Ειδήσεις

Το Cyber Alert έσωσε 13χρονο κορίτσι

Η κραυγή αγωνίας ενός 13χρονου κοριτσιού μέσω διαδικτύου προκάλεσε αίσθηση ακόμη και στους αξιωματικούς της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, οι οποίοι κινητοποιήθηκαν μετά το μήνυμα ενός πολίτη. Το άτυχο κορίτσι, σε κατάσταση απόγνωσης από την κακοποίηση και κακομεταχείριση που βίωνε από τον πατέρα της, είχε αναζητήσει βοήθεια από άτομα με τα οποία συνομιλούσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατούσε στο σπίτι της οικογένειάς του.

Τα πράγματα πήγαιναν, όπως φαίνεται, από το κακό στο χειρότερο, με τον πόνο και την αγωνία να καταβάλλουν το άτυχο κορίτσι. Τα τελευταία 24ωρα εκμυστηρεύτηκε σε διαδικτυακή της συνομιλία ότι είχε σκοπό να δραπετεύσει από το σπίτι της και να εξαφανιστεί για να γλιτώσει. Θορυβημένος από τα πρόσφατα γεγονότα και προφανώς ευαισθητοποιημένος, ένας από τους συνομιλητές του κοριτσιού κινητοποίησε τις Αρχές, αξιοποιώντας την καινοτόμο online διαδικασία "Cyber Alert".

Το σήμα έφτασε στο Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος το απόγευμα της Τετάρτης. Λαμβάνοντας υπόψη την σοβαρότητα της υπόθεσης, αστυνομικοί της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διενήργησαν ενδελεχή ψηφιακή έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία της ανήλικης κοπέλας. Άμεσα ενημερώθηκε το πλησιέστερο Αστυνομικό Τμήμα για τον εντοπισμό της και τη διασφάλιση της σωματικής και ψυχικής υγείας της, καθώς εκτιμήθηκε ότι βρισκόταν σε κίνδυνο.

Αξιοποιώντας τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν, οι αστυνομικοί βρήκαν την ανήλικη, την οποία και απομάκρυναν από το σπίτι, ενώ παράλληλα συνέλαβαν το 41χρονο πατέρα της ο οποίος κατηγορείται για ενδοοικογενειακή βία. Από τη Δίωξη ηλεκτρονικού Εγκλήματος υπενθυμίζεται ότι σε ανάλογες περιπτώσεις οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν τηλεφωνικά στο 111 88, με e-mail στο ccu@cybercrimeunit.gov.gr, είτε μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smartphones), με λειτουργικό σύστημα ios-android: CYBERKID.

Σχόλια