Ειδήσεις

Στη Bουλή τα προβλήματα των τουριστικών σχολών

Άμεσες λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σπουδαστές τουριστικών σχολών και αφορούν τις σπουδές και την πρακτική τους ζητούν με ερώτησή τους από τα αρμόδια υπουργεία βουλευτές του ΚΚΕ, μεταξύ των οποίων και ο Μανόλης Συντυχάκης. Η ερώτηση απευθύνεται προς τους υπουργούς Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων και Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού.

Όπως επισημαίνουν στην ερώτησή τους οι βουλευτές Μανώλης Συντυχάκης, Γιάννης Γκιόκας και Σταύρος Τάσσος, «οι σπουδαστές τουριστικών σχολών της χώρας σε ΙΕΚ και ΕΠΑΣ (Αναβύσσου και Ρόδου) βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις για τα σοβαρά και χρόνια πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, όπως:

- Μέχρι τώρα προβλέπονταν δύο τρίμηνες πρακτικές στο τέλος κάθε έτους, την περίοδο του καλοκαιριού. Τώρα, με νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα, προβλέπεται μια εξάμηνη πρακτική μετά τα δύο έτη σπουδών που θα ξεκινάει το Σεπτέμβρη, όταν δηλαδή τελειώνει η τουριστική σεζόν. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα οι σπουδαστές να μην μπορούν να βρουν ξενοδοχείο για πρακτική και να καθυστερήσει η ολοκλήρωση των σπουδών τους και η απόκτηση της πιστοποίησης. Οι σπουδαστές απαίτησαν, ανεξάρτητα ποιο σύστημα θα εφαρμοστεί τελικά, να είναι στην ευθύνη της σχολής και του υπουργείου η τοποθέτησή τους στα ξενοδοχεία.

- Υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις καθηγητών, βιβλίων και υλικών στα εργαστήρια, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πραγματοποιηθούν οι ασκήσεις.

- Το χειμώνα οι σχολές λειτουργούσαν χωρίς πετρέλαιο με αποτέλεσμα κάποιοι να πηγαίνουν στο μάθημα με κουβέρτες για να αντέξουν το κρύο.

- Επιβαρύνονται οικονομικά για τη μεταφορά τους στη σχολή με δεδομένο ότι δεν υπάρχει πρόσβαση με αστική συγκοινωνία και αναγκάζονται να πληρώνουν 80 ευρώ το μήνα για πούλμαν, καθώς η αστική συγκοινωνία δε φτάνει μέχρι τη σχολή. Μάλιστα, το πρακτορείο βάζει έναν σπουδαστή να μαζεύει κάθε μήνα τα χρήματα από τους συναδέλφους του.

- Η υπερεκμετάλλευση στα ξενοδοχεία και με μισθό των 300 ευρώ που τσακίζει κόκκαλα. Πολλές φορές οι σπουδαστές δουλεύουν 12ωρα και 13ωρα, ανάλογα με τις ανάγκες του εργοδότη.

Η ικανοποίηση των αιτημάτων των σπουδαστών πρέπει να είναι άμεση, δεδομένου ότι δεν μπορεί να χαθεί άλλος χρόνος αφού η τουριστική περίοδος αρχίζει σε λίγες μέρες.

Ερωτώνται οι κ. υπουργοί και η κυβέρνηση αν προτίθενται να ικανοποιήσουν τα δίκαια αιτήματα των σπουδαστών, τα οποία έχουν ως εξής:

1. Άμεσα και με ευθύνη του υπουργείου να εξαιρεθούν για φέτος οι ΣΤΕ από το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και να μπορέσουν όλοι οι σπουδαστές που έχουν βρει πρακτική άσκηση να την πραγματοποιήσουν χωρίς εμπόδια.

2. Η αμοιβή να γίνεται με βάση τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του κλάδου και όχι με τα ψίχουλα των 300 ευρώ. Υποχρεωτικότητα της Κλαδικής Σύμβασης και επαναφορά στα επίπεδα του 2009.

3. Η πρακτική άσκηση και τοποθέτηση των σπουδαστών στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, ο έλεγχος των όρων με τους οποίους εργάζονται και ζουν να αποτελούν ευθύνη του υπουργείου και των ελεγκτικών μηχανισμών του και όχι των λιγοστών καθηγητών της σχολής.

4. Καλύτερους όρους εργασίας στην πρακτική, που σημαίνει: Κατάργηση του μισθολογικού διαχωρισμού για τους άνω και κάτω των 25 ετών, τήρηση του 8ωρου, ασφαλιστική κάλυψη, ένσημα κ.λπ.

5. Να λυθεί το πρόβλημα της μετακίνησης των σπουδαστών από και προς τη σχολή.

6. Να καλυφθούν οι τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν σε υλικοτεχνική υποδομή και βιβλία, με τη γενναία χρηματοδότηση των σχολών από τον κρατικό προϋπολογισμό.

7. Μονιμοποίηση όλων των ωρομίσθιων καθηγητών».

Σχόλια