default-image

Καζαντζάκης: Ο μεγάλος εμπνευστής των Ελλήνων της Ελβετίας

Καζαντζάκης: Ο μεγάλος εμπνευστής των Ελλήνων της Ελβετίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γενεύη, μία πόλη στολίδι στην Ελβετία. Εξακόσιες χιλιάδες άνθρωποι συνθέτουν το παζλ της απόλυτης τάξης στη δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της χώρας. Η Γενεύη είναι πρωτεύουσα του ομώνυμου καντονιού που βρίσκεται στις δυτικές όχθες της ομώνυμης λίμνης.

Στην πόλη εδρεύουν πολυάριθμοι διεθνείς οργανισμοί συμπεριλαμβανομένης της ευρωπαϊκής έδρας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Η πόλη έχει πολλές παραδοσιακές τράπεζες και αποτελεί επίσης ένα σημαντικό κέντρο εμπορίου προϊόντων.

Στην εξαιρετικής ομορφιά αυτή πόλη, εδώ και χρόνια έχουν συγκεντρωθεί πολυάριθμες εθνικότητες, δίνοντας ένα χρώμα πολυπολιτισμού στην ίσως πιο καλά πολεοδομημένη πόλη της Ευρώπης.

http://vod.cretetv.gr/html5/html5lib/v1.6.12.27i/mwEmbedFrame.php/cache_st/11111/wid/_105/uiconf_id/11170240/entry_id/0_4doms8dz/

Ένα δυνατό κύτταρο στη Γενεύη είναι αυτό με έντονο το "άρωμα" Ελλάδας, καθώς στη μοναδική αυτή ήσυχη μεγαλούπολη ζουν περίπου επτά χιλιάδες Έλληνες, που αποτελούν ένα δυναμικό κομμάτι της οικονομικής και πολιτιστικής δραστηριότητας της πόλης.

Το ελληνικό στοιχείο έκανε αρχικά την εμφάνισή του στη Ζυρίχη και τη Λωζάννη, όμως τα τελευταία χρόνια μετακινήθηκε προς τη ραγδαία ανεπτυγμένη πλέον Γενεύη, που όμως κατάφερε να κρατήσει το χαρακτηρισμό μίας πραγματικά όμορφης πόλης. Πολύ γρήγορα οι Έλληνες της Γενεύης κατάφεραν να αποτελέσουν σημείο αναφοράς πολιτιστικών καινοτομιών που στόχο έχουν τη διαφήμιση της Ελλάδας, που τα τελευταία χρόνια δοκιμάζεται από την παρατεταμένη οικονομική κρίση.

Στα όρια της πόλης μάλιστα, δραστηριοποιούνται και δύο σχολεία εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, μιας και το δυναμικό ελληνικό στοιχείο έχει πλέον στις τάξεις του και Ελληνόπουλα τέταρτης γενιάς. Παιδιά δηλαδή που δε γεννήθηκαν καν στην Ελλάδα, μιλάνε τα Ελληνικά με προφορά, όμως μέσα στην ψυχή και την καρδιά τους υπάρχει άσβεστη η περηφάνια της ελληνικής ταυτότητας.

Η "ΚΡΗΤΗ TV" με το δημοσιογράφο Γιώργο Σαχίνη βρέθηκε στην ελληνική παροικία της Γενεύης και μάλιστα βίωσε μαζί με όλη τη δημοσιογραφική αποστολή, την εμπειρία μίας μοναδικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε για το μεγάλο Kρητικό συγγραφέα Νίκο Καζαντζάκη σε ειδικό χώρο ελβετικού σχολείου.

Ο Νίκος Καζαντζάκης ακόμα και στην Ελβετία εξακολουθεί να συντροφεύει την ελληνική παροικία με ένα έργο που κάνει ακόμα πιο δυνατό το πολιτιστικό προφίλ της πατρίδας μας.

Στην όμορφη βραδιά γεμάτη με τα αρώματα της Κρήτης και υπό την αιγίδα της Περιφέρειας του νησιού, την Τετάρτη 18 Μαρτίου παρουσιάστηκε η εικονογράφηση δύο έργων του μεγάλου Νίκου Καζαντζάκη από τους πενήντα μαθητές του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, εμπνευσμένο από τα έργα "Στα παλάτια της Κνωσού" και το "Αναφορά στον Γκρέκο".

Στη διάρκεια της βραδιάς ο μεγάλος Κρητικός συγγραφέας απέδειξε για ακόμη μία φορά το μεγαλείο του έργου του, ταξιδεύοντας τους Έλληνες στις παγκόσμιες δικές του ιστορίες. Μάλιστα, ξεχωριστή στιγμή ήταν όταν δύο μεγαλύτεροι μαθητές μέσα από ένα εικονικό τηλεοπτικό σόου, εκτελώντας χρέη δημοσιογράφων, συντόνισαν μία συζήτηση με τις ερωτήσεις, από τα ελληνόπουλα, να πέφτουν "βροχή".

Μέσα από τη μοναδική αυτή νύχτα πολιτισμού στη Γενεύη, ο Νίκος Καζαντζάκης και το έργο του άπλωσαν τη γέφυρα επικοινωνίας της ελληνικής παροικίας με τα πατρογονικά εδάφη, με τα μικρά Ελληνόπουλα να αποτυπώνουν μέσα από τις εξαιρετικές τοποθετήσεις στοιχεία για τον μεγάλο Έλληνα και Κρητικό.

Στη Γενεύη της Ελβετίας η βραδιά του Νίκου Καζαντζάκη έδωσε το έναυσμα να καταλάβουμε όλοι ότι σε κάθε χώρα αυτού του πλανήτη υπάρχει μία άλλη Ελλάδα, το ίδιο ισχυρή, που στέλνει το μήνυμα ότι η γαλανόλευκη, η ιστορία μας και ο πολιτισμός, ενώνουν το ελληνικό έθνος, που πλέον είναι απλωμένο σε ολόκληρη την υφήλιο. Και βέβαια από αυτή τη νύχτα δε θα μπορούσε να μην υπάρχει και μία κρητική μαντινάδα με τη φωνή μίας μικρής Κρητικοπούλας.

Αποστολή στη Γενεύη: Γιώργος Σαχίνης

Επιμέλεια: Μάνος Δασκαλάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News