default-image

Αρχίζει σαφάρι για την παραξενοδοχία

Κρήτη
Αρχίζει σαφάρι για την παραξενοδοχία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέλος στο φαινόμενο της παραξενοδοχίας που παρατηρείται έντονο και στην Κρήτη βάζει ο ΣΕΤΕ με πρωτοβουλία του οποίου αρχίζει σαφάρι ελέγχων σε όλη τη χώρα.

Τα παράνομα καταλύματα αποτελούν πληγή για την οικονομία και τον τουρισμό, καθώς σε αυτά πραγματοποιείται το 40% επί του συνόλου των διανυκτερεύσεων σε ετήσια βάση.

Για την αντιμετώπιση του φαινομένου ο ΣΕΤΕ αναθέτει σε εξειδικευμένη εταιρεία το έργο ηλεκτρονικού ελέγχου καταλυμάτων που διατίθενται προς τουριστική ενοικίαση παρανόμως.

Σκοπός είναι τα στοιχεία που θα συλλέγονται να παραδίδονται στις τουριστικές και φορολογικές Αρχές της χώρας προκειμένου αυτές με τη σειρά τους, πραγματοποιώντας στοχευμένους ελέγχους να επιβάλουν όπου διαπιστώνεται παρανομία τις προβλεπόμενες από τον νόμο κυρώσεις. Ο τζίρος στις περίπου 500.000 κλίνες που λειτουργούν σε παράνομα καταλύματα φθάνει πλέον τα 2 δισ. ευρώ ετησίως.

Θετική εξέλιξη για τη πάταξη του φαινομένου αποτελεί η τελευταία νομοθετική ρύθμιση που επιβάλλει σε κάθε επιχείρηση ξενοδοχειακού καταλύματος να τοποθετήσει ένα αυτοκόλλητο σήμα νόμιμης λειτουργίας σε κάθε δωμάτιο.

Η μη ανάρτηση του αυτοκόλλητου θα επιφέρει στον παραβάτη πρόστιμο 1.000 ευρώ που θα φθάνει έως τις 50.000 ευρώ σε περίπτωση που η επιχείρηση δεν διαθέτει ειδικό σήμα λειτουργίας.

Αντώνης Νομικός

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News