default-image

Κινδυνεύουν να χαθούν μεγάλα έργα στην Κρήτη

Κρήτη
Κινδυνεύουν να χαθούν μεγάλα έργα στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα το ΕΣΠΑ, με εκατοντάδες έργα να είναι ένα βήμα πριν την απένταξη, όπως καταγγέλλει ο ΣΑΤΕ (Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών Ελλάδας). Ήδη αρκετά έργα έχουν σταματήσει και άλλα οδεύουν προς πάγωμα, με την άτυπη στάση πληρωμών να έχει προκαλέσει αναστάτωση στους κόλπους των τεχνικών εταιρειών. Εδώ και μήνες αναμένονται χρήματα σε αναδόχους εκατοντάδων έργων ανά την Ελλάδα, που κρατούν στα χέρια τις διαταγές πληρωμών αλλά η Τράπεζα της Ελλάδος δεν τις ρευστοποιεί.

Πρόκειται για μια ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια του ΕΣΠΑ, που είναι έτοιμη από στιγμή σε στιγμή να εκραγεί. 250 με 300 έργα σε όλη την Ελλάδα κινδυνεύουν με απένταξη. Πολλά έργα είναι στον "πάγο" και στην Κρήτη. Άτυπη στάση πληρωμών του Δημοσίου σε αναδόχους εκατοντάδων έργων, προϋπολογισμού περίπου 300.000.000 εκατ. ευρώ. Εδώ και τρεις μήνες περιμένουν χρήματα για να συνεχίσουν και να ολοκληρωθούν οι εργασίες.

«Τα έργα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι τέλος του χρόνου, γιατί κλείνει το ΕΣΠΑ. Και αν δεν ολοκληρωθούν, απεντάσσονται. Κι όλα τα χρήματα αυτά επιστρέφονται, κατά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πίσω υποχρεωτικά. Αρκετά είναι αυτά που ήδη έχουν σταματήσει. Οδηγούνται τα έργα με μαθηματική ακρίβεια στη διακοπή», τόνισε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τεχνικών Εταιρειών κ. Ζαχαρίας Αθουσάκης.

«Δεν υπάρχει πλέον η δυνατότητα, αυτή την εποχή, αποθεμάτων. Δεν εισπράττεις, δεν μπορείς να δουλέψεις. Είναι τόσο απλά τα πράγματα και τόσο ξεκάθαρα», επισήμανε ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ, Γιάννης Χαρωνίτης.

«Τα έργα αυτά αφορούν είτε δημόσια κτήρια, είτε νοσοκομεία, είτε σχολεία, ακόμα και βασικές οδικές αρτηρίες, όπως έργα του ΒΟΑΚ», πρόσθεσε.

«Βλέπουμε τις εντολές να πηγαίνουν στην Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά χρήματα δε βλέπουμε. Και αρχίζει κανείς και παραξενεύεται και λέει "ο ίδιος ο υπουργός μάς καθησυχάζει από αρχές Μαρτίου να κάνει τις κατανομές προς την Τράπεζα της Ελλάδος, ή η Τράπεζα της Ελλάδος παίζει κάποιο άλλο παιχνίδι;". Αυτό δεν το γνωρίζω και δεν μπορεί να μας απαντήσει υπεύθυνα και κανένας από αυτούς τους δύο θεσμικούς φορείς», υπογράμμισε ο κ. Αθουσάκης.

«Έχει γίνει ένα ωραιότατο παιχνιδάκι στα χέρια της εκάστοτε κυβέρνησης. Ένα κόλπο το οποίο χρησιμοποιείται. Όποτε έχουν ταμειακές δυσκολίες να παγώνουν τα χρήματα που είναι για έργα», τόνισε ο κ. Χαρωνίτης.

http://vod.cretetv.gr/html5/html5lib/v1.6.12.27i/mwEmbedFrame.php/cache_st/11111/wid/_105/uiconf_id/11170240/entry_id/0_q32336tb/

Η απάντηση της ΤτΕ

Στο μεταξύ, με ανακοίνωσή της αργά χθες το βράδυ η ΤτΕ αναφέρει ότι εκτελεί κανονικά όλες τις εντολές πληρωμών, αποκλειστικά σύμφωνα με τη ροή που καθορίζει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΤτΕ, χθες, αλλά και τις προηγούμενες ημέρες, εκταμιεύτηκαν αρκετά μεγάλα ποσά που αφορούν το ΕΣΠΑ.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται πως οι υπηρεσίες της Τράπεζας της Ελλάδος καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να διακανονίζουν όλες τις εντολές του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με τη σειρά των εισερχόμενων εντολών.

Φωτεινή Μαυροματάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News