default-image

Έντονες αντιδράσεις κτηνοτρόφων για τη νέα οδηγία ΟΠΕΚΕΠΕ

Κρήτη
Έντονες αντιδράσεις κτηνοτρόφων για τη νέα οδηγία ΟΠΕΚΕΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το τελειωτικό χτύπημα μετά την εξευτελιστική όπως λένε τιμή ενόψει Πάσχα, φοβούνται ότι είναι έτοιμοι να βιώσουν οι κτηνοτρόφοι με φόντο τη νέα οδηγία του ΟΠΕΚΕΠΕ που επιβάλει για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων τους μια σειρά από διαδικασίες που πρέπει να κάνουν για να λάβουν την ενιαία ενίσχυση.

Φόβοι ότι μπορεί να χάσουν ακόμη και την ενιαία ενίσχυση, το μοναδικό οικονομικό αποκούμπι που τους έχει απομείνει όπως είπαν στη διάρκεια της κρίσης, εκφράζουν οι κτηνοτρόφοι του νησιού που οργισμένα αντιδρούν στην πρόσφατη οδηγία του ΟΠΕΚΕΠΕ που προβλέπει για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων τους, από τα οποία εξαρτώνται άμεσα οι επιδοτήσεις τους, μια σειρά από διαδικασίες και κατάθεση εγγράφων με καταληκτική ημερομηνία στα τέλη του Απρίλη, χρόνος που δε φτάνει ούτε για την ενημέρωση των δικαιούχων όπως σημείωσαν.

Την ώρα που ο ΟΠΕΚΕΠΕ τους ζητά επίσημα έγγραφα από υπηρεσίες, που έχουν στελεχιακά συρρικνωθεί, το ίδιο το υπουργείο, μέχρι στιγμής ακόμη δεν έχει καθορίσει το πλαίσιο των βοσκοτόπων για να μπορέσουν πάνω σε αυτό να στηριχθούν οι κτηνοτρόφοι που σημείωσαν ότι δέσμευση του υπουργού ήταν ότι μέχρι τα τέλη Μαΐου, που το πλάνο αυτό το οποίο επί μήνες έχει καθυστερήσει, τελικά θα ολοκληρωθεί δε θα απαιτούνταν κάτι από τους κτηνοτρόφους που σήμερα εμφανίζονται εξοργισμένοι και έτοιμοι να φτάσουν στα άκρα.

Δεν είναι μόνο όμως η ενεργοποίηση που έχει βάλει στο στόχαστρο, όπως λένε τους κτηνοτρόφους του νησιού, αφού βαδίζοντας προς τη Μεγάλη Εβδομάδα η τιμή του αρνιού για τον κτηνοτρόφo, όπως εξηγούν, είναι σταθερή εδώ και χρόνια και δεν μπορεί να καλύψει τα έξοδα που κάνουν οι ίδιοι για την εκτροφή τους.

Αν και περίμεναν όπως είπαν το Πάσχα και τη ζήτηση να ανεβάσει τις τιμές αυτές έχουν μείνει "παγιωμένες" στα 5 ευρώ. Την ώρα που στην υπόλοιπη Ελλάδα φτάνουν τα 6 ευρώ και 60 λεπτά.

Και ενώ η αγορά ετοιμάζεται να υποδεχθεί τον οβελία σε τιμές που δείχνουν να μην ξεφεύγουν από αυτές των τελευταίων ετών… οι έλεγχοι κορυφώνονται… δίχως όμως το απαραίτητο προσωπικό, αφού σε επίπεδο Κρήτης η κτηνιατρική υπηρεσία μετρά 22 μόλις κτηνιάτρους με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το Ρέθυμνο, όπου υπηρετεί ένας μόνιμος κτηνίατρος.

Ράνια Μωραΐτη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News