Ειδήσεις

Προσλήψεις 4.500 γιατρών και νοσηλευτών ανακοίνωσε ο Αλ. Τσίπρας

Σχέδιο ανασυγκρότησης του Εθνικού Συστήματος Υγείας μετά και τα πλήγματα που δέχθηκε τα προηγούμενα χρόνια λόγω των μνημονιακών πολιτικών εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, από το υπουργείο Υγείας, προαναγγέλλοντας την πρόσληψη 4.500 εργαζομένων και ενίσχυση των δομών της Υγείας, με στόχο ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι να έχουν δωρεάν πρόσβαση σε περίθαλψη, φάρμακα, εμβολιασμό και εξετάσεις.

Τόνισε πως από την Υγεία θα ξεκινήσει η μεγάλη προσπάθεια της κυβέρνησης να αποκαταστήσει την κοινωνική αδικία.

Η Υγεία από θύμα των μνημονίων και της λιτότητας, θα γίνει ξανά δικαίωμα για κάθε πολίτη, τόνισε χαρακτηριστικά.

Είπε ότι θα καλυφθούν άμεσα οι επείγουσες ανάγκες του ΕΣΥ, εξήγγειλε 4.500 προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού, γιατρών, νοσηλευτών και παραϊατρικού προσωπικού, από τις οποίες οι 700 θα αφορούν περιοχές όπου υπάρχει άμεση ανάγκη, όπως τα νησιά του Αιγαίου, η δυτική Μακεδονία, η Θεσπρωτία και η Θράκη.

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με το nooz.gr, μίλησε για αναδιοργάνωση του ΕΚΑΒ, του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, ενίσχυση των ΜΕΘ με στόχο να ανοίξουν όλα τα κρεβάτια που παραμένουν κλειστά, αλλά και διασφάλιση των προϋποθέσεων να λειτουργήσουν σωστά οι δομές Ψυχικής Υγείας αλλά και τα ογκολογικά κέντρα.

Χαρακτήρισε πρωταρχικής σημασίας την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, λέγοντας ότι αν λειτουργήσει σωστά θα ανακουφίσει όλο το σύστημα.

Δήλωσε ευτυχής, που σήμερα, μετά τη δημοσίευσή του στο ΦΕΚ, καταργείται το εισιτήριο των πέντε ευρώ στα νοσοκομεία. Ο κ. Τσίπρας, χαρακτήρισε απαράδεκτη την καταβολή των χρημάτων αυτών, για την είσοδο στα νοσοκομεία και είπε ότι είναι δικαίωμα κάθε πολίτη η δωρεάν πρόσβαση.

Πρόσθεσε ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προχωρά στη δημιουργία του Εθνικού Ηλεκτρονικού Ιατρικού Φακέλου για κάθε ασθενή, ο οποίος θα βελτιώσει το επίπεδο των υπηρεσιών και θα μειώσει το κόστος υγείας.

Επίσης, εξήγγειλε ότι θα αξιοποιηθούν τα στρατιωτικά νοσοκομεία στο ΕΣΥ και σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, θα στηριχθούν υγειονομικά οι άγονες και νησιωτικές περιοχές της χώρας.

Συμπλήρωσε ακόμη ότι θα δοθούν ισχυρά κίνητρα σε γιατρούς, ώστε να θητεύσουν σε άγονες περιοχές της χώρες, όπου με τη βοήθεια της τηλεϊατρικής εκτιμάται ότι θα αναβαθμιστούν σημαντικά οι υπηρεσίες υγείας.

Τόνισε ότι καταργείται η υγειονομική διάταξη στην οποία βασίστηκε η διαπόμπευση των οροθετικών γυναικών και κατοχυρώνονται νομοθετικά τα δικαιώματα των ασθενών, τα οποία θα διασφαλίζονται από τα γραφεία δικαιωμάτων των ασθενών που θα δημιουργηθούν στα δημόσια νοσοκομεία.

Σε ό,τι αφορά την πολιτική φαρμάκου, ο πρωθυπουργός είπε ότι ο ΕΟΦ θα αποτελέσει το βασικό εργαλείο για την υλοποίηση των πολιτικών υγείας και είπε ότι θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση της εγχώριας βιομηχανίας φαρμάκων.

Απόσπασμα των δηλώσεων

Για το τέλος της ομιλίας του και αφού περιέγραψε με μελανά χρώματα τις μνημονιακές πολιτικές των τελευταίων πέντε χρόνων, αναφέρθηκε στο θέμα της διαφθοράς στον χώρο της υγείας.

«Προτεραιότητά μας είναι ο άνθρωπος και δεν θα ανεχθούμε φαινόμενα διαφθοράς στον χώρο της Υγείας. Δεν θα ανεχθούμε την εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Εξήγησε ότι με την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού συστήματος σε όλες τις πράξεις στον χώρο της Υγείας θα καταπολεμηθεί η διαφθορά και θα εξοικονομηθούν τεράστιοι πόροι που μπορεί να φτάσουν έως και το 10% του προϋπολογισμού, χρήματα τα οποία θα επιστραφούν στους πολίτες.

Τόνισε πως σήμερα τα νοσοκομεία κρατούνται όρθια χάρη στην αυτοθυσία του ανθρώπινου δυναμικού.

Σημείωσε μάλιστα πως αυτό που επιχειρήθηκε ήταν όχι η εξοικονόμηση πόρων αλλά η έμμεση ιδιωτικοποίηση και μετακύλιση του κόστους στις πλάτες των πολιτών που βρίσκονται σε ανάγκη.

Κατήγγειλε πως η χώρα μας έχει τις μικρότερες δαπάνες για την Υγεία μεταξύ των χωρών της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, ότι έγιναν περικοπές που προκάλεσαν κίνδυνο για τη δημόσια Υγεία, ενώ παράλληλα υπήρχε ένας μηχανισμός προπαγάνδας που "βάφτισε" την απορρύθμιση, μεταρρύθμιση, το κλείσιμο νοσοκομείων "συγχωνεύσεις" και τις απολύσεις στον χώρο της Υγείας, εξορθολογισμό, όπως ανέφερε.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για μεταρρυθμίσεις "απορρύθμισης και διάλυσης" και υπογράμμισε ότι στόχος ήταν τελικά το ιδιωτικό κεφάλαιο να εισβάλει στη δημόσια υγεία, οδηγώντας στην εμπορευματοποίηση των πάντων.

Σχόλια