default-image

Ξανά χωρίς πλοίο η Γαύδος

Κρήτη
Ξανά χωρίς πλοίο η Γαύδος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε καθεστώς ομηρίας μπαίνουν για μία ακόμη φορά οι κάτοικοι της Γαύδου, οι οποίοι χθες ενημερώθηκαν, όπως εξήγησε η δήμαρχος του νησιού Ευαγγελία Καλλίνικου, ότι η εταιρεία στην οποία ανήκει το σκάφος που εκτελεί τα δρομολόγια από και προς το νησί αιφνιδιαστικά τους ενημέρωσε ότι παύει να τα εκτελεί, αφήνοντας αποκλεισμένους επί της ουσίας τους κατοίκους.

«Η εταιρεία λέει στους κατοίκους της Γαύδου ότι δε θα ξαναπάει καράβι της εταιρείας στη Γαύδο. Έτσι λοιπόν, θεωρητικά, κατά τα δεδομένα της εταιρείας, η Γαύδος είναι αποκλεισμένη από σήμερα», δήλωσε χθες η Ευαγγελία Καλλίνικου. Το θέμα που έρχεται για μία ακόμη φορά στο προσκήνιο, λίγο πριν ανοίξει ουσιαστικά η τουριστική περίοδος, κατά την οποία φτάνει καθημερινά πολύς κόσμος από κάθε γωνιά του πλανήτη, θέτει μέχρι και σε κίνδυνο τις ζωές των κατοίκων, έχοντας πυροδοτήσει ένταση στο ακριτικό νησί, με το μικρό πληθυσμό να διατυπώνει την οργή του για την εγκατάλειψη που νιώθει παλεύοντας να ζήσει στη Γαύδο και να βοηθήσει στην ανάπτυξη του νοτιότερου άκρου της Ευρώπης.

Μάλιστα, όπως καταγγέλλει η δήμαρχος του νησιού, «η εταιρεία επιδοτείται από το κράτος. Δε μιλάμε για ελεύθερα δρομολόγια. Μιλάμε για επιδοτούμενα δρομολόγια άγονης γραμμής που πασχίσαμε να γίνουν τέσσερα και να μείνουν τέσσερα δρομολόγια το χειμώνα. Και θέλουμε να εξυπηρετούμαστε».

Για όσο διαρκέσει αυτός ο αποκλεισμός, μία απαραίτητη μετακίνηση από και προς τη Γαύδο είναι σχεδόν απίθανο να στοιχίσει λιγότερο από 500 ευρώ, γεγονός που επιτείνει το πρόβλημα του αποκλεισμού για τους αδύναμους οικονομικά κατοίκους της.

«Απλά θα πρέπει και να καταλάβει και η εταιρεία», σύμφωνα με τη δήμαρχο της Γαύδου Ευαγγελία Καλλίνικου, «ότι τα λιμάνια είναι δημόσια. Δεν ανήκουν στις εταιρείες».

Η κ. Καλλινίκου μας είπε εξάλλου ότι με πολύ μεγάλο αγώνα ο Δήμος Γαύδου είχε καταφέρει τα τέσσερα δρομολόγια του χειμώνα να γίνουν πέντε το καλοκαίρι. Και τώρα ξαφνικά δημιουργείται αυτή η κατάσταση. Χαρακτηριστικό της κατάστασης αυτής εξάλλου είναι ότι και η ίδια, που βρέθηκε χθες στο Ηράκλειο, θεωρητικά δε θα μπορούσε να επιστρέψει στο νησί της και συνεπώς έχει αποκλειστεί στο Ηράκλειο, κάτι για το οποίο, όπως είπε, «θα βρεθεί λύση».

Χριστόφορος Παπαδάκης, Ράνια Μωραΐτη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News