λ., όπου είναι κατανοητή η τοποθέτηση κώνων - έχουν μεριμνήσει να καπαρώσουν με το έτσι θέλω! Και αν επιχειρήσει κανείς να παρκάρει, κινδυνεύει να μπλέξει σε καβγά!

Το φαινόμενο βεβαίως του καβατζοπαρκαρίσματος, για να το πούμε λαϊκά, δεν παρατηρείται μονάχα στο Ηράκλειο. Η παράνομη κατάληψη στάθμευσης έχει πάρει εδώ και χρόνια μεγάλες διαστάσεις σε όλη την Κρήτη, όπως και σε όλη άλλωστε τη χώρα. Από τα Χανιά ως τη Σητεία, οι "πειρατές" του οδοστρώματος, που βλέπουν ως τσιφλίκι τους το πεζοδρόμιο και το δρόμο μπροστά από το σπίτι τους, φροντίζουν να "κατοχυρώνουν" με κάθε μέσο και εξοπλισμό που βάζει ο νους το αυθαίρετο "τσιφλίκι" τους!

Σε κάποιους δήμους, όπως στον Άγιο Νικόλαο, πήραν απόφαση να εξαπολύσουν συστηματικό "κυνήγι" κατά των πειρατών του πάρκινγκ. Προ ημερών ο Δήμος απηύθυνε την τελευταία προειδοποιητική ανακοίνωση και πλέον θα αρχίσουν οι έλεγχοι που θα συνοδευτούν από πρόστιμα! Μια κίνηση που ίσως θα πρέπει να μελετήσουν και στη Λότζια, καθώς το κακό έχει παραγίνει και στο Ηράκλειο.

Η αλήθεια είναι πως ένα μικρό ελαφρυντικό υπάρχει για τους αυθαίρετους καταληψίες στάθμευσης, αφού στη μεγαλούπολη του Ηρακλείου, ακόμα και περιφερειακά της πόλης, υπάρχει πρόβλημα έλλειψης διαθέσιμων χώρων στάθμευσης. Αυτό όμως δε σημαίνει πως ο καθένας μπορεί να τοποθετεί μπροστά από το σπίτι του μια γλάστρα, ένα κασόνι, μια καρέκλα και να "καβατζώνει" το πάρκινγκ. Δεν του ανήκει. Και δε χάλασε δα και ο κόσμος να τρέχει λίγο πιο κάτω, λίγο παραπέρα για να παρκάρει.

Αλλά, όχι! Ως λαός, και είναι ένα από τα ελαττώματά μας δυστυχώς αυτό, θέλουμε τη βολή μας. Να παρκάρουμε φάτσα-κάρτα μπροστά στο σπίτι μας ή στο γραφείο μας. Μην περπατήσουμε και πάθουμε και τίποτε!

Από κασόνια μέχρι... κουβάδες!

Η "Ν.Κ." έκανε ένα μικρό πείραμα. Ένα μίνι οδοιπορικό σε μια μόνο συνοικία της πόλης, στον Κατσαμπά. Και οι εικόνες που κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός είναι άκρως... αποκαλυπτικές! Σε κάθε δρόμο σχεδόν "ξεφυτρώνει" και από ένα φυσικό εμπόδιο που στέλνει το μήνυμα σε κάθε οδηγό να πάει να παρκάρει αλλού!

Πάντως, η φαντασία των "πειρατών" του πάρκινγκ δεν έχει όριο. Άλλος έχει τοποθετήσει γλάστρες. Άλλος πετά ένα σκαμπό πάνω στο δρόμο για να διώχνει τους άλλους οδηγούς. Μέχρι και κουβάδες εντοπίσαμε σε μερικά σημεία!

Φαντασία ατελείωτη για μερικούς πολίτες, που αναγκάζουν με το έτσι θέλω τους συνδημότες τους σε μεγάλη σωματική και ψυχική ταλαιπωρία. Ταλαιπωρία που ενίοτε επιφυλάσσει και πολύ χειρότερες καταστάσεις. Δεν είναι λίγες, δυστυχώς, οι φορές που σημειώνονται διαπληκτισμοί με φόντο τα φαινόμενα αυτά της παράνομης κατάληψης στάθμευσης. Κάποιες φορές μάλιστα πολίτες, ακόμα και γείτονες, φτάνουν στο σημείο να πιαστούν στα χέρια στην ιδιότυπη αυτή μάχη του πάρκινγκ, ενώ κατά καιρούς οι υποθέσεις φτάνουν μέχρι την Αστυνομία.

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΟ ΜΑΣΤΑΜΠΑ

Της έσκαγε το λάστιχο

Ένα μόνο χαρακτηριστικό περιστατικό από τα πολλά που έχουν συμβεί κατήγγειλε αναγνώστρια στη "Ν.Κ.". Το περιστατικό συνέβη στο Μασταμπά. Η κυρία έκανε το μέγα σφάλμα να παρκάρει το αυτοκίνητό της σε σημείο του δρόμου που γείτονάς της θεωρούσε ιδιοκτησία του! Ο γείτονας, ως δίποδος... τυφλοπόντικας, έβγαινε τις νύχτες και τη μια της έσκαγε το λάστιχο, την άλλη της γρατζουνούσε το αμάξι.

Επειδή το Ι.Χ. ήταν παλιό, η κυρία δεν πτοούνταν και συνέχισε να παρκάρει. Μέχρι που κάποια στιγμή, ο εκνευρισμένος γείτονας ουσιαστικά της αποκαλύφθηκε, ρωτώντας την πότε επιτέλους θα πιάσει το νόημα!

Τη στιγμή εκείνη κόντεψε να γίνει σοβαρό επεισόδιο. Η αναγνώστριά μας απευθύνθηκε στην Εισαγγελία. Η Αστυνομία ήρθε. Έκανε συστάσεις στο γείτονα. Και τελικά ο ίδιος δεν ξαναενόχλησε το αμάξι της ή την ίδια.

Αλλού στη χώρα, δυστυχώς, έχουν συμβεί πολύ χειρότερα. Την 1η Νοεμβρίου του 2000 ένας 50χρονος στη Θεσσαλονίκη υπέκυψε σε καρδιακό επεισόδιο που υπέστη, όταν διαπληκτίστηκε με κάποιο γείτονα που διαφώνησε με τη θέση που επέλεξε για να παρκάρει η κόρη του εκλιπόντος!

Του Μπάμπη Σαββίδη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News