Ειδήσεις

Ο Λ. Αυγενάκης για αεροδρόμια και ΒΟΑΚ

Νέα παράταση για το αεροδρόμιο Καστελίου, επισκευές εν μέσω τουριστικής περιόδου στο "Νίκος Καζαντζάκης", ΒΟΑΚ και παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων, περιλαμβάνει το αναπτυξιακό πλάνο της κυβέρνησης για τη χώρα και την Κρήτη, όπως προκύπτει από τη συνάντηση Αυγενάκη-Σταθάκη.

«Ειλικρινείς ήταν οι απαντήσεις του υπουργού» είπε στο Ράδιο 9,84 ο τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας για θέματα υποδομών Λευτέρης Αυγενάκης, αν και παραμένει ζητούμενο η αποσαφήνιση των θέσεων της κυβέρνησης για τα παραπάνω θέματα.

Το σχέδιο για την Κρήτη

Επιμέρους αλλαγές αλλά όχι... ανατροπές στον υφιστάμενο σχεδιασμό για το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι, για την ανακατασκευή του ΒΟΑΚ και για την αποκρατικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων, και συνάμα άμεσες παρεμβάσεις στο αεροδρόμιο "Ν. Καζαντζάκης", στη λογική των όσων είχε εξαγγείλει ο πρώην υπουργός Υποδομών-Μεταφορών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, περιλαμβάνει το αναπτυξιακό πλάνο της κυβέρνησης για την Κρήτη.

Αυτό αναφέρουν οι πληροφορίες με φόντο και τη χθεσινή συνάντηση του αρμόδιου υπουργού για τις υποδομές Γιώργου Σταθάκη και του τομεάρχη υποδομών της Ν.Δ. Λευτέρη Αυγενάκη.

Στο πλαίσιο της συνάντησης δεν υπήρξαν αναλυτικές επίσημες ανακοινώσεις διά στόματος του Χανιώτη υπουργού, ο ίδιος ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, έδωσε μια πρώτη ιδέα, ένα... στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων για τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα της Κρήτης. Και η σημαντική είδηση είναι πως η κυβέρνηση και στα τέσσερα μεγάλα μέτωπα (Καστέλι- "Ν. Καζαντζάκης" -ΒΟΑΚ-αεροδρόμιο Χανίων) προσανατολίζεται σε επιμέρους βελτιωτικές αλλαγές, αλλά όχι σε ακύρωση των όσων είχαν δρομολογηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση... Κάτι που σημαίνει πως δεν πάμε σε νέα βάση εκκίνησης και άρα δεν επιστρέφουμε χρονικά σε σημείο μηδέν για τα έργα που η Κρήτη περιμένει εδώ και τόσα χρόνια.

Τα έργα

Οι δύο Κρητικοί κατέχοντες το χαρτοφυλάκιο των υποδομών, ο ένας το κυβερνητικό και ο άλλος το ''σκιώδες'', αντιπολιτευτικό, είχαν χθες την πρώτη θεσμική τους συνάντηση εφ' όλης της ύλης... Ο Γιώργος Σταθάκης ενημέρωσε τον κ. Αυγενάκη για το σκεπτικό που αναπτύσσει η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τα έργα, τα διόδια στους οδικούς άξονες, την παραχώρηση των αεροδρομίων, το ΒΟΑΚ, το αεροδρόμιο Καστελίου και το αεροδρόμιο "Νίκος Καζαντζάκης", ενώ ο κ. Αυγενάκης υπέβαλε προτάσεις τις οποίες υπουργός δεσμεύτηκε να αξιολογήσει.

Η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό, εποικοδομητικό κλίμα, όπως τόνισαν στις δηλώσεις τους και οι δύο πολιτικοί.

Δημιουργική συνεργασία

«Καταρχήν, θα ήθελα να συγχαρώ τον κ. Αυγενάκη για την ανάληψη του Τομέα Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε μία πολύ δημιουργική συνεργασία για το επόμενο διάστημα. Τον ενημέρωσα για μια σειρά από θέματα, πολλά από τα οποία αφορούν και την Κρήτη, αλλά και άλλα θέματα του υπουργείου, όπως αυτά των αυτοκινητοδρόμων, θέματα των υποδομών και των αεροδρομίων, και εξήγησα ποιες είναι οι θέσεις και οι σκέψεις της κυβέρνησης. Προσδοκώ μια καλόπιστη και σκληρή αντιπολιτευτική τακτική από την πλευρά του και νομίζω ότι θα είναι η συνεργασία μας εξαιρετική για το καλό όλων», ανέφερε ο κ. Σταθάκης.

«Σωστή συνεργασία»

«Είχαμε μία εξαιρετική συζήτηση και ενημέρωση για όλα τα βασικά αναπτυξιακά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στην επικράτεια. Το βέβαιο είναι ότι η αξιωματική αντιπολίτευση και εγώ ως τομεάρχης Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων θα συνεργαστούμε σωστά και μεθοδικά σε όλα τα επίπεδα. Δήλωσα στον υπουργό ότι όπου χρειάζεται θα έχει τη στήριξή μας, διότι το καλό του τόπου αυτήν τη στιγμή επιβάλλει συνεργασίες, καλό πνεύμα και καλό επίπεδο συζήτησης και διαλόγου, πράγμα το οποίο μεταξύ μας υπάρχει ήδη. Όπου όμως υπάρχει διαφωνία θα καταθέτουμε με επιχειρήματα πάντα την άποψή μας», σημείωσε με τη σειρά του ο κ. Αυγενάκης.

Σε ό,τι αφορά τα μεγάλα έργα της Κρήτης, ο υπουργός δε θέλησε να ανοίξει πλήρως τα χαρτιά του, ενώ και ο βουλευτής αρκέστηκε να εκφράσει την ικανοποίησή του για την άριστη ενημέρωση και την απουσία ιδεοληψίας που διέκρινε στον κ. Σταθάκη, παραπέμποντας για τα περαιτέρω στις ανακοινώσεις που θα κάνει προσεχώς ο ίδιος ο υπουργός.

Το αεροδρόμιο

Εν αναμονή λοιπόν των ανακοινώσεων που θα κάνει το επόμενο διάστημα ο κ. Σταθάκης, οι πληροφορίες της "Νέας Κρήτης" θέλουν τον προσανατολισμό του ίδιου και της κυβέρνησης να κινείται στα εξής:

-Για το νέο αεροδρόμιο Καστελίου, διατηρείται ο υπάρχων σχεδιασμός και το μοντέλο που ακολουθήθηκε για την προκήρυξη του διαγωνισμού, πιθανόν με κάποιες παραλλαγές. Στην κατεύθυνση αυτή, θα δοθεί παράταση για την κατάθεση των προσφορών, που εκπνέει, θυμίζουμε, στις 7 Απριλίου.

-Για το αεροδρόμιο "Ν. Καζαντζάκης", το υπουργείο δηλώνει πρόθυμο να αναλάβει πλήρως και άμεσα να καλύψει όλες τις τρέχουσες ανάγκες για να λειτουργήσει το αεροδρόμιο με ασφάλεια την τρέχουσα τουριστική σεζόν. Αναμένεται συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, Περιφέρεια-Δήμο Ηρακλείου και τον ίδιο τον κ. Αυγενάκη, για την ικανοποίηση των μεσοπρόθεσμων αναγκών (αύξησης θέσεων στάθμευσης αεροπλάνων-παραχώρηση έκτασης ιδιοκτησίας ΣΕΑΠ, συντήρηση και μακροπρόθεσμα επέκταση των υφισταμένων κτηριακών υποδομών.

ΒΟΑΚ

Για το ΒΟΑΚ, δεν υπάρχει απόλυτα ξεκάθαρη εικόνα. Η κυβέρνηση δείχνει πάντως να προσανατολίζεται στη λογική της συμμετοχής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και στην αξιοποίηση επιπλέον χρηματοδότησης από το "πακέτο Γιούνκερ".

Για τα περιφερειακά αεροδρόμια, επίσης, απομακρύνεται οριστικά το σενάριο ακύρωσης του σχεδιασμού και του διαγωνισμού. Ενδέχεται, ωστόσο, να υπάρξουν αλλαγές.

Μπάμπης Σαββίδης, Αγγέλα Δουλγεράκη

Σχόλια