Ειδήσεις

Reuters: Τέλος τα λεφτά στην Ελλάδα στις 9 Απριλίου

Η Ελλάδα ενημέρωσε τους δανειστές της ότι θα στερέψει από μετρητά στις 9 Απριλίου, μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο δηλώσεις αξιωματούχων της Ευρωζώνης, προσθέτοντας ότι την ίδια στιγμή, οι δανειστές αποκλείουν το ενδεχόμενο νέας βοήθειας πριν επιτευχθεί συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις, κάτι που είναι πλέον κρίσιμο να γίνει πριν από το επόμενο Eurogroup στις 24 Απριλίου.

Ωστόσο, σύμφωνα με το imerisia.gr, το υπουργείο Οικονομικών διαψεύδει κατηγορηματικά το ανώνυμο δημοσίευμα του πρακτορείου για θέματα που υποτίθεται ότι συζητήθηκαν στη διάρκεια του Euro Working Group, την 1η Απριλίου.

«Τέτοια δημοσιεύματα υπονομεύουν τους ευρωπαϊκούς θεσμούς», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το Reuters, η κυβέρνηση είπε στους δανειστές ότι τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας θα εξαντληθούν στις 9 Απριλίου, ζητώντας αποδέσμευση νέας βοήθειας πριν υπάρξει συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις και εφαρμογή αυτών, ωστόσο, το αίτημα αυτό απορρίφθηκε, ανέφεραν αξιωματούχοι της Ευρωζώνης.

Το ελληνικό αίτημα υποβλήθηκε στην τηλεδιάσκεψη των υφυπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης της Τετάρτης για την αξιολόγηση της προόδου σε ό,τι αφορά την εκπλήρωση των όρων για την εκταμίευση των δανείων που εκκρεμούν.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Reuters σε τηλεγράφημά του, η ελληνική πλευρά είπε στην τηλεδιάσκεψη ότι η συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις δεν μπορεί να έρθει «μετά θάνατον» για τη χώρα, αφού «δεν υπάρχει τρόπος να τα βγάλουμε πέρα μετά τις 9 Απριλίου».

Ωστόσο, όπως αναφέρει το imerisia.gr, τόσο η Γερμανία όσο και άλλοι, αποκλείουν το ενδεχόμενο νέας εκταμίευσης, επαναλαμβάνοντας ότι προϋπόθεση για τη χορήγηση νέας βοήθειας προς την Ελλάδα είναι η συμφωνία και η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που ζητούν και ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να δοθούν χρήματα στις 9 Απριλίου.

Μάλιστα, όπως λέει το Reuters, αξιωματούχοι της Ευρωζώνης επισήμαναν ότι η Ελλάδα μπορεί να λύσει το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει «δανειζόμενη» κεφάλαια από οργανισμούς της γενικής κυβέρνησης και δημόσιες επιχειρήσεις, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να περάσει νόμους για να το κάνει.

Ωστόσο, η ελληνική πλευρά φαίνεται να υποστήριξε ότι ακόμη και με αυτόν τον τρόπο είναι αδύνατο να πληρώσει και τις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ και μισθούς και συντάξεις τον Απρίλιο.

Το αίτημα αυτό απηχεί τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Νίκου Βούτση την Τετάρτη ότι η χώρα θα πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στην αποπληρωμή 450 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ στις 9 Απριλίου και στην καταβολή μισθών και συντάξεων. Ο κ. Βούτσης είπε ότι η κυβέρνηση θα επέλεγε το δεύτερο, κάτι που διέψευσε αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, διαβεβαιώνοντας ότι η Ελλάδα θα καταβάλει τη δόση στο ΔΝΤ.

Μη ικανοποιητική η λίστα των μεταρρυθμίσεων

Η νέα, πιο λεπτομερής λίστα που κατατέθηκε στους θεσμούς αποτελεί έργο σε εξέλιξη και απέχει πολύ από το να είναι ικανοποιητική, ανέφεραν στην τηλεδιάσκεψη εκπρόσωποι των θεσμών.

Σχόλια