Ειδήσεις

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: "Όχι" στα πολυκαταστήματα στις πόλεις

Με ερώτηση προς τους υπουργούς Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Οικονομίας, Παν. Λαφαζάνη και Γιώργο Σταθάκη, την οποία συνυπογράφουν 24 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και ο Λασιθιώτης Κωστής Δερμιτζάκης, επιχειρείται να προστατευτεί ο μικροεπαγγελματίας που αφανίζεται λόγω της εγκατάστασης πολυκαταστημάτων και υπεραγορών ακόμα και μέσα στις μικρότερες πόλεις και όχι έξω από αυτές.

Η επίμαχη ρύθμιση, που επιτρέπει τα εμπορικά κέντρα και τα πολυκαταστήματα των πολυεθνικών  μέσα στις πόλεις, ψηφίστηκε χωρίς καμιά διαβούλευση λίγο πριν αποχωρήσει η προηγούμενη συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας - ΠΑΣΟΚ, και καταδεικνύει την εχθρική πολιτική που εφαρμόστηκε απέναντι στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προωθώντας τη συγκέντρωση δραστηριοτήτων στο χώρο του εμπορίου προς όφελος των μεγάλων πολυεθνικών.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν τους υπουργούς αν προτίθενται να καταργήσουν άμεσα ή να τροποποιήσουν τη συγκεκριμένη ρύθμιση, μειώνοντας τον επιτρεπόμενο αριθμό τετραγωνικών μέτρων της εξαίρεσης τουλάχιστον στο μισό, ώστε να μην δημιουργηθούν τετελεσμένα μέχρι να ολοκληρωθεί η διαβούλευση με τους κοινωνικούς φορείς για τους όρους λειτουργίας των πολυκαταστημάτων και των υπεραγορών.

«Οι μνημονιακές κυβερνήσεις πήραν συστηματικά μέτρα σε βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (φορολογικά, θεσμικά, κ.ά.), προωθώντας την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συγκέντρωση στο χώρο του εμπορίου και των υπηρεσιών. Πολλές φορές ψηφίστηκαν νόμοι και τροπολογίες που δεν είχαν καθόλου συζητηθεί από τους κοινωνικούς φορείς και άλλαζαν σε μια μέρα τους όρους του ανταγωνισμού και τη λειτουργία της αγοράς, δημιουργώντας τετελεσμένα.

Με το νόμο 4315-24/12/2014 στο άρθρο 10 παρ. 16α επιτρέπεται η δημιουργία καταστημάτων εμβαδού έως 1500 τμ στις περιοχές γενικής κατοικίας. Ταυτόχρονα εξαιρούνται από την κατηγορία των υπεραγορών τα μεικτά καταστήματα πώλησης τροφίμων και λοιπών προϊόντων εφόσον δεν υπερβαίνουν το παραπάνω όριο των 1500 τ.μ.

Η συγκεκριμένη τροποποίηση ανατρέπει τις προβλέψεις του προεδρικού διατάγματος που, έστω και ασαφώς, εξαιρούσε τη λειτουργία πολυκαταστημάτων και υπεραγορών στις περιοχές γενικής κατοικίας, μέσα στον πολεοδομικό ιστό των πόλεων», αναφέρουν στην ερώτηση τους οι 24 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Τη δημοσίευση της συγκεκριμένης διάταξης ακολούθησε άμεση αίτηση μεγάλης πολυεθνικής αλυσίδας πολυκαταστημάτων για δημιουργία «Επιχείρησης λιανικού και χονδρικού εμπορίου διάθεσης τροφίμων και ποτών - Επιχείρηση μαζικής εστίασης - πρόχειρου γεύματος ζεστής και κρύας κουζίνας» εμβαδού 1499 τμ. στον Δήμο Αγίου Νικολάου Λασιθίου, μέσα στα όρια του αστικού ιστού.

«Επειδή δεν προηγήθηκε ουσιαστική διαβούλευση για τη συγκεκριμένη διάταξη που ανατρέπει ριζικά τους όρους εμπορικού ανταγωνισμού και πολεοδομικού σχεδιασμού.

Επειδή στην παραπάνω ρύθμιση δεν προβλέπεται καμία περιβαλλοντική, κυκλοφοριακή, κοινωνική ή πληθυσμιακή παράμετρος.

Επειδή η συγκεκριμένη διάταξη διευκολύνει την ακόμα μεγαλύτερη συγκέντρωση εμπορικών δραστηριοτήτων λιανικής με καταστροφικές συνέπειες για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου αλλά μεσοπρόθεσμα και για τους καταναλωτές.

Επειδή η συγκεκριμένη τροποποίηση μπορεί να δημιουργήσει τετελεσμένα σε όλες τις πόλεις της χώρας, όπως προκύπτει από την άμεση αντίδραση της πολυεθνικής αλυσίδας σουπερ μάρκετ στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης. ερωτώνται οι κύριοι υπουργοί αν προτίθενται να καταργήσουν άμεσα ή να τροποποιήσουν τη συγκεκριμένη ρύθμιση, μειώνοντας τον επιτρεπόμενο αριθμό τετραγωνικών μέτρων της εξαίρεσης τουλάχιστον στο μισό, ώστε να μην δημιουργηθούν τετελεσμένα μέχρι να ολοκληρωθεί η διαβούλευση με τους κοινωνικούς φορείς για τους όρους λειτουργίας των πολυκαταστημάτων και υπεραγορών», ερωτούν οι 24 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

                                                                                          Του Νίκου Πετάση

Σχόλια