default-image

Στο Συνήγορο του Πολίτη για τις αίγες

Κρήτη
Στο Συνήγορο του Πολίτη για τις αίγες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πάρεδροι τοπικών συμβουλίων, πολιτιστικοί σύλλογοι και κινήσεις πολιτών των Δήμων Ιεράπετρας και Σητείας προσέφυγαν με αναφορά τους στο Συνήγορο του Πολίτη για να καταγγείλουν την αδράνεια των Αρχών στην αντιμετώπιση ενός σοβαρότατου προβλήματος που έχει επιφέρει ανυπολόγιστη οικολογική και οικονομική καταστροφή και κρατά ομήρους χιλιάδες κατοίκους.

«Διευκρινίζουμε ότι αναφερόμαστε σε μια μεγάλης έκτασης ορεινή και ημιορεινή περιοχή που περικλείει τον κάμπο της Ιεράπετρας και που εκτείνεται από το Κρητικό έως το Λιβυκό πέλαγος, από το δήμο Σητείας έως και την ημιορεινή περιοχή δυτικά του εθνικού δρόμου Ιεράπετρας-Παχιάς Άμμου, από την κορυφή της Άσαρης έως και τον οικισμό του Σταυρού (Καπίστρι)», περιγράφουν στην αναφορά τους οι καταγγέλλοντες.

Αναφέρονται σε 14 χωριά και πολλούς οικισμούς, μεγάλου οικονομικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος, με καλλιέργειες, τουριστικά αξιοθέατα, αρχαιολογικούς χώρους, πηγές, μνημεία της φύσης, όπως η αρχαία ελιά Καβουσίου, μινωικούς οικισμούς, παραδοσιακές κατασκευές, ξερολιθιές, νερόμυλους, στέρνες, αλώνια, πετρόκτιστες οικίες κ.λπ... Η καταστροφή συνεχίζεται σε μια έκταση περίπου 130.000 στρεμμάτων, η μισή έκταση του δήμου Ιεράπετρας, εκ των οποίων 85.000 στρέμματα στον ορεινό όγκο της Θρυπτής είναι χαρακτηρισμένα ως προστατευόμενη περιοχή Natura 2000, ενώ το υπόλοιπο περιλαμβάνει οικιστικές ζώνες, ζώνες περιορισμού και ελέγχου δόμησης, περιοχές ειδικής προστασίας και αγροτικές καλλιέργειες. Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και δυτικότερα, στο χωριό του Σταυρού (Καπίστρι) και στις κοινότητες της Ανατολής και της Καλαμαύκας.

Το πρόβλημα υπάρχει εδώ και 30 χρόνια στον ορεινό όγκο της Θρυπτής, με την ανεξέλεγκτη βόσκηση χιλιάδων αιγών. Κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει τον ακριβή αριθμό τους, μιας και πολλές δε φέρουν ενώτια, ενώ οι περισσότερες ζουν σε ημιάγρια κατάσταση. Ο αριθμός τους μπορεί να φτάνει μέχρι και τις 25.000.

«Λίγοι μεγαλοκτηνοτρόφοι διατηρούν σε ημιάγρια κατάσταση χιλιάδες αίγες, σε πρόχειρα παραπήγματα, περιφράσσοντας αυθαίρετα τεράστιες εκτάσεις, ακόμα και γεωργικές, καταπατώντας τις περιουσίες των κατοίκων, αφήνουν τα ζώα τους ελεύθερα να βόσκουν ανεξέλεγκτα μέσα στις καλλιέργειες, ακόμα και στις αυλές των σπιτιών και σε δάση, προκαλώντας ανείπωτη καταστροφή στις περιουσίες των ανθρώπων και σε ένα απαράμιλλης ομορφιάς τοπίο. Πολλά από αυτά τα αδέσποτα ζώα κατακρημνίζονται, μπλέκουν τα κέρατά τους σε περιφράξεις ή και πάνω σε δένδρα και εκεί πεθαίνουν από ασιτία. Πέφτουν μέσα σε στέρνες και δεξαμενές ή ψοφούν από αρρώστιες, ακόμη και δίπλα στις δεξαμενές ύδρευσης. Για να μην ενοχλούνται οι κτηνοτρόφοι συχνά ρίχνουν δολώματα, με συνέπεια κυνηγετικά σκυλιά και άγρια ζώα να δηλητηριάζονται.

Το Νοέμβριο του 2013 πάνω από 200 αίγες βρέθηκαν ψόφιες από ασθένεια στις περιοχές πέριξ του οικισμού της Θρυπτής, ενώ 15 τουλάχιστον κυνηγετικά σκυλιά δηλητηριάστηκαν την εποχή εκείνη στην περιοχή του Κάτω Χωριού», περιγράφουν στην αναφορά τους προς το Συνήγορο του Πολίτη.

Στην πραγματικότητα οι κάτοικοι έχουν εκτοπιστεί από τις περιουσίες τους και τα βουνά που καλλιεργούσαν οι πρόγονοί τους από εκατονταετίες... Τα προηγούμενα χρόνια ξεσπούσαν ύποπτες δασικές πυρκαγιές και ένας κατάφυτος από δένδρα τόπος έχει σε μεγάλο βαθμό αποψιλωθεί.

Τα αποτελέσματα αυτής της κατάστασης είναι η ερημοποίηση και η υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος, η ρύπανση των πηγών και η απειλή για τη δημόσια υγεία, η καταστροφή των καλλιεργειών, οι καταπατήσεις, οι παράνομες περιφράξεις, η καταστροφή της λαϊκής μας παράδοσης και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, με την ισοπέδωση των αρχαιολογικών χώρων, οι παράνομες επιδοτήσεις, η φοροδιαφυγή και ο αθέμιτος ανταγωνισμός έναντι των άλλων κτηνοτρόφων», υπογραμμίζουν.

«Η τελευταία μας ελπίδα»

Η αναφορά καταλήγει ως εξής: «Αξιότιμε κύριε Συνήγορε, όλα αυτά τα χρόνια έχουν γίνει πολλές κινητοποιήσεις από τους κατοίκους, έχουν σταλεί αναφορές και επιστολές στους υπευθύνους, έχουν κατατεθεί εκατοντάδες μηνύσεις και αγωγές, ενώ έχουν γίνει και σχετικές επερωτήσεις στη Βουλή των Ελλήνων, χωρίς τελικά να υπάρχει η βούληση από τους υπευθύνους να βρεθεί λύση.

Σας αποστέλλουμε και σχετικό φωτογραφικό υλικό από την περιοχή, ενώ είμαστε στη διάθεσή σας να σας παράσχουμε όποια στοιχεία ζητηθούν επιπλέον. Ενδεικτικά σας επισυνάπτουμε και αντίγραφα εγγράφων προς τις Αρχές, ώστε να έχετε μια εικόνα των διαχρονικών διαμαρτυριών των κατοίκων και των φορέων της περιοχής. Δηλώνουμε ότι είστε η τελευταία μας ελπίδα και ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την προάσπιση των δικαιωμάτων μας, στρεφόμενοι κατά του ελληνικού Δημοσίου στα εθνικά και κοινοτικά δικαστήρια. Ελπίζουμε, δε, να μη μας προλάβουν ακραίες και δυσάρεστες εξελίξεις», υπογραμμίζουν οι καταγγέλλοντες πάρεδροι οικισμών, εκπρόσωποι 14 πολιτιστικών και πολλών κινήσεων πολιτών της ευρύτερης περιοχής.

Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News