default-image

Πέντε χρόνια στον 26χρονο με το ένα κιλό χασίς

Κρήτη
Πέντε χρόνια στον 26χρονο με το ένα κιλό χασίς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέντε χρόνια και δυο μήνες ποινή φυλάκισης επέβαλε το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων σε 26χρονο Αγρινιώτη που συνελήφθη πέρυσι τον Οκτώβριο στο Ηράκλειο όταν παρέλαβε από τα ΚΤΕΛ ένα δέμα με ένα κιλό χασίς που έφτασε από την πατρίδα του με το λεωφορείο. Με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη, ο κατηγορούμενος, που ζει και εργάζεται στο Ηράκλειο και είχε προφυλακιστεί μετά την απολογία του, αφέθηκε ελεύθερος.

Αθώος κρίθηκε ο 22χρονος συμπατριώτης και συγκατηγορούμενός του, που συνελήφθη καθώς φιλοξενούσε στο σπίτι τον 26χρονο και κατά την έρευνα που ακολούθησε βρέθηκαν μικροποσότητα χασίς και ένα σημειωματάριο με ονόματα και ποσότητες αλλά και μια σιδερογροθιά.

Όπως ισχυρίστηκε στο Δικαστήριο ο 26χρονος, από τα 16 του χρόνια είναι εξαρτημένος από το χασίς, ενώ τα τελευταία χρόνια έκανε και κατά διαστήματα χρήση κοκαΐνης. Όσον αφορά στο σημειωματάριο, ο κατηγορούμενος ανέφερε: «Το πελατολόγιο δεν έχει καμιά σχέση με ναρκωτικά. Ήταν παλιό και αφορά κιλά, ποσότητες μελιού που μεταπωλούσα από το Αγρίνιο στο Ηράκλειο».

Σύμφωνα με το δεύτερο κατηγορούμενο που κάθισε στο εδώλιο για την υπόθεση, τον 26χρονο τον φιλοξένησε μετά από προτροπή του πατέρα του, που του είπε ότι έφυγε από το Αγρίνιο για να ξεμπλέξει αλλά δεν είχαν πολλά-πολλά και απλά κατάλαβε ότι κάνει χρήση χασίς. «Είμαι αθώος. Δεν έχω καμιά σχέση. Μόνο τον φιλοξενούσα», ανέφερε

Όπως έγινε γνωστό από την Ασφάλεια του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου, το ασυνόδευτο δέμα με το ένα κιλό χασίς ήρθε στο Ηράκλειο το πρωί της 9ης Οκτωβρίου του 2014 από το Αγρίνιο με λεωφορείο του ΚΤΕΛ. Τοποθετήθηκε στο χώρο παραλαβής των δεμάτων και ο παραλήπτης του δεν άργησε να το αναζητήσει. Όμως δεν περίμενε πως θα του το παρέδιδε άνδρας της Ασφάλειας του Λιμεναρχείου.

Ο 26χρονος Αγρινιώτης, μόλις πήρε στα χέρια του το χασίς, συνελήφθη. Για πολλές ώρες, σύμφωνα με τους λιμενικούς, κρατούσε κλειστό το στόμα του και δεν αποκάλυπτε ούτε τον αποστολέα του δέματος ούτε καν τη διεύθυνση κατοικίας, προκειμένου να γίνουν έρευνες.

Όταν πια "έσπασε" και μίλησε, στο σπίτι που φιλοξενούνταν από 22χρονο φοιτητή στο Ηράκλειο βρέθηκαν μικροποσότητα χασίς και ένα σημειωματάριο με ονόματα και ποσά.

Προκειμένου να βρεθεί ο αποστολέας, καθώς από τα στοιχεία πάνω στο δέμα κάτι τέτοιο δεν ήταν εφικτό, οι λιμενικοί συνεργάστηκαν με τους αστυνομικούς του Αγρινίου. Από κάμερες κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης που τον κατέγραψαν την ώρα που παρέδιδε το δέμα με το χασίς για να έρθει στην Κρήτη ο 37χρονος έτερος Αγρινιώτης εντοπίστηκε και με τη σειρά του συνελήφθη.

Η πρόταση της εισαγγελέως ήταν ο 26χρονος να κηρυχτεί αθώος για την πώληση αλλά ένοχος ως τοξικομανής, ενώ για το δεύτερο Αγρινιώτη πρότεινε την αθώωσή του.

Τελικά, το Δικαστήριο έκανε δεκτά τα ελαφρυντικά και του επέβαλε συνολική ποινή φυλάκισης 5 ετών και δυο μηνών αλλά και 5.000 ευρώ χρηματική ποινή, με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη, όμως υπό τους όρους να εμφανίζεται το πρώτο πενθήμερο κάθε μήνα στην Ασφάλεια Ηρακλείου για να δίνει το «παρών» αλλά και να παρακολουθεί ανελλιπώς το πρόγραμμα απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ.

Μετά το πέρας της δίκης, τόσο η δικαστής όσο και η εισαγγελέας είπαν στους δυο νέους από το Αγρίνιο να προσέχουν τις παρέες τους και επιπροσθέτως τους έδωσαν συμβουλές για το πώς πρέπει να πορευτούν στη ζωή τους αναδεικνύοντας και τον παιδαγωγικό ρόλο των δικαστηρίων.

Ο συνήγορος υπεράσπισης των κατηγορουμένων Γιώργος Κοκοσάλης δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα της δίκης και προσέθεσε: «Το Δικαστήριο εξατομίκευσε την ποινή και της έδωσε ένα παιδαγωγικό χαρακτήρα. Τονίζεται η θεραπευτική αντιμετώπιση δείχνοντας το δρόμο του ΚΕΘΕΑ και όχι η ποινική εξαθλίωση».

Μαρία Μαυρομάτη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News