default-image

"Οι ρυθμίσεις αφορούν εκείνους που έχουν να πληρώσουν"

Κρήτη
"Οι ρυθμίσεις αφορούν εκείνους που έχουν να πληρώσουν"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Κενό γράμμα» για την πλειοψηφία των επαγγελματοβιοτεχνών οι ρυθμίσεις της κυβέρνησης προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ΟΑΕΕ-ΙΚΑ και τα υπόλοιπα, καθώς «παραμένει ζητούμενο η εξεύρεση των χρημάτων για την πληρωμή τους», επανέλαβε μιλώντας στο Ράδιο 9,84 και στην Αγγ. Δουλγεράκη ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ Μπάμπης Λεκάκης.

Υπενθυμίζεται ότι ξεκίνησε χθες Πέμπτη 2 Απριλίου η ένταξη στο σχετικό σύστημα για την έναρξη της ρύθμισης των 100 δόσεων για τις οφειλές στον ΟΑΕΕ, το οποίο αναμένεται να ανακουφίσει τον εμπορικό κόσμο από τα χρέη.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν οι ασφαλιστικές οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες ως τις 2 Μαρτίου 2015.

Ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων μπορεί να φτάσει μέχρι τις 100, με ελάχιστο ποσό καταβολής τα 50 ευρώ, ενώ ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων χορηγείται έκπτωση επί των προσαυξήσεων και των πρόσθετων τελών.

Ειδικότερα προβλέπεται:

-Έκπτωση 100% για εφάπαξ καταβολή της οφειλής.

-Έκπτωση 80% για ρύθμιση έως 36 δόσεις.

-Έκπτωση 70% για ρύθμιση από 37 έως 50 δόσεις.

-Έκπτωση 60% για ρύθμιση από 51 έως 72 δόσεις.

-Και έκπτωση 50% για ρύθμιση από 73 έως 100 δόσεις.

Τα πλεονεκτήματα της νέας ρύθμισης περιλαμβάνουν:

*Εφάπαξ ή τμηματική εξόφληση με σημαντικές εκπτώσεις στα πρόστιμα και στις προσαυξήσεις.

*Μεγάλη διάρκεια τμηματικής καταβολής.

*Μη επιβάρυνση οφειλών έως 5.000 ευρώ με τόκο αποπληρωμής.

*Επιβάρυνση των άνω των 5.000 ευρώ οφειλών με μειωμένο επιτόκιο αποπληρωμής (3% ετησίως).

*Μετάθεση του χρόνου ένταξης στη ρύθμιση για τους ασφαλισμένους που έχουν διακόψει την επαγγελματική τους δραστηριότητα και έχουν μηδενικό εισόδημα κατά το οικονομικό έτος 2015.

*Αυτοδίκαιη ένταξη σε 100 δόσεις των ασφαλισμένων που τηρούν τους όρους του προσωρινού διακανονισμού Ν. 3943/2011 και το υπόλοιπο της οφειλής τους είναι άνω των 15.000 ευρώ.

Επίσης, όπως αναφέρεται, το νέο πλαίσιο ρύθμισης σε συνδυασμό με τη δυνατότητα άσκησης του δικαιώματος επιλογής κατάταξης έως και τρεις κατώτερες ασφαλιστικές κατηγορίες καθιστούν περισσότερο εφικτή τη δυνατότητα ανταπόκρισης των εμπόρων στη διευθέτηση των υποχρεώσεών τους προς τον Οργανισμό.

Η ένταξη στη ρύθμιση θα παράσχει σε όλους τους εμπόρους τα δικαιώματα του ενήμερου ασφαλισμένου (ασφαλιστική ικανότητα, ασφαλιστική ενημερότητα, συνταξιοδοτικές παροχές). Κατά την υποβολή του αιτήματος ένταξης στη ρύθμιση ελέγχονται και ταυτοποιούνται ο ΑΦΜ, ο ΑΜΚΑ, ο Αριθμός Δελτίου Ταυτότητας και η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) του ασφαλισμένου και πραγματοποιούνται, όπου απαιτείται, οι σχετικές μεταβολές.

Η καταβολή της πρώτης δόσης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη στη ρύθμιση. Οι οφειλέτες που δε θα καταβάλλουν εμπρόθεσμα την πρώτη δόση μπορούν να υποβάλουν νέα αίτηση έως τις 30/4/2015.

Για όσους έχουν διακόψει την επαγγελματική τους δραστηριότητα, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η έκδοση οριστικής απόφασης διαγραφής.

Μαρία Αντωνογιαννάκη, Αγγέλα Δουλγεράκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News