Ειδήσεις

Εκδήλωση τιμής για τον οπλαρχηγό Ηρ. Κοκκινίδη το Σάββατο

Επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη του μεγάλου οπλαρχηγού Ηρακλή Κοκκινίδη θα τελέσει ο Δήμος Μαλεβιζίου, ο Δ.Ο.Π.Π.Α.Μ. και η τοπική κοινότητα Κεραμουτσίου το Σάββατο 4 Απριλίου στις 11 π.μ. στο μνημείο που βρίσκεται στη δυτική έξοδο της πόλης του Γαζίου, στη θέση κόμβος Κοκκινίδη.

Τον Ηρακλή Κοκκινίδη, τον αγωνιστή της Κρητικής Επανάστασης που έπεσε νεκρός από τους Τούρκους τον Απρίλιο του 1868, θα τιμήσουν εκπρόσωποι των Αρχών του νομού Ηρακλείου, ενώ, μετά το χαιρετισμό του δήμαρχου Μαλεβιζίου Κώστα Μαμουλάκη, η εκπαιδευτικός Αγγελική Μαράκη θα μιλήσει για τη ζωή, το έργο και την προσφορά του στον αγώνα κατά των Τούρκων. Στο τέλος του μνημοσύνου θα προσφερθεί καφές στην καφετέρια "Ορθοπεταλιές".

Ποιος ήταν ο ήρωας οπλαρχηγός Ηρακλής Κοκκινίδης

Ο οπλαρχηγός Ηρακλής Κοκκινίδης γεννήθηκε στο Κεραμούτσι, ένα χωριό που ανήκει σήμερα στο δήμο Μαλεβιζίου. Ήταν γιος του Νικολάου Κοκκινίδη με καταγωγή από την Κράνα Μυλοποτάμου. Για λόγους που δεν είναι γνωστοί, η οικογένεια εγκαταστάθηκε στο Κεραμούτσι του Μαλεβιζίου. Ο πατέρας του Ηρακλή άλλαξε το επώνυμό του από Κόκκινος (από το κόκκινο πρόσωπο που είχαν όλα τα μέλη της οικογένειας) σε Κοκκινίδης σε ηλικία 12 ετών, οπότε και πήγε στην Αθήνα. Έπειτα από την επιστροφή του στην Κρήτη δημιούργησε μεγάλη περιουσία, την οποία διέθεσε κατά το μεγαλύτερο μέρος για τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα. Ο ίδιος ήταν υπολοχαγός και πολέμησε στο Μαλεβίζι, στο πλευρό του Καπετάν Κόρακα.

Ο τραυματισμός του Ηρακλή Κοκκινίδη ενίσχυσε την τόλμη του και τη φήμη του. Πληροφορούμενος ότι οι Τούρκοι είχαν βγει από το Ηράκλειο και στρατοπέδευσαν στο Γάζι, βάδιζε εναντίον τους με 150 πεζούς και 15 ιππείς. Ο γενικός αρχηγός Μιχαήλ Κόρακας τον απέτρεψε από το να προβεί σε μια τέτοια επίθεση, καθώς ο εχθρός ήταν ανώτερος αριθμητικά. Ο Ηρακλής όμως κατέβηκε στο Γάζι με τους ολιγάριθμους άνδρες του και στις 2 Μαρτίου του 1868, ημέρα Σάββατο, επιτέθηκε εναντίον των Τούρκων, στη Γαζανή Καμάρα. Οι εθελοντές του και οι Κρητικοί κινήθηκαν να πλήξουν τους Τούρκους και ο Ηρακλής, ασυγκράτητος, όρμησε επάνω τους καβάλα στο άλογό του. Χτυπήθηκε από σφαίρα και έπεσε νεκρός.

Μια άλλη περιγραφή αναφέρει ότι ο Κοκκινίδης έτρεψε σε φυγή τους Τούρκους, οι οποίοι κρύφτηκαν κάτω από τη Γαζανή Καμάρα, κι ο οπλαρχηγός νόμισε ότι είχαν φύγει οπότε κινήθηκε να αποχωρήσει. Τότε οι Τούρκοι τον χτύπησαν από ασφαλή απόσταση και οδηγήθηκε τραυματισμένος στο πεδίο της μάχης. Εκεί σκοτώθηκε από άλλους Τούρκους, οι οποίοι στη συνέχεια τον αποκεφάλισαν και μετέφεραν θριαμβευτικά το κεφάλι του στο Ηράκλειο.

Το μακάβριο θέαμα έμεινε για τρεις ημέρες στην Πόρτα Χανίων και έπειτα ρίχτηκε σε πηγάδι από κάποιον Τούρκο φίλο της οικογένειας και στη συνέχεια ενταφιάστηκε στη Ι. Μ. Σαββαθιανών. Εκεί πήγε και τις κατακρεουργημένες σάρκες του πολεμιστή ο πατέρας του, όπου και τις έθαψε.

Σήμερα ο τάφος του οπλαρχηγού βρίσκεται στη Μονή αυτή.

Έπειτα από το θάνατο του Ηρακλή, τον διαδέχθηκε στην αρχηγία ο γαμπρός του Μιχαήλ Καλημεράκης. Αυτός και οι άνδρες του εκδικήθηκαν το θάνατο του προκατόχου του, με μεγάλη νίκη (με σχέδιο του Καπετάν Κόρακα) επί των Τούρκων στη Γαζανή Καμάρα, στις 22 Μαρτίου.

Οι Οθωμανοί υπέστησαν ανυπολόγιστες ζημιές και πολλοί από αυτούς πνίγηκαν στο Γαζανό ποταμό.

Το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα της επιμνημόσυνης δέησης έχει ως εξής:

11:00: Άφιξη καλεσμένων

11:10: Επιμνημόσυνη δέηση

11:20: Χαιρετισμός δημάρχου Μαλεβιζίου

11:30: Ομιλία για τη ζωή και τη δράση του οπλαρχηγού Κοκκινίδη από την κ. Αγγελική Μαράκη (εκπαιδευτικό πρωτοβάθμιας)

11:40: Κατάθεση στεφάνων

11:45: Εθνικός ύμνος  - Ενός λεπτού σιγή

11:50: Καφές στην καφετέρια "Ορθοπεταλιές".

Σχόλια