Ειδήσεις

Επί ποδός πολέμου οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία

Άνω-κάτω η Υγεία. Τελεσίγραφο γιατρών και φαρμακοποιών προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας μέχρι τις 20 Απριλίου να εμφανίσει δείγματα προόδου στα ζητήματα των προσλήψεων, αποπληρωμής των εφημεριών, της περίθαλψης των ανασφάλιστων και να καταργήσει τους μνημονιακούς νόμους που αφορούν την ίδρυση και λειτουργία των φαρμακείων.

Επίσχεση εργασίας ξεκινούν από σήμερα οι ειδικευόμενοι γιατροί στο Βενιζέλειο νοσοκομείο, ενώ στις 15 Απριλίου στο χορό μπαίνουν και οι ειδικευμένοι για τους ίδιους λόγους.

Την Πέμπτη 2 Απριλίου συνεδριάζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία των εργαζόμενων στην Αθήνα και από τη Μεγάλη Δευτέρα εάν δεν καταβληθεί μέρος των δεδουλευμένων τους οι εργαζόμενοι προχωρούν επίσης σε κινητοποιήσεις σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου από το Βενιζέλειο Γιώργο Χονδροζουμάκη στο Ράδιο 9,84.

Δίωρη στάση εργασίας από τις 8 έως τις 10 το πρωί και στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία του Πανεπιστημιακού, με τους εργαζόμενους να φωνάζουν πως η κατάσταση έχει πλέον στα άκρα.

«Η μείωση των προϋπολογισμών των νοσοκομείων το 2015 κατά 22,9 % από την προηγούμενη κυβέρνηση και η εφαρμογή των περικοπών από τη νέα κυβέρνηση μαζί με τις σοβαρές ελλείψεις ιατρικού, νοσηλευτικού, παραϊατρικού, διοικητικού, τεχνικού και βοηθητικού προσωπικού έχουν τραγικές συνέπειες για τους ασθενείς και τους εργαζόμενους του ΠΑΓΝΗ», λένε ενδεικτικά.

''Πεντάευρο, λίστες ντροπής για ένα ραντεβού με γιατρό, που πλήττουν την αξιοπρέπεια των πολιτών, ενίσχυση των προϋπολογισμών των νοσοκομείων'' στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεων για τον σύμβουλο της ΠΟΕΔΗΝ Κυριάκο Θεοδοσάκη στο Ράδιο 9,84.


Χιλιάδες για εξέταση

Ο τομέας της δημόσιας νοσοκομειακής περίθαλψης στην Κρήτη περνάει εδώ και χρόνια "έμφραγμα", με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου να έχει ήδη φτάσει σε κατάσταση... θανάτου, καλώντας τη σημερινή κυβέρνηση να επιλέξει αν θα προχωρήσει σε σωτήρια "επέμβαση" ή αν έχει σκοπό να το αφήσει να πεθάνει, γεγονός όμως που δε σκοπεύουν να επιτρέψουν γιατροί και εργαζόμενοι, οι οποίοι και θα προχωρήσουν σήμερα σε στάση εργασίας. Σε επίσχεση εργασίας προχωρούν οι ειδικευόμενοι γιατροί του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου διεκδικώντας τις απλήρωτες εφημερίες τους, ενώ, όπως ξεκαθαρίζουν στα σωματεία των εργαζομένων και στα δύο νοσοκομεία, «αν η κυβέρνηση εμμείνει στη θεωρία και όχι στην πράξη, πάρα πολύ σύντομα θα μας βρει απέναντί της, σε μία σχέση ρήξης, για να διεκδικήσουμε την επιβίωση της δημόσιας υγείας»!

Την ίδια ώρα ξεπέρασαν τους 103.000 οι Κρητικοί που προσέφυγαν μέσα στο 2014 στα εξωτερικά ιατρεία του ΠΑΓΝΗ για να εξεταστούν... Δηλαδή, αυξήθηκαν κατά 10% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. Και στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών που εφημερεύει μέρα παρά μέρα, ο κόσμος που πέρασε από 'κει ξεπέρασε τους 97.000, σύμφωνα με αποκαλυπτικά στοιχεία που κατέθεσε στη "Νέα Κρήτη" ο Θέμης Φραγκιαδάκης. Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι είναι υποστελεχωμένο και το ΤΕΠ τόσο από ιατρικό όσο και από νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και τα εξωτερικά ιατρεία του ΠΑΓΝΗ είναι υποστελεχωμένα και από ιατρικό και από νοσηλευτικό προσωπικό.

Αυταπάρνηση

Στο φιλότιμο, την αυταπάρνηση και στις προσωπικές θυσίες όλου του προσωπικού - ιατρικού, νοσηλευτικού και των υπόλοιπων εργαζομένων - οφείλεται αποκλειστικά και μόνο το γεγονός ότι, με τα όποια προβλήματα, τα νοσοκομεία μπορούν και εξυπηρετούν, ακόμα, τις ανάγκες των ασθενών. Μιλώντας στη "Νέα Κρήτη", ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ Θέμης Φραγκιαδάκης τονίζει ότι «ουσιαστικά το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο προσφέρει στον κόσμο πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, επειδή έχουν διαλύσει όλες οι υπόλοιπες δομές της υγείας στην Κρήτη, δηλαδή τα Κέντρα Υγείας και τα νοσοκομεία. Οπότε ο κόσμος όλος έρχεται για κάθε νόσο και πάθηση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο».

Ο κ. Φραγκιαδάκης στο σημείο αυτό τονίζει ότι «στο σωματείο μας έχουν φτάσει ακόμα και ενυπόγραφες καταγγελίες από πολίτες, που αναφέρουν ότι από τις 2 τα ξημερώματα πάνε πολλοί και περιμένουν στην ουρά για να πιάσουν θέση και να κλείσουν ραντεβού για την πρωινή τους εξέταση. Μιλάμε για τα ραντεβού κάποιων ιατρείων όπου υπάρχει μεγαλύτερη έλλειψη γιατρών και μεγαλύτερη ζήτηση».

Σύμφωνα με το συνδικαλιστή, αποτελεί χαρακτηριστική περίπτωση του τρόπου αντιμετώπισης των προβλημάτων του νοσοκομείου από την Πολιτεία το τελευταίο γεγονός, υπογραφής από τον Αντώνη Γρηγοράκη λίγο πριν παραδώσει και επίσημα τη θέση του ΔΥΠΕάρχη στον κ. Ηγουμενίδη, της μετακίνησης νοσηλεύτριας από τη Νευρολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ στο Κέντρο Υγείας του Κρουσώνα. «Δε λέμε ότι δεν υπάρχει ανάγκη στον Κρουσώνα. Αλλά ζητάμε αυτές οι θέσεις να καλύπτονται με προσλήψεις και όχι να αποδυναμώνεται και σε αυτή την περίπτωση το ΠΑΓΝΗ και μάλιστα μια κλινική που αντιμετωπίζει βαριά περιστατικά εγκεφαλικών και όχι μόνο»...

«Ανύπαρκτη ηγεσία»

Στο ερώτημά μας αν και κατά πόσον έχει το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ επαφή με τη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ο Θέμης Φραγκιαδάκης απάντησε εντελώς αρνητικά: «Καμία επικοινωνία με καμία νέα ηγεσία. Εμείς είμαστε το πρώτο σωματείο που έστειλε δημόσια πρόσκληση για συνάντηση, καταθέτοντας τα προβλήματα του νοσοκομείου μας, από τις 13 Φεβρουαρίου. Δεν έχουμε συναντηθεί μαζί τους, όπως επίσης δεν έχουμε συναντηθεί ακόμα και με τον κ. Ηγουμενίδη, ο οποίος νομίζω ότι όφειλε να κάνει μια συνάντηση με το σωματείο, αφού ο χώρος εργασίας του είναι το ΠΑΓΝΗ. Διότι από τα πρώτα σωματεία που έπρεπε να συναντήσει ήταν το σωματείο των εργαζομένων του νοσοκομείου μας, κάτι τέτοιο όμως δεν έχει γίνει. Ελπίζω τώρα που αναλαμβάνει και επίσημα τα καθήκοντά του να το πράξει».

Κενές οργανικές

Σε ό,τι αφορά τις κενές οργανικές θέσεις στο ΠΑΓΝΗ, ο πρόεδρος του σωματείου λέει: «Με τον τελευταίο μνημονιακό οργανισμό Λοβέρδου του 2012, οι κενές οργανικές θέσεις είναι γύρω στις 650. Δηλαδή περίπου 150 ιατρικού και περίπου 350 νοσηλευτικού. Υπάρχουν όμως και ελλείψεις διοικητικού προσωπικού, ενώ έχουν αποδυναμωθεί τελείως η ιατρική υπηρεσία, τα παραϊατρικά και ο τομέας των τεχνολόγων. Εμείς λοιπόν καλούμε τους πολίτες να σταματήσουν να επιτίθενται στους εργαζόμενους και να αγωνιστούν μαζί μας για να στηρίξουμε τη δημόσια και δωρεάν υγεία».

Ο κ. Φραγκιαδάκης καταλήγοντας τονίζει ότι ο αγώνας του σωματείου έχει επίσης βασικό ζήτημα την κατάργηση κάθε χρηματικού κόστους στον ασφαλισμένο που εξετάζεται ή νοσηλεύεται στο νοσοκομείου, ενώ για την κατάργηση του πεντάευρου κάνει λόγο για περίεργη κωλυσιεργία από πλευράς υπουργείου στην έκδοση της σχετικής απόφασης.

Στο πόδι οι γιατροί και στο Βενιζέλειο

Σήμερα δε θα δουλέψουν καθόλου οι ειδικευόμενοι γιατροί του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου λόγω επίσχεσης εργασίας για τις απλήρωτες εφημερίες τους. «Θα υπάρξει πρόβλημα στη λειτουργία του νοσοκομείου», λέει στη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου Γιώργος Χονδροζουμάκης. Μάλιστα, αύριο Πέμπτη διεξάγεται η γενική συνέλευση των μελών όλων των σωματείων εργαζομένων των δημόσιων νοσοκομείων στην Αθήνα και δεν αποκλείεται να αποφασιστούν κινητοποιήσεις. Ο ίδιος εκτιμά ότι αν μέχρι το Πάσχα δεν μπουν κάποια χρήματα από τα οφελόμενα προς τους γιατρούς, θα γίνουν οι πρώτες κινητοποιήσεις που θα κλιμακώνονται στη συνέχεια, ανάλογα με την πορεία των εξελίξεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του κ. Χονδροζουμάκη, στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου με βάση τον Οργανισμό Λοβέρδου, οι οργανικές θέσεις σήμερα που παραμένουν κενές ξεπερνούν τις 250 στο νοσηλευτικό προσωπικό, χωρίς τις άλλες ελλείψεις που υπάρχουν στο ιατρικό, στο παραϊατρικό, στο διοικητικό, στο τεχνικό προσωπικό. «Εάν τις προσθέσεις όλες αυτές», λέει ο Γιώργος Χονδροζουμάκης, «ξεπερνάμε τις 500 θέσεις, μπορεί και παραπάνω».

Αναλυτικότερα, ο συνδικαλιστής μάς λέει ότι στην τεχνική υπηρεσία από 150 άτομα έχουν μείνει 30, στη διοικητική υπηρεσία από 150 άτομα έπρεπε να ήταν 200, μαζί με τις γραμματείς. Στην ιατρική υπηρεσία χρειάζεται η κάλυψη σε 70 κενές θέσεις. Στη νοσηλευτική υπηρεσία χρειάζονται 250 άτομα. «Έχουν αποχωρήσει 700 και δεν έχει προσληφθεί ούτε ένας τα τελευταία χρόνια. Και την ίδια ώρα», όπως καταλήγει, «είμαστε και το πρώτο νοσοκομείο σε επισκεψιμότητα σε όλη την Ελλάδα».

Χριστόφορος Παπαδάκης, Αγγελική Δουλγεράκη

Σχόλια