Ειδήσεις

"Πάνω απ' όλα η υγεία μας: Καρκίνος, δάσκαλος και φίλος"

Για πρώτη φορά στην τηλεόραση μιλάει ως καρκινοπαθής ο γιατρός Θανάσης Σεφερλής. Αφορμή το βιβλίο του με τίτλο "Καρκίνος, δάσκαλος και φίλος" που έχει στόχο να "ταξιδέψει" παντού και να γίνει ένας οδηγός ζωής για όλους μας!

Άλλωστε ο γιατρός όλα τα έσοδα τα χαρίζει στον σύλλογο "ΚΕΦΙ". Μία εκπομπή που θα συγκλονίσει, αφού περνάει τα ομορφότερα μηνύματα ζωής επιβίωσης και αυτοθεραπείας!

Ο Θανάσης Σεφερλής, χειρουργός, ορθοπεδικός στο Νοσοκομείο Καρολίνσκα με εξειδίκευση στην σπονδυλική στήλη, είναι καλεσμένος της Εύας Ντελιδάκη στην εκπομπή "Όλα για την υγεία", το Σάββατο στις 2 το μεσημέρι.

Ο κ. Σεφερλής πήγε Σουηδία για να σπουδάσει αθλητική ψυχολογία, συνέχισε στην ιατρική στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα. Λίγο καιρό μετά τη διάγνωση κακοήθους όγκου στον εγκέφαλο ξεκίνησε και συνεχίζει ένα μεγάλο ταξίδι, το πιο σημαντικό της ζωής του.

Το ταξίδι του με τον καρκίνο. Μοιράζεται μαζί μας τις εμπειρίες του από σεμινάρια για καρκινοπαθείς και σεμινάρια αυτογνωσίας. Την ολιστική αντιμετώπιση της ασθένειας καθώς και την ενεργειακή ιατρική.

Ευελπιστεί να συνεισφέρει στη μεταβολή της αντίληψης που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία ότι ο καρκίνος ισούται με θάνατο.

Στο στούντιο μαζί με την Εύα Ντελιδάκη παραθέτει τη δική της εμπειρία με τον πατέρα της και τη βοήθεια που του προσέφερε με τα ανθοιάματά της, μέχρι την τελευταία στιγμή, η Ρένα Τσιμπραγού, ολιστική αισθητικός-ανθοθεραπεύτρια.

Ο Κικέρων είχε πει «χαρά ευτυχία δεν μπορεί να υπάρξει όσο ζεις με διαρκή φόβο» και αυτό είναι μια μεγάλη αλήθεια γι' αυτούς που έχουν περάσει καρκίνο.

Οτιδήποτε και αν κάνεις να θυμάσαι ένα πράγμα. Μέσα από το φόβο δεν πρόκειται να ωριμάσεις. Θα συρρικνωθείς απλώς και θα πεθάνεις. Ο φόβος βρίσκεται στην υπηρεσία του θανάτου, σε σπρώχνει προς το θάνατο και σε απομακρύνει από τη ζωή.

Διώξε από πάνω σου το φόβο. Ο φόβος ήταν μια υποσυνείδητη επιλογή σου κατά την παιδική ηλικία, τώρα συνειδητά διώξε τον από πάνω σου και ωρίμασε. Τότε η ζωή μπορεί να γίνει ένα φως, το οποίο όλο και βαθαίνει καθώς εσύ θα ωριμάζεις.

Τις εμπειρίες της ζωής μας μπορούμε να τις κοιτάξουμε από δυο διαφορετικές πλευρές, είτε μέσα από τα μάτια της έλλειψης είτε μέσα από τα μάτια της πληρότητας.

Ο φόβος βλέπει όρια, ενώ η αγάπη βλέπει δυνατότητες. Όποια στάση κι αν διαλέξεις, θα επιβεβαιωθεί από τις αγαπημένες πεποιθήσεις.

Άλλαξε την πίστη σου στο φόβο με την πίστη στην αγάπη και η αγάπη θα σε υποστηρίξει όπου κι αν πηγαίνεις. Το βιβλίο "Μαθήματα θαυμάτων" μας λέει: «Η αγάπη δεν μπορεί να βρίσκεται μακριά από μια καρδιά που νιώθει ευγνωμοσύνη και από ένα νου που λέει ευχαριστώ».

Μία από τις πολλές εμπειρίες στα σεμινάρια ζωής που παρακολούθησε ο γιατρός Θανάσης Σεφερλής και που αναφέρονται μέσα στο βιβλίο του, περιγράφει χαρακτηριστικά… «Με διάφορες ασκήσεις, διαλογισμούς, έκφραση συναισθημάτων και την ενέργεια της ομάδας βιώναμε "μικρούς θανάτους" ενώ στο τέλος της τρίτης μέρα βιώσαμε και το "θάνατο" μας. Μετά το διαλογισμό πήραμε ένα μεγάλο διάλειμμα και, όταν επιστρέψαμε, με τη συνοδεία κατάλληλης μουσικής και με την καθοδήγηση της θεραπεύτριας και των βοηθών, ξαπλώναμε ένας-ένας στο… φέρετρό του.

Το φέρετρο ήταν φτιαγμένο από χάρτινα κουτιά χωρίς σκέπασμα, μείναμε για μερικά λεπτά και στην συνέχεια η θεραπεύτρια με τη γλυκιά φωνή της και ωραία της λόγια μας έφερε πίσω στη ζωή.

Ήταν μια συγκλονιστική εμπειρία, σαν να ήρθαμε πίσω από το υπερπέραν… Και σε λίγο ακολούθησε η γιορτή, γιορτάζαμε την επιστροφή μας στη ζωή, "άλλοι άνθρωποι, ξαναγεννημένοι"».  

Τις τελευταίες τρεις μέρες του σεμιναρίου είχαμε "ξαναγεννηθεί" είχαμε αφήσει πίσω τον παλιό εαυτό μας και με διάφορες ασκήσεις και διαλογισμούς και την επικοινωνία μεταξύ μας, που ήταν ελεύθερη τώρα, απολαμβάναμε τη χαρά της ζωής, τη χαρά της ύπαρξης, βιώναμε σε μεγάλο βαθμό ότι «το μυστικό της ζωής είναι να πεθάνεις πριν πεθάνεις».

Σχόλια