Ειδήσεις

Πολύτιμες συμβουλές για τις πασχαλινές αγορές

Την προσοχή των καταναλωτών εφιστούν ενόψει των αγορών του Πάσχα οι αρμόδιες υγειονομικές Αρχές, υπογραμμίζοντας να έχουν τα μάτια τους δεκατέσσερα σε ό,τι ψωνίζουν.

Στο πλαίσιο αυτό και προκειμένου να διασφαλιστεί τόσο η αγορά ποιοτικών προϊόντων ζωικής προέλευσης όσο και να προστατευτεί η υγεία του καταναλωτή κατά την εορταστική πασχαλινή περίοδο, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Χανίων, ως αρμόδια Αρχή για τον έλεγχο των τροφίμων ζωικής προέλευσης, ανακοινώνει τις παρακάτω οδηγίες-επισημάνσεις που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στις όποιες πασχαλινές αγορές.

Κρέας

Όλα τα αμνοερίφια εγχώριας παραγωγής φέρουν σφραγίδα καταλληλότητας χρώματος "τιρκουάζ" (λαμπρό κυανό), η οποία έχει σχήμα ωοειδές. Το ίδιο ισχύει και για τα αμνοερίφια που προέρχονται από τις άλλες κοινοτικές χώρες. Επίσης, φέρουν τη σφραγίδα της κατηγορίας του σφαγίου (αμνός ή ερίφιον), καθώς και τη σφραγίδα προέλευσης, δηλαδή στην προκειμένη περίπτωση "ΕΛΛΑΣ", σε σχήμα ορθογώνιου παραλληλόγραμμου.

Τα αμνοερίφια εισαγωγής από τρίτες χώρες, ελληνικής ή όχι σφαγής, φέρουν υποχρεωτικά όλες τις σφραγίδες σε χρώμα "καστανό" (δηλαδή τη σφραγίδα καταλληλότητας - ωοειδής - και τη σφραγίδα προέλευσης της τρίτης χώρας, σχήματος ορθογώνιου παραλληλόγραμμου). Τα σπλάγχνα, το συκώτι οι πνεύμονες, η καρδιά και οι νεφροί δεν πρέπει να φέρουν οζίδια και κύστες. Τα έντερα δε θα πρέπει να παρουσιάζουν τόσο μεταβολές του χρωματισμού τους αλλά ούτε και να είναι εκτεθειμένα στο περιβάλλον, στις σκόνες και τα έντομα.

Σε περίπτωση αγοράς κατεψυγμένων προϊόντων (όπως κατεψυγμένης συκωταριάς, εντέρων κ.λπ.), έχει ιδιαίτερη σημασία να ελέγχεται η ημερομηνία κατάψυξης και λήξης του προϊόντος. Επίσης, σε καμιά περίπτωση δε θα πρέπει να αγοράζει εντόσθια κατεψυγμένα που έχουν αποψυχθεί. Καλό θα είναι το καταναλωτικό κοινό να αγοράζει κρέατα που είναι τοποθετημένα σε ψυγεία ή προθήκες ψυγείων και όχι αυτά που κρέμονται σε τσιγκέλια και είναι εκτεθειμένα σε σκόνες και σε μικρόβια. Επίσης, θα πρέπει να δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις συνθήκες υγιεινής και καθαρότητας του χώρου, του εξοπλισμού και του προσωπικού προτού επιλέξει τα καταστήματα στα οποία θα κάνει τις αγορές του.

Στις βιτρίνες τόσο των παραδοσιακών κρεοπωλείων όσο και των κρεοπωλείων των σούπερ-μάρκετ, όπου εκθέτονται τα κρέατα, πρέπει να υπάρχει πινακίδα που θα αναγράφει με ευκρίνεια το είδος του κρέατος, καθώς επίσης και την προέλευση-καταγωγή του (π.χ. μοσχάρι γάλακτος Γαλλίας, ή βοδινό Ελλάδος ή χοιρινό Ολλανδίας ή χοιρινό ελληνικό, αρνί ελληνικό και ομοίως για τα υπόλοιπα είδη κρέατος). Κατά την παραλαβή του κρέατος στο πακέτο πρέπει να υπάρχει αυτοκόλλητη ετικέτα στην οποία, εκτός των άλλων, πρέπει να φέρει και ένδειξη για το είδος και την καταγωγή κρέατος που επιλέξαμε να αγοράσουμε, με πιο γενική όμως αναφορά: ελληνικό (ΕΛΛΗΝ) ή χώρα προέλευσης.

Οι τιμοκατάλογοι πρέπει να αναφέρουν την τιμή του κρέατος πάντα σε σχέση με το είδος και την καταγωγή του, καθώς επίσης και οι μεγάλες πινακίδες που συνήθως αναρτώνται στους τοίχους ή στις προθήκες των καταστημάτων, που ενημερώνουν τους καταναλωτές για διάφορες προσφορές, θα πρέπει να αναφέρουν το είδος και την καταγωγή-προέλευση του προσφερόμενου κρέατος. Συγκεκριμένα, για το βόειο-μοσχαρίσιο κρέας, εκτός των παραπάνω, οι καταναλωτές θα πρέπει να αναζητούν στη βιτρίνα έκθεσης τους και την ετικέτα του σφαγείου, όπου και αναγράφεται η κατηγορία του (μοσχάρι γάλακτος, ή νεαρό μοσχάρι, ή βόειο), το σφαγείο, η ημερομηνία σφαγής και η προέλευσή του.

Αβγά

Όλα τα αβγά θα πρέπει να φέρουν στο κέλυφος με καθαρά γράμματα το διακριτικό αριθμό του παραγωγού και τα αρχικά της χώρας προέλευσης που για τη χώρα μας είναι το EL. Επιπρόσθετα επί της συσκευασίας θα πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφεται ο κωδικός αριθμός του ωοσκοπικού κέντρου, η κατηγορία ποιότητας και βάρους τους και η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας (28 ημέρες μετά την ημερομηνία ωοτοκίας).

Η νωπότητα και η καταλληλότητα του αβγού διαπιστώνονται από τον έλεγχο της ημερομηνίας λήξης και των σωστών ενδείξεων στη συσκευασία, όπως η ημερομηνία συσκευασίας ή ωοσκόπησης. Καλό θα είναι να αποφεύγεται η αγορά αβγών με ακάθαρτο, ραγισμένο και μη φυσιολογικό κέλυφος, καθώς και η κατανάλωση αβγών με κηλίδες αίματος, με ασπράδι θρομβώδες, χρωματισμένο, ανακατεμένο με τον κρόκο και με δυσάρεστη οσμή.

Τυριά με σήμα καταλληλότητας

Τα τυριά θα πρέπει να παρασκευάζονται μόνο σε τυροκομεία που λειτουργούν νόμιμα. Καλό είναι οι καταναλωτές να μην αγοράζουν φρέσκα τυριά από παραγωγούς που τυροκομούν οι ίδιοι γιατί οι υγειονομικές συνθήκες παραγωγής τους είναι άγνωστες και το πιθανότερο όχι σωστές.

Ο καταναλωτής συνετό είναι να αποφεύγει γενικότερα τις αγορές τροφίμων ζωικής προέλευσης από πλανόδιους περιστασιακούς πωλητές ή από δήθεν παραγωγούς διότι αποτελούν πηγή διάθεσης μη ελεγχόμενων τροφίμων που μπορούν όχι μόνο να τον παραπλανήσουν αλλά και να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στην υγεία του. Τα τυριά θα πρέπει να έχουν το σήμα καταλληλότητας (οβάλ σφραγίδα) με τα αρχικά της χώρας παραγωγής και τον αριθμό έγκρισης του παρασκευαστή.

Επίσης, πάνω στη συσκευασία, εκτός των άλλων στοιχείων (π.χ. συστατικά), πρέπει να αναγράφονται η ημερομηνία παραγωγής και η ημερομηνία λήξης τους.

Σοκολατένια αβγά: Προσοχή στην ημερομηνία λήξης

Για την αγορά των σοκολατένιων αβγών που προσφέρονται κυρίως στα παιδιά, οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι πρόκειται επίσης για τρόφιμα για τα οποία ισχύουν οι γενικοί κανόνες υγιεινής ως προς τη συντήρηση, την έκθεση και τη διάθεση από σταθερά και επώνυμα σημεία πώλησης τροφίμων. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται στην υποχρεωτική αναγραφή της σύνθεσης (σοκολάτα γάλακτος, υγείας κ.λπ.) και στην ημερομηνία ανάλωσης.

Μαρία Αντωνογιαννάκη

Σχόλια