default-image

Αλαλούμ με τη δακοκτονία

Κρήτη
Αλαλούμ με τη δακοκτονία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απίστευτη διχογνωμία υπηρεσιακών παραγόντων των υπουργείων Ανάπτυξης από τη μια και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από την άλλη, ως προς τη διαδικασία που θα ακολουθήσει η νέα κυβέρνηση στον τομέα της δακοκτονίας, έχει κάνει την αντιπεριφερειάρχη Κρήτης Θεανώ Βρέντζου να βρεθεί στα πρόθυρα νευρικής κρίσης, ενώ ασφαλώς με όλα αυτά ο δάκος, αν ήταν άνθρωπος και ζούσε στην Ελλάδα, θα δήλωνε... "συριζαίος"... Πώς αλλιώς να περιγράψει κανείς όλο αυτό το σκηνικό που διαδραματίστηκε χθες νωρίς το μεσημέρι, με τη "Νέα Κρήτη" να καταγράφει τα στοιχεία που δείχνουν ότι δεν υπάρχει συνεννόηση σε επίπεδο υπουργείων, με το πρόγραμμα της δακοκτονίας να μπαίνει σε σοβαρές περιπέτειες!

Τελικά, δόθηκε η διαβεβαίωση ότι η Περιφέρεια Κρήτης θα ακολουθήσει τον ηλεκτρονικό τρόπο υποβολής της διακήρυξης για την εργολαβία στο έργο καταπολέμησης του δάκου της ελιάς στην Κρήτη, μετά από μεγάλη ένταση, με θύματα τη Θεανώ Βρέντζου και τους υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφέρειας Κρήτης, που δεν ξέρουν πια τι να πιστέψουν...

Για να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά... Όπως δηλώνει στη "Νέα Κρήτη" η κ. Βρέντζου, «ο νόμος περί προμηθειών είχαν πει ότι θα άλλαζε από το 2014 και θα γίνονταν πλέον όλοι οι διαγωνισμοί ηλεκτρονικά. Εμείς λοιπόν, από τον Ιούνιο του 2014, αλλά και όλες οι Περιφέρειες, ζητήσαμε από το υπουργείο ο διαγωνισμός της δακοκτονίας να γίνει για φέτος με το παλιό σύστημα, για να ενημερωθούν οι υπηρεσίες και να δουν πώς θα λειτουργήσουν σωστά, για να μη χάσουμε προθεσμίες».

Όπως απαντούσε όμως τόσο η προηγούμενη όσο και η νέα κυβέρνηση, με κατηγορηματικό μάλιστα τρόπο, το αίτημα των Περιφερειών δεν θα γίνει δεκτό. Και η υποβολή της διακήρυξης θα γίνει με ηλεκτρονικό τρόπο. «Μας είπαν ότι πάμε με τον καινούργιο νόμο και πρέπει να υποβάλουμε ηλεκτρονικά όλους τους διαγωνισμούς. Έχουμε στείλει έγγραφο από τον Ιούνιο του 2014. Έχω κάνει εγώ πάνω από 7-8 παραστάσεις στο υπουργείο. Και κάθε 15 μέρες μιλάω με το υπουργείο για να ξέρουμε τι θα γίνει. Όλες οι διαβεβαιώσεις έλεγαν τα ίδια.

Εμείς, λοιπόν, επειδή από την ημέρα που θα βγει η διακήρυξη στον αέρα μεσολαβεί ένας μήνας ακριβώς μέχρι να ανοιχτούν οι πρώτες προσφορές, να δεις αν έχεις ενστάσεις, να στείλεις τα στοιχεία στο Ελεγκτικό Συμβούλιο για να ελέγξουν τις προσφορές κ.λπ., όπου κι εκεί χρειάζονται άλλον ένα μήνα, προετοιμαζόμαστε ως Περιφέρεια Κρήτης με το καινούργιο σύστημα. Ήμασταν έτοιμοι και στείλαμε στο υπουργείο Ανάπτυξης από την προηγούμενη Παρασκευή την ηλεκτρονική διακήρυξη του διαγωνισμού. Και ξαφνικά, σήμερα μας λένε ότι δε θα ισχύσει αυτό, αλλά θα πάει με το παλιό»!

Έξαλλη η Θεανώ Βρέντζου

Και όχι μόνο αυτό. Χθες επρόκειτο να ψηφιστεί, όπως ενημέρωσε την Περιφέρεια Κρήτης η προϊσταμένη εργολαβιών του υπουργείου Ανάπτυξης κ. Μανωλάκη, νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει κάτι τέτοιο! Μόλις λοιπόν αναστατωμένοι οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας Κρήτης μπήκαν στο γραφείο της κ. Βρέντζου γύρω στις 11 το πρωί και την ενημέρωσαν, η ίδια επικοινώνησε αμέσως με τον προϊστάμενο δακοκτονίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ζωγράφο, που ο ίδιος δήλωσε πως δε γνωρίζει τίποτα. Και μάλιστα της συνέστησε ψυχραιμία!

Αλλά πού να τη βρει την ψυχραιμία η κ. Βρέντζου μετά απ' όλα αυτά, δεδομένου ότι, αν εφαρμοστεί το παλιό σύστημα, η Περιφέρεια Κρήτης - που είναι, προφανώς, η μόνη έτοιμη σε επίπεδο Ελλάδας - θα βρεθεί ως η μόνη που δε θα είναι έτοιμη να εφαρμόσει τη γραπτή υποβολή της διακήρυξης. Κι αυτό ισχύει διότι έχασε ήδη πολύτιμο χρόνο προετοιμασίας της με την ηλεκτρονική υποβολή...

Χρειάστηκε αρκετή ώρα μέχρι ο κ. Ζωγράφος να της τηλεφωνήσει και να τη διαβεβαιώσει ότι η Περιφέρεια Κρήτης, κατ' εξαίρεση, θα ακολουθήσει την ηλεκτρονική υποβολή. Αν και κανείς δεν είναι σίγουρος. Ούτε η κ. Βρέντζου, ούτε και ο κ. Ζωγράφος, προφανώς...

Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News