Ειδήσεις

Παρέμβαση για τους φετινούς απόφοιτους των ΕΠΑ.Λ.

Ερώτηση προς τον υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων με θέμα την πρόσβαση των φετινών αποφοίτων ΕΠΑ.Λ. (Ομάδας Α') στις σχολές των Τ.Ε.Ι. που αντιστοιχούν στις ειδικότητες που κατάργησε ο Ν. 4186/13 κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ, μεταξύ των οποίων ο βουλευτής Ηρακλείου κ. Μανόλης Συντυχάκης.

Όπως επισημαίνουν οι βουλευτές Μανώλης Συντυχάκης, Γιάννης Γκιόκας, Σταύρος Τάσσος και Σάκης Βαρδάλης στην ερώτησή τους, «σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι φετινοί απόφοιτοι των ΕΠΑΛ (Ομάδα Α) που αναγκάστηκαν να αλλάξουν τομέα και ειδικότητα λόγω της εφαρμογής του Νόμου 4186/2013.

Κατά το τρέχον σχολικό έτος 2014-15, οι μαθητές αυτοί (του παλαιού τύπου ΕΠΑ.Λ.) είναι τελειόφοιτοι και προετοιμάζονται για τις εισαγωγικές εξετάσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι υποψήφιοι, στη συντριπτική τους πλειονότητα της "Ομάδας Α'", με τις ειδικές πανελλαδικές εξετάσεις των ΕΠΑ.Λ. διεκδικούν την εισαγωγή τους στις αντίστοιχες των ειδικοτήτων τους σχολές των Τ.Ε.Ι.

Το πρόβλημα είναι ότι με το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο κανένας απόφοιτος δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στις σχολές των Τ.Ε.Ι. που αντιστοιχούν στους καταργημένους τομείς Υγείας-Πρόνοιας και Εφαρμοσμένων Τεχνών.

Έτσι, δε φτάνει που οι μαθητές αναγκάστηκαν να αλλάξουν τομέα, σήμερα δεν μπορούν να δώσουν εξετάσεις για εισαχθούν σε σχολές της αρχικής τους επιλογής, πριν τη συντριπτική για αυτούς εφαρμογή του νόμου 4186/2013.

Με βάση τα παραπάνω προκύπτει άμεσα η ανάγκη για την αποκατάσταση της αδικίας εις βάρος αυτών των αποφοίτων και πιο συγκεκριμένα να διευρυνθούν με άμεση νομοθετική ρύθμιση οι δυνατότητες επιλογής των αποφοίτων αυτών, ώστε οι μαθητές της Γ' τάξης του σχολικού έτους 2014-15 των ημερήσιων ΕΠΑ.Λ. του Ν. 3475/2006, υποψήφιοι εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που συμμετέχουν στις Ειδικές Πανελλαδικές Εξετάσεις (Ομάδα Α'), κατά την υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου, εκτός των αντιστοίχων ή συναφών του πτυχίου τους σχολών, τμημάτων και εισαγωγικών κατευθύνσεων τμημάτων των Τ.Ε.Ι., να δύνανται να δηλώσουν και δεύτερη ομάδα, τις σχολές, τμήματα και εισαγωγικές κατευθύνσεις τμημάτων Υγείας-Πρόνοιας ή Εφαρμοσμένων Τεχνών.

Ερωτάται ο κ. υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να λάβει για την ικανοποίηση του παραπάνω δίκαιου αιτήματος».

Σχόλια