Ειδήσεις

Στη Βουλή τα προβλήματα των νοσοκομείων του Ηρακλείου

Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας με θέμα τα προβλήματα στη λειτουργία των Νοσοκομείων Ηρακλείου Κρήτης (ΠΑΓΝΗ, Βενιζέλειο) και τις απλήρωτες εφημερίες γιατρών κατέθεσαν τέσσερις βουλευτές του ΚΚΕ, ανάμεσα στους οποίους και ο Ηρακλειώτης βουλευτής Μανώλης Συντυχάκης.

Αναλυτικά, όπως σημειώνουν Οι βουλευτές Μανώλης Συντυχάκης, Γιώργος Λαμπρούλης, Σταύρος Τάσσος και Διαμάντω Μανωλάκου στην ερώτησή τους, «η υποβάθμιση και συρρίκνωση όλων των δημόσιων δομών Υγείας και οι τεράστιες περικοπές της κρατικής χρηματοδότησης και προς τα δύο νοσοκομεία Ηρακλείου Κρήτης (Βενιζέλειο, ΠΑΓΝΗ), η υποστελέχωσή τους σε προσωπικό όλων των κατηγοριών, οι ελλείψεις κλινών και η μείωση των προϋπολογισμών τους έχουν ως αποτέλεσμα να υπάρχουν προβλήματα στη στοιχειώδη λειτουργία τους και να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν καθημερινά στις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής. Εκτός των άλλων, οι πληρωμές των εφημεριών - των ειδικευόμενων γιατρών - εκκρεμούν από τον περασμένο Νοέμβριο.

Ενδεικτικά στο ΠΑΓΝΗ λείπουν 650 εργαζόμενοι, με αποτέλεσμα να υπάρχει το απαράδεκτο καθεστώς στο κλείσιμο των ραντεβού κάθε πρώτη του μηνός, με εκατοντάδες ασθενείς να περιμένουν στις ουρές από τα μεσάνυχτα και αρκετοί να μην καταφέρνουν να κλείσουν το πολυπόθητο ραντεβού γιατί στις 9 έως 10 σε αρκετά ιατρεία έχουν εξαντληθεί και να πρέπει να περιμένουν ως την πρώτη του επόμενου μήνα, με αμφίβολο αποτέλεσμα, που προσβάλλει κάθε έννοια ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Περισσότεροι από 103 χιλιάδες ασθενείς το 2014 εξετάστηκαν στα εξωτερικά του ιατρεία και 97 χιλιάδες αντιμετωπίστηκαν στις πρώτες βοήθειες του νοσοκομείου. Μειώθηκαν κατά 150 τα νοσοκομειακά κρεβάτια και, στα 2 νοσοκομεία, 60 κρεβάτια δόθηκαν σε ασφαλιστικές εταιρείες. Οργανικές θέσεις καταργήθηκαν.

Έτσι, ένας ολόκληρος νομός έμεινε με 1.200 κρεβάτια για να καλύψει 200.000 κατοίκους, όταν παλιότερα προβλέπονταν 1.350 χωρίς να καλύπτουν τις ανάγκες.

Οι ασθενείς αναγκάζονται να πληρώνουν στα απογευματινά ιδιωτικά, μη μπορώντας τις πολύμηνες καθυστερήσεις των πρωινών τακτικών εξωτερικών ιατρείων.

Για όλα τα παραπάνω, οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες προσπαθούν, κάνοντας τιτάνιο αγώνα για να διευκολύνουν τους ασθενείς.

Η σημερινή άθλια κατάσταση στην Υγεία-Πρόνοια είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θεωρεί τις παροχές Υγείας του λαού ως "κόστος, γιατί εμποδίζουν την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων".

Αυτή είναι η αιτία της έλλειψης προσωπικού στις μονάδες Υγείας, των περικοπών στους μισθούς των υγειονομικών, των συγχωνεύσεων νοσοκομείων, κλινικών και εργαστηρίων. Της αύξησης των πληρωμών για εξετάσεις, νοσηλεία, φάρμακα. Της εφαρμογής των "πλαφόν" στη συνταγογράφηση εξετάσεων και φαρμάκων. Της λειτουργίας των δημόσιων μονάδων Υγείας ως επιχειρήσεων που "πουλάνε" υπηρεσίες Υγείας στους ασθενείς και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης μας διαβεβαίωσαν ότι "λεφτά δεν υπάρχουν" για την Υγεία, την Πρόνοια, την αναπλήρωση των απωλειών σε μισθούς και συντάξεις.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δε λέει κουβέντα για την ανάγκη να ανοίξουν άμεσα τα νοσοκομεία και οι κλινικές που έκλεισαν. Αποφεύγει να δεσμευτεί για να γίνουν άμεσα μαζικές προσλήψεις, που χρειάζονται για να μην κλείσουν και άλλες κλινικές. Δε λέει κουβέντα για την ανάγκη να εξασφαλιστεί πλήρης και επαρκή χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων Υγείας.

Οι εργαζόμενοι και στα δύο αυτά νοσοκομεία βρίσκονται αυτό το διάστημα σε κινητοποιήσεις, διεκδικώντας την πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό, την κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία και κατάργηση κάθε είδους πληρωμών των ασθενών. Στο ΠΑΓΝΗ με στάσεις εργασίας, ενώ στο Βενιζέλειο από 1η Απριλίου 2015 οι ειδικευόμενοι γιατροί προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας διεκδικώντας την πληρωμή των εφημεριών τους».

Με βάση τα παραπάνω οι βουλευτές ρωτούν τον υπουργό «σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, για:

1. Την πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση των νοσοκομείων ώστε να εξασφαλιστεί η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας, να καλυφθούν οι ελλείψεις σε νοσοκομειακά κρεβάτια και να γίνουν άμεσα οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους απασχόλησης όλων των κλάδων και ειδικοτήτων στα νοσοκομεία ΠΑΓΝΗ-Βενιζέλειο.

2. Τη δημιουργία δημόσιων Κέντρων Υγείας αστικού τύπου, που θα παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες, με βασικό προσανατολισμό την πρόληψη. Να στελεχωθούν τα Κέντρα Υγείας στην ύπαιθρο, οι μονάδες του ΠΕΔΥ.

3. Κατάργηση κάθε πληρωμής για ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις, φάρμακα, θεραπείες, υγειονομικό υλικό και τεχνικά βοηθήματα.

4. Την καταβολή στο σύνολό τους των δεδουλευμένων εφημεριών των γιατρών των Νοσοκομείων.

5. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με ευθύνη του κράτους χωρίς καμιά προϋπόθεση σε όλους τους ανασφάλιστους, ανέργους».

Σχόλια