Ειδήσεις

Άνω-κάτω η υγεία

Μία ακόμα "πικρή γεύση" άφησε στους πάσχοντες με διάφορες μορφές καρκίνου, πάρα την άμεση αποκατάσταση της βλάβης, το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στα μηχανήματα ακτινοθεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, με συνέπεια να μη γίνει η προγραμματισμένη για την περασμένη Δευτέρα εισαγωγή τους στα μηχανήματα. Το θέμα ανέδειξε με προχθεσινό της δημοσίευμα η "Νέα Κρήτη", μετά από παράπονα καρκινοπαθών συνανθρώπων μας, που επικοινώνησαν μαζί μας και μας μετέφεραν πως για μία ακόμα φορά τα παμπάλαια μηχανήματα χάλασαν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη ζωή των ασθενών!

Ανά τακτά χρονικά διαστήματα κι ενώ οι θεραπείες τους είναι αναγκαίες, οι ίδιοι βλέπουν την πόρτα της εξόδου από το ΠΑΓΝΗ λόγω προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα μηχανήματα ακτινοθεραπείας. Ένας από τους καρκινοπαθείς, 65χρονος Ηρακλειώτης, αναγκάστηκε να φύγει από το νοσοκομείο, αφού τον ενημέρωσαν ότι τα μηχανήματα από τις ακτινοθεραπείες είχαν και πάλι τεθεί λόγω προβλήματος εκτός λειτουργίας. «Όπως με πληροφόρησαν άλλοι, τους οποίους ρώτησα, αυτά τα προβλήματα συμβαίνουν συχνά. Δεν είναι αμαρτία να συμβαίνουν; Γιατί δεν αντικαθιστούν τα παλιά αυτά μηχανήματα με καινούργια;».

Οι καρκινοπαθείς δηλώνουν ότι βρίσκονται σε ιδιότυπο καθεστώς ομηρίας. Και ζητούν την ουσιαστική μέριμνα της Πολιτείας στον αγώνα που κάνουν, για να κρατηθούν στη ζωή. «Πέρα από τη βλάβη, μας είπαν στη συνέχεια, ότι Πέμπτη και Παρασκευή δε θα πάμε γιατί έχουν να κάνουν σέρβις στα μηχανήματα. Μα καλά, τι είδους θεραπεία είναι αυτή;», διερωτάται ένας από τους καρκινοπαθείς που μας μίλησαν.

Από την πλευρά του, ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ Νίκος Χαριτάκης είπε ότι «το πρόβλημα ήταν παροδικό και τα μηχανήματα ήδη λειτουργούν από την Τρίτη», ενώ την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι ζητούν την αντικατάσταση του παλιού μηχανήματος, του οποίου η συντήρηση πλέον τείνει να ξεπεράσει το κόστος αγοράς νέου μηχανήματος, που θα έλυνε τα χέρια των εργαζόμενων και θα έβαζε τέλος στην ταλαιπωρία των ασθενών.

Συγκεκριμένα, ο κ. Χαριτάκης δήλωσε: «Έπαθε, λοιπόν, τη βλάβη αυτή ο επιταχυντής. Διορθώθηκε και ο κόσμος που έχασε αυτήν τη θεραπεία θα παρεμβληθεί στη σειρά στην επόμενη θεραπεία».

Ωστόσο, από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ Δημήτρης Βρύσαλης είπε χαρακτηριστικά: «Χρειαζόμαστε άμεσα ένα νέο μηχάνημα να αγοραστεί, γιατί ακριβώς η συντήρηση του παλιού, όπως καταλαβαίνει κάθε νοήμων, αρχίζει και γίνεται κοστοβόρα όχι μόνο για το νοσοκομείο αλλά και για τη δημόσια υγεία. Και ταυτόχρονα βεβαίως θα πρέπει να προσληφθεί και προσωπικό γιατί αντίστοιχα χρειάζεται στελέχωση και το συγκεκριμένο τμήμα και γενικότερα και τα άλλα τμήματα του νοσοκομείου».

Επίσχεση εργασίας

Την ίδια ώρα, άνω-κάτω χαρακτηρίζεται η κατάσταση στην υγεία. Τελεσίγραφο γιατρών και φαρμακοποιών προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας μέχρι τις 20 Απριλίου να εμφανίσει δείγματα προόδου στα ζητήματα των προσλήψεων, αποπληρωμής των εφημεριών, της περίθαλψης των ανασφάλιστων και να καταργήσει τους μνημονιακούς νόμους που αφορούν την ίδρυση και λειτουργία των φαρμακείων.

Επίσχεση εργασίας ξεκίνησαν από χθες οι ειδικευόμενοι γιατροί στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, ενώ στις 15 Απριλίου στο χορό μπαίνουν και οι ειδικευμένοι για τους ίδιους λόγους.

Με ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Εργαζομένων αναφέρει πως στηρίζει την επίσχεση εργασίας των ειδικευόμενων γιατρών. «Οι ειδικευόμενοι γιατροί αποτελούν τον κορμό του συστήματος υγείας στα δημόσια νοσοκομεία, εφημερεύοντας 36 ώρες χωρίς ξεκούραση. Διεκδικούν τα νόμιμα δεδουλευμένα, κατάλληλες συνθήκες εργασίας, καθώς και προσλήψεις αναγκαίου προσωπικού», αναφέρει η ανακοίνωση.

Σήμερα συνεδριάζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζόμενων στην Αθήνα και από τη Μεγάλη Δευτέρα, εάν δεν καταβληθεί μέρος των δεδουλευμένων τους, οι εργαζόμενοι προχωρούν επίσης σε κινητοποιήσεις.

Δίωρη στάση εργασίας, από τις 8 έως τις 10 το πρωί, πραγματοποιήθηκε χθες και στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία του Πανεπιστημιακού, με τους εργαζόμενους να φωνάζουν πως η κατάσταση έχει φτάσει πλέον στα άκρα.

Ο Τσίπρας στον Κουρουμπλή

Με ενδιαφέρον αναμένεται, εξάλλου, η σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Παναγιώτη Κουρουμπλή. Συγκεκριμένα, η σύσκεψη θα διεξαχθεί στις 10 το πρωί, ενώ μετά την ολοκλήρωσή της αναμένεται ομιλία του πρωθυπουργού, καθώς και σύντομες εισηγήσεις από τον υπουργό και αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή και Ανδρέα Ξανθό, αντίστοιχα.

Χριστόφορος Παπαδάκης, Ράνια Μωραΐτη

Σχόλια