default-image

Παρά τις υποσχέσεις, "βροχή" τα πρόστιμα σε αυθαιρετούχους

Κρήτη
Παρά τις υποσχέσεις, "βροχή" τα πρόστιμα σε αυθαιρετούχους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η εκ νέου ενεργοποίηση των προστίμων στους κατόχους αυθαίρετων κατοικιών στο Ηράκλειο, καθώς και τα μπιλιετάκια για χρέη 20ετίας που απέστειλε πρόσφατα ο Δήμος Ηρακλείου οδήγησαν τους οικιστές σε εσπευσμένη σύγκληση γενικής συνέλευσης, με σκοπό να καθοριστεί ένα νέο πλαίσιο διεκδίκησης για αλλαγή του νόμου περί αυθαιρέτων. Παρά τις υποσχέσεις που έχουν λάβει οι οικιστές από Δήμο και κεντρική εξουσία, τα πρόστιμα συνεχίζουν να πέφτουν βροχή για χρέη ακόμα και τριακονταετίας, με τους ίδιους να συναντώνται προσεχώς με τον αρμόδιο υπουργό.

Στην έκτακτη συνέλευση δεν έλειψαν οι έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ των μελών του συλλόγου και του Διοικητικού Συμβουλίου, ακριβώς για το ζήτημα του χειρισμού των διεκδικήσεων απέναντι στα πρόστιμα και στην "τακτοποίηση" - επιτέλους - των οικιών τους απέναντι στο νόμο.

Οι ιδιοκτήτες επιμένουν στη μείωση των προστίμων, καθώς και στην αύξηση των δόσεων σε 102 για τη διευθέτηση του χρέους. Όπως λένε οι ίδιοι, αιμορραγούν οικονομικά λόγω των συνθηκών που επικρατούν τα τελευταία χρόνια. Τα μπιλιετάκια του Δήμου για χρέη που πάνε πίσω μέχρι και 30 χρόνια και η εκ νέου ενεργοποίηση των προστίμων «ήταν μαχαίρι στην ήδη υπάρχουσα πληγή», υποστηρίζουν.

Παρά τις δεσμεύσεις Δήμου και Πολιτείας για διευκολύνσεις με βάση και τα κοινωνικά κριτήρια, το τοπίο παραμένει θολό για τους αυθαιρετούχους, που λένε πως άμεσα θα επιδιώξουν συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό, ενώ δεν αποκλείουν και το ενδεχόμενο οι ίδιοι να βγουν στους δρόμους σε παραστάσεις διαμαρτυρίας.

Με αφορμή τις εξελίξεις αυτές, πραγματοποιήθηκε γενική συνέλευση των οικιστών στο ΕΚΗ, όπου στα αξιοσημείωτα της βραδιάς καταγράφηκαν η πρωτοφανής ευρεία συμμετοχή του κόσμου για πρώτη φορά, αντιδράσεις και εντάσεις, ενώ κατόπιν εκλογών ο Μιχάλης Βλαχάκης επανακάμπτει στο τιμόνι της προεδρίας του Συλλόγου.

Λευτέρης Κουμαντάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News