default-image

2 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού

Υγεία
2 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από την 1η Νοεμβρίου 2007, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, καθιερώθηκε να γιορτάζεται κάθε χρόνο η Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού στις 2 Απριλίου, αρχής γενομένης από το 2008.

Σκοπός της ημέρας αυτής είναι η ενημέρωση της παγκόσμιας κοινής γνώμης για τον αυτισμό και τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την ομαλή ένταξη των ατόμων με αυτισμό στην κοινωνία. Η ενημέρωση έχει διττό στόχο: το σεβασμό στην προσωπικότητα και τη μοναδικότητα του αυτιστικού παιδιού και τη δημιουργία δομών για την πρώιμη διάγνωση και φροντίδα των παιδιών αυτών και των οικογενειών τους. Η Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης για τον Αυτισμό είναι πάνω απ' όλα μια ημέρα αφιερωμένη στο παιδί με αυτισμό.

Ο αυτισμός είναι μια διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή, που χαρακτηρίζεται από μειωμένη κοινωνική αλληλεπίδραση και επικοινωνία, καθώς και από περιορισμένη, επαναλαμβανόμενη και στερεότυπη συμπεριφορά. Οι άνθρωποι με αυτισμό παρουσιάζουν τις εξής δυσκολίες:

• δυσκολία στην κοινωνική επικοινωνία,

• δυσκολία στην κοινωνική αλληλεπίδραση και

• δυσκολία στην κοινωνική φαντασία.

Στις ΗΠΑ γεννιέται ένα παιδί με αυτισμό κάθε 20 λεπτά. Ο αυτισμός είναι πέντε φορές πιο συχνός στα αγόρια απ' ό,τι στα κορίτσια και πιο συχνός στα παιδιά των λευκών απ' ό,τι σε αυτά των έγχρωμων ή των ισπανόφωνων, επισημαίνει το Ομοσπονδιακό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών.

Άνθρωποι με αυτισμό έχουν πει ότι ο κόσμος για αυτούς είναι μια μάζα από ανθρώπους, τόπους και γεγονότα που αγωνίζονται να κάνουν αίσθηση, κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει σημαντικό άγχος. Όλα τα άτομα με αυτισμό μπορούν να επωφεληθούν από την έγκαιρη διάγνωση, την πρόσβαση σε κατάλληλες υπηρεσίες και την υποστήριξη.

"Όλα τα κομμάτια μαζί": Μια ταινία για τον αυτισμό

Με το ευαίσθητο κοινωνικό ζήτημα του αυτισμού καταπιάνεται η ταινία μικρού μήκους που δημιούργησε, στα πλαίσια της πτυχιακής της εργασίας, η δημοσιογράφος, υπεύθυνη του Ράδιο 9,84, Μαίρη Καριωτάκη.

Η ταινία, που παρουσιάστηκε στο Σπουδαστικό Πανόραμα του 37ου Φεστιβάλ της Δράμας, έχει τίτλο "Όλα τα κομμάτια μαζί" και τη σκηνοθεσία υπογράφει η Ρένα Σκουρογιάννη, σκηνοθέτιδα και υπεύθυνη δημιουργικού της "ΚΡΗΤΗ TV".

Η ταινία, όπως αναφέρει η Μαίρη Καριωτάκη στη σύντομη περίληψή της, «αποτελεί ένα στιγμιότυπο από την καθημερινότητα του Βασίλη, ενός φοιτητή που ανήκει στο φάσμα του αυτισμού και παλεύει με τις φοβίες και τις εμμονές του. Παλεύει να σταθεί σε μια κοινωνία που δε χαρίζεται στη διαφορετικότητα. Δίπλα του, άλλος περισσότερο άλλος λιγότερο, οι φίλοι του. Τα υπόλοιπα κομμάτια του πάζλ».

Στο ρόλο του πρωταγωνιστή ο Πάνος Ιωαννίδης, υπό την καθοδήγηση της λογοπαθολόγου και συγγραφέως Μαρίας Ρουσοχατζάκη, δείχνει ξεκάθαρα τον αγώνα που δίνει ένα άτομο που ανήκει στο φάσμα του αυτισμού για να είναι μέρος-μέλος του κοινωνικού συνόλου.

Για τις ανάγκες της ταινίας ο Kρητικός τραγουδοποιός και καλός φίλος της Μαίρης Καριωτάκη, Μάνος Παπαδάκης, δημιούργησε την πρωτότυπη μουσική αλλά και συνέθεσε και ερμήνευσε το τραγούδι των τίτλων "Παζλ".

Ακούστε το τραγούδι του Μάνου Παπαδάκη για την ταινία μικρού μήκους της Μαίρης Καριωτάκη "Όλα τα κομμάτια μαζί":

Η ταινία αποφεύγει τις υπερβολές και τα στερεότυπα. Άλλωστε, επιδίωξη των δημιουργών της ήταν να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη για ένα θέμα που είναι παντού γύρω μας κι όχι να προκαλέσουν τον οίκτο για τα άτομα που ζουν στο φάσμα του αυτισμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ταινία έγινε με μηδενικό budget. Όλοι όσοι συμμετείχαν, αρκετοί συνάδελφοι της Μαίρης Καριωτάκη, το έκαναν αφιλοκερδώς, με όπλο την αγάπη τους για τη δουλειά τους αλλά και με μόνο κίνητρο την ευαισθητοποίηση του κόσμου για το θέμα του αυτισμού.

Παίζουν αλφαβητικά: Ίαν Αβτζιγιάννης, Μάνος Ηλιόπουλος, Κέλλυ Καλουτά, Γιάννης Κορναράκης, Δέσποινα Παπαλεωνίδα, Ελένη Σαάπογλου και Γιώργος Χριστόφας. Στο ρόλο του Βασίλη ο Πάνος Ιωαννίδης.

Εικονολήπτες (αλφαβητικά): Προκόπης Μεριάνος Μανώλης Παπαδάκης (ράφτης) Νίκος Χαλικιαδάκης.

Λήψη ήχου: Μάνος Κωνσταντουλάκης.

Ηχοληψία-μιξάζ: Μάνος Μπινιχάκης.

Επεξεργασία εικόνας: Νίκη Τουτουντζάκη.

Τεχνική υποστήριξη: Μαρίνος Μαυρίδης.

Τίτλοι: Ιωσήφ Κουνδουράκης.

Μουσική: Μάνος Παπαδάκης.

Σκηνοθεσία: Ρένα Σκουρογιάννη.

Σενάριο-Παραγωγή: Μαίρη Καριωτάκη.

Ειδική επιστημονική συνεργάτις: Μαρία Ρουσοχατζάκη.

Οι πρόβες έγιναν στο Θέατρο Κρήτης, το μοντάζ έγινε στα Studio της "ΚΡΗΤΗ ΤV" και τα γυρίσματα έγιναν στο Cafe-bar "Τίτα-Μπρίκι".

Δείτε την ταινία:

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News