Ειδήσεις

Πανελλαδικές: 5.835 οι θέσεις για την Κρήτη

Μειωμένοι κατά 1.950 θα είναι φέτος οι εισακτέοι στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ο γενικός αριθμός εισακτέων ανέρχεται σε 68.345 θέσεις, εκ των οποίων οι 44.200 θέσεις αφορούν στα Πανεπιστήμια και στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, ενώ οι 24.145 θέσεις σε ΤΕΙ, ΑΣΠΑΙΤΕ και ΑΣΤΕ. Στον αριθμό των εισακτέων (68.345 θέσεις) δε συμπεριλαμβάνονται οι θέσεις στις στρατιωτικές και στις αστυνομικές σχολές, καθώς επίσης και οι θέσεις στις σχολές των Ακαδημιών του Εμπορικού Ναυτικού.

Τις παραπάνω θέσεις εισακτέων αναμένεται να διεκδικήσουν οι 101.508 υποψήφιοι που υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις, συν τους υποψηφίους της κατηγορίας του 10%. Πρόκειται για τους υποψηφίους που έδωσαν πανελλαδικές τα προηγούμενα χρόνια και τώρα, χωρίς νέα εξέταση, με τη βαθμολογία που έχουν ήδη συγκεντρώσει συμπληρώνουν εκ νέου μηχανογραφικό για τη διεκδίκηση του 10% των θέσεων εισακτέων.

Το σύνολο των εισακτέων για την Κρήτη ανέρχεται σε 5.835 θέσεις, εκ των οποίων τις περισσότερες, 2.910 στον αριθμό, θα προσφέρει το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Ακολουθούν το ΤΕΙ με 1.960 θέσεις, το Πολυτεχνείο Κρήτης με 720, η Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία με 170 και η Ανωτέρα Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων με 75 θέσεις εισακτέων.

Ας δούμε όμως τις θέσεις εισακτέων ανά τμήμα της Κρήτης αναλυτικά:

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

Βιολογίας 135, Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών 145, Επιστήμης Υπολογιστών 150, Ιατρικής 125, Ιστορίας και Αρχαιολογίας 165, Κοινωνιολογίας 170, Οικονομικών Επιστημών 260, Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης 185, Παιδαγωγικό Προσχολικής Εκπαίδευσης 180, Πολιτικής Επιστήμης 220, Φιλολογίας 180, Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών 185, Φυσικής 170, Χημείας 130, Ψυχολογίας 170, Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών - στην κατεύθυνση των Μαθηματικών 170 θέσεις και στην κατεύθυνση των Εφαρμοσμένων Μαθηματικών άλλες 170.

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

Αρχιτεκτόνων Μηχανικών 115, Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών 180, Μηχανικών Ορυκτών Πόρων 120, Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης 175, Μηχανικών Περιβάλλοντος 130.

ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ

Διατροφής και Διαιτολογίας 120, Ηλεκτρονικών Μηχανικών ΤΕ 140, Ηλεκτρονικών Μηχανικών ΤΕ 140, Κοινωνικής Εργασίας 120, Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής 190, Μηχανικών Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής ΤΕ 140, Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ 140, Μηχανικών Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος ΤΕ 140, Μηχανολόγων Μηχανικών ΤΕ 140, Νοσηλευτικής 140, Τεχνολόγων Γεωπόνων 170, Διοίκησης Επιχειρήσεων (Άγιος Νικόλαος) 180, στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Ηρακλείου στην κατεύθυνση Διοίκησης Επιχειρήσεων 100 θέσεις και στην κατεύθυνση Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων άλλες 100 θέσεις.

ΣΧΟΛΕΣ

Επιπλέον, στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Ηρακλείου Κρήτης δίνονται 170 θέσεις πρωτοετών, εκ των οποίων 90 για το Πρόγραμμα Εκκλησιαστικής Μουσικής και Ψαλτικής και 80 για το Πρόγραμμα Ιερατικών Σπουδών.

Τέλος, 75 θέσεις προκηρύχθηκαν για την Ανώτερη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων Κρήτης (ΑΣΤΕΚ).

Πώς κατανέμονται οι θέσεις ανά κατηγορία υποψηφίων

Από το συνολικό αριθμό των 68.345 θέσεων, διατίθενται:

• Ποσοστό 90% των θέσεων των Πανεπιστημίων και των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών και ποσοστό 69% των θέσεων των ΤΕΙ, της ΑΣΠΑΙΤΕ και των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης στους μαθητές της Γ' τάξης του ημερήσιου Γενικού Λυκείου και ΕΠΑ.Λ. (ΟΜΑΔΑ Β') και τους απόφοιτους λυκείων που θα λάβουν μέρος στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις.

• Για τις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές, τις σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας και των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού ο ακριβής αριθμός των θέσεων εισακτέων καθορίζεται με αποφάσεις των αντίστοιχων υπουργείων.

• Ποσοστό 10% των θέσεων των Πανεπιστημίων, των ΤΕΙ, των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, της ΑΣΠΑΙΤΕ και των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης σε υποψήφιους που δε συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις το έτος 2015 και είναι κάτοχοι απολυτηρίου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που έλαβαν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερήσιων Γενικών Λυκείων ή ημερήσιων ΕΠΑ.Λ. τα έτη 2013 ή 2014. Για τις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές, τις σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας και των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού ο ακριβής αριθμός των θέσεων εισακτέων καθορίζεται με αποφάσεις των αντίστοιχων υπουργείων. Ο ακριβής αριθμός των υποψηφίων θα γνωστοποιηθεί μετά την υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων.

• Ποσοστό 20% των θέσεων των ΤΕΙ, της ΑΣΠΑΙΤΕ, των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης στους υποψηφίους ΕΠΑ.Λ. (ΟΜΑΔΑ Α') που θα λάβουν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις των τεσσάρων μαθημάτων. Για τις Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών, τις σχολές αστυφυλάκων της Αστυνομίας και τις σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού ο ακριβής αριθμός των θέσεων εισακτέων καθορίζεται με αποφάσεις των αντίστοιχων υπουργείων.

• Ποσοστό 1% των θέσεων των ΤΕΙ, της ΑΣΠΑΙΤΕ και των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης στους υποψηφίους εσπερινών ΕΠΑ.Λ. (ΟΜΑΔΑ Α') που θα λάβουν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις των δύο μαθημάτων. Για τις σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού ο ακριβής αριθμός των θέσεων εισακτέων καθορίζεται με απόφαση του αντίστοιχου υπουργείου.

• Ποσοστό 1%, πέρα από τον αριθμό εισακτέων των Πανεπιστημίων, των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, των ΤΕΙ, της ΑΣΠΑΙΤΕ και των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης, διατίθεται για τους μαθητές και αποφοίτους των εσπερινών Γενικών Λυκείων, καθώς και τους υποψηφίους εσπερινών ΕΠΑ.Λ. (ΟΜΑΔΑ Β') που θα λάβουν μέρος στις αντίστοιχες πανελλαδικές εξετάσεις της Δ' τάξης των λυκείων αυτών. Για τις σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού ο ακριβής αριθμός των θέσεων εισακτέων καθορίζεται με απόφαση του αντίστοιχου υπουργείου.

Ελένη Σταυρουλάκη

Σχόλια