default-image

Χωρίς συμφωνία η συνεδρίαση του Euroworking Group

Οικονομία
Χωρίς συμφωνία η συνεδρίαση του Euroworking Group

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Euroworking Group, για το ελληνικό ζήτημα, στην οποία συμμετείχε και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Σύμφωνα με πρώτες δηλώσεις στελέχους του υπ. Οικονομικών που μεταδίδει το Reuters, η Αθήνα έστειλε περισσότερες πληροφορίες για τις μεταρρυθμίσεις στις Βρυξέλλες, ενώ τα μεγαλύτερα «αγκάθια» είναι το ασφαλιστικό και το εργασιακό.

«Είχαμε τηλεδιάσκεψη επί της εν εξελίξει διαδικασίας και φτάσαμε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει ακόμη αρκετή δουλειά να γίνει, και σε τεχνικό επίπεδο, σε Αθήνα και Βρυξέλλες», δήλωσε επίσης πηγή της Ευρωζώνης αναφερόμενη στη σημερινή τηλεδιάσκεψη της ομάδας εργασίας της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η δουλειά αυτή είναι απαραίτητη «προκειμένου να φτάσουμε σε μια ολοκληρωμένη συμφωνημένη και συνολική λίστα μέτρων που θα αποτελέσει τη βάση για μια αξιόπιστη προοπτική που να ανοίγει το δρόμο για μια επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης».

Επίσης, όπως αναφέρει το imerisia.gr, τονίστηκε ότι εστάλη στους δανειστές νέο κείμενο με μεταρρυθμίσεις 26 σελίδων στις οποίες περιγράφονται και οι «κόκκινες» γραμμές της κυβέρνησης όπως η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, αλλά και οι ιδιωτικοποιήσεις, όχι εκποίηση της περιουσίας.

Ανέφερε ότι επισήμως το επόμενο ΕWG έχει προγραμματιστεί για την επόμενη Τετάρτη και το Eurogroup για τις 24 Απριλίου χωρίς να απορρίπτει έκτακτο Eurogoup νωρίτερα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δανειστές απορρίπτουν την τμηματική καταβολή των δόσεων αν η Ελλάδα δε δεσμευτεί για 2-3 πολύ συγκεκριμένα και κοστολογημένα μέτρα. Οσο για τον ΕΝΦΙΑ τονίστηκε ότι θα αλλάξει χωρίς να δημιουργηθεί πρόβλημα στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Πριν τη συνεδρίαση, πηγές της Επιτροπής ανέφεραν ότι οι διαβουλεύσεις με στόχο την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων συνεχίζονται, τόσο στο Brussels Group, μέσω e-mail, όσο και στην Αθήνα για τη συλλογή στοιχείων.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι υπάρχει αργή αλλά σταθερή πρόοδος στις διαβουλεύσεις, ωστόσο δε θεωρούν πιθανό να συγκληθεί Eurogroup τη Μεγάλη Εβδομάδα του Ορθόδοξου Πάσχα.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση αναμενόταν, σύμφωνα με πληροφορίες, να καταθέσει νέα λίστα με μεταρρυθμίσεις σε μια προσπάθεια να ξεκλειδώσει τη συμφωνία και να οριστεί Eurogroup που θα λάβει οριστικές αποφάσεις για άρση της πιστωτικής ασφυξίας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση έχει κρυμμένους «άσους» στο μανίκι της και γι' αυτό στην Αθήνα επικρατεί αισιοδοξία για επίτευξη της συμφωνίας το συντομότερο δυνατόν. Θα πρόκειται για μέτρα που μπορεί να κάνει αποδεκτά η πλευρά των δανειστών ώστε να δώσει το πράσινο φως για μια υποδόση ώστε να μην μείνουν άδεια τα κρατικά ταμεία.

Πάντως, θολό παραμένει το τοπίο στις Βρυξέλλες γύρω από το ελληνικό ζήτημα. Η πορεία των διαπραγματεύσεων στο Brussels Group δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα γοργή, αφού χθες διέκοψαν τις συζητήσεις και κανείς δεν γνωρίζει πότε θα ξεκινήσουν εκ νέου, αφού μεσολαβεί και το Πάσχα των Καθολικών.

Η ελληνική αντιπροσωπεία επέστρεψε στην Αθήνα και ενημέρωσε τον πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο, ενώ Φρ. Ολάντ και Αγκ. Μέρκελ στέλνουν σαφές μήνυμα στην Αθήνα ότι «ο χρόνος πιέζει».

Το κλίμα στις Βρυξέλλες δεν είναι καλό και σύμφωνα με πηγές των θεσμών, η πρόοδος που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις είναι πολύ μικρή, ενώ δηλώνουν πως δεν αναμένουν συμφωνία πριν από τα τέλη Απριλίου. Διαφορετικό είναι το κλίμα που αφήνεται να διαρρεύσει από το Μέγαρο Μαξίμου. Πηγές προσκείμενες στον πρωθυπουργό δηλώνουν ότι υπάρχει πρόοδος στις συνομιλίες και είναι πιθανό ακόμη και την επόμενη εβδομάδα να συγκληθεί το έκτακτο Eurogroup, το οποίο θα εκφράζεται η ελπίδα ότι θα ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση μέρους της δόσης 1 - 2 δις ευρώ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News