Ειδήσεις

Παρεμβάσεις των "Ενεργών Πολιτών" στο Δημοτικό Συμβούλιο

Για τη ΔΕΠΑΝΑΛ και την ένταξή της στη "Διαύγεια", τις επιπτώσεις από τη λειτουργία της ΒΙΠΕ στην υγεία και τον οικισμό της Καλλιθέας, καθώς και για την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων ενίσχυσης των αστέγων παρενέβη στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η δημοτική ομάδα των "Ενεργών Πολιτών" διά του επικεφαλής Ηλία Λυγερού και των δημοτικών συμβούλων της. Επίσης από τη δημοτική ομάδα, μεταξύ άλλων, τέθηκε και το θέμα της απόλυσης υπαλλήλου ενώ βρισκόταν σε αναρρωτική άδεια, από το εργοστάσιο ανακύκλωσης.

1) Αναλυτικότερα, στο θέμα της ΔΕΠΑΝΑΛ Α.Ε., που σύμφωνα με τη δημοτική ομάδα είναι χωρίς δημόσιο έλεγχο, ο κ. Λυγερός τόνισε τα εξής:

«Γιατί δεν έχει ενταχθεί η ΔΕΠΑΝΑΛ Α.Ε. στις διαδικασίες της "Διαύγεια" και τι προτίθεται να κάνει η δημοτική Αρχή;

Κύριε δήμαρχε,

Σας είναι γνωστό  ότι η ΔΕΠΑΝΑΛ Α.Ε. (μονομετοχική δημοτική ανώνυμη εταιρεία Ηρακλείου) δε μετέχει στο πρόγραμμα διαφάνειας και υποχρεωτικής ανάρτησης νόμων και πράξεων στο διαδίκτυο.

Να σας ενημερώσω ότι από μία πρώτη αναζήτηση που κάναμε δε βρέθηκαν ΟΤΑ των οποίων οι εταιρείες να μην είναι στη "Διαύγεια".

Επειδή όπως αναφέρεται και στη σχετική σελίδα του Επιμελητηρίου βασική δραστηριότητα της ΔΕΠΑΝΑΛ είναι "υπηρεσίες αξιοποίησης και διαχείρισης περιουσίας νομικών προσώπων", κρίνουμε ότι είναι απαραίτητη μια τέτοια ενέργεια.

Επίσης θέλουμε να μας ενημερώσετε γιατί δε δημοσιοποιήθηκαν οι ετήσιοι έλεγχοι από τους ορκωτούς λογιστές, διότι στους δύο τελευταίους δημοσιευμένους ισολογισμόυς (2012-2013) στα αντίστοιχα ΦΕΚ δεν περιέχονται οι εκθέσεις των ορκωτών παρότι, όπως αναφέρετε στην ανακοίνωση, υπάρχουν τέτοιες (καταθέτουμε τις σχετικές δημοσιεύσεις ΦΕΚ).

Ζητάμε λοιπόν με βάση και τα παραπάνω σαν πρώτο βήμα, για τη ΔΕΠΑΝΑΛ η δημοτική Αρχή να πάρει απόφαση ώστε:

-Να ενταχθεί στη "Διαύγεια"

-Να δοθούν στη δημοσιότητα οι εκθέσεις έλεγχου των ελεγκτών

-Να συσταθεί επιτροπή εσωτερικού ελέγχου (όπως έχει και η ΔΕΠΤΑΗ)».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης αίσθηση προκάλεσε, σύμφωνα με ανακοίνωση της δημοτικής ομάδας, η προσωπική επίθεση που εξαπέλυσε ο κύριος Ανδρεαδάκης προς τον κ. Ηλία Λυγερό και ακόμα πιο «άτοπο», σύμφωνα με την παράταξη, υπήρξε το επιχείρημά του ότι τα στοιχεία υπάρχουν αλλά δεν τα δημοσιοποιεί εφόσον ο νόμος του δίνει το περιθώριο να μην τα αναρτά στη "Διαύγεια".

Η απάντηση του κυρίου Λυγερού περιεκτική και λακωνική: «Δημοσιεύστε τα για αποφυγή εντυπώσεων. Εμμονή στη "Διαύγεια" οφείλει να έχει κάθε λειτουργός εφόσον διαχειρίζεται περιουσία του δημοσίου. Η έλλειψη αυτής της ευαισθησίας υποσκάπτει την εμπιστοσύνη που ζητάμε από τους συμπολίτες μας. Η εμπιστοσύνη των συμπολιτών είναι συναρτημένη με την ηθική καταξίωση των δημόσιων προσώπων. Κανένας νόμος δεν την αποκαθιστά και κανένας νομοθέτης δεν την επιβάλλει. Οι "Ενεργοί Πολίτες", κατανοώντας έτσι τη διαφορά ηθικού και νόμιμου πράττουν τα μέγιστα προκειμένου ο θεσμός της "Διαύγειας" να ισχυροποιηθεί».

2) Για τη ΒΙΠΕΗ και τον οικισμό της Καλλιθέας οι "Ενεργοί Πολίτες", όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους, παρενέβησαν στο Δημοτικό Συμβούλιο ως προς τα εξής:

«Σε σύσκεψη με το συμβούλιο του Τοπικού Διαμερίσματος Καλλιθέας τέθηκαν τα παρακάτω προβλήματα, που είναι προβλήματα της κοινότητας αλλά και γενικότερα της πόλης μας.

- Περιβαλλοντικές  επιπτώσεις από τη λειτουργία της  ΒΙΠΕ, τονίζοντας πιεστικά  την ανάγκη ελέγχου στην εφαρμογή των μέτρων προστασίας  από  τις  επιχειρήσεις που λειτουργούν.  

- Ζώνη πράσινου όπως προβλέπεται και από τη σχετική νομοθεσία στο τέλος της ΒΙΠΕ και πριν τον οικισμό.

- Θέματα ασφάλειας, καθαριότητας ΒΙΠΕ».

Όπως τόνισε ο κ. Λυγερός, «επίσης μια και συζητάμε το θέμα αυτό να σημειωθεί ότι οι διοικητικοί υπεύθυνοι της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας προχώρησαν στις 15-2-2015 στην έγκριση περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας για εγκατάσταση και λειτουργία μονάδας βιομάζας στη ΒΙΠΕ χωρίς να έχει ζητηθεί και να έχει εκφραστεί γνώμη του Δ.Σ. για το σοβαρό αυτό θέμα.

Τι ενέργειες και πρωτοβουλίες θα πάρει ο Δήμος για την επίλυση των παραπάνω;».

3) Σε ό,τι αφορά την αναγκαιότητα λήψης μέτρων για την ενίσχυση των αστέγων στην παρέμβασή τους στο Δημοτικό Συμβούλιο οι "Ενεργοί Πολίτες" τόνισαν πως «πολλές φορές έχουμε συζητήσει εδώ το θέμα των αστέγων. Η λειτουργία της προσωρινής δημοτικής δομής προσφέρει φιλοξενία σε 18 άτομα, όμως οι καταγεγραμμένοι άστεγοι είναι περίπου 65, και το αποτέλεσμα αυτού κάποιοι απ' αυτούς να διανυκτερεύουν και σε κούτες ή πρόχειρα έξω από το χώρο στέγασης. Οι ίδιοι αυτοί άνθρωποι ακόμα και στο πρόβλημα σίτισης αντιμετωπίζουν δυσκολίες μιας και είναι μακριά από το χώρο λειτουργίας των κοινωνικών συσσιτίων (Αλικαρνασσός - Αγ. Δημήτριος).

Επειδή και το πρόγραμμα στο οποίο έχει ενταχθεί ο Δήμος Ηρακλείου θα έχει ετήσια λειτουργία, θεωρούμε ότι πρέπει ο Δήμος να σχεδιάσει και να υλοποιήσει μια μόνιμη δράση για την αντιμετώπιση της στέγασης και σίτισης των αστέγων της πόλης μας.

Η εικόνα και το σύνολο των δράσεων για την αντιμετώπιση του σκληρού κοινωνικού φαινομένου είναι εικόνα του πολιτισμού μας και νομίζω ότι η δημοτική Αρχή αλλά και όλοι μας πρέπει να κάνουμε το μέγιστο να τη βελτιώσουμε άμεσα».

Σύμφωνα με τους "Ενεργούς Πολίτες" από πλευράς των αρμοδίων του Δήμου η επιχειρηματολογία των απαντήσεων εστίασε στο γεγονός ότι οι ίδιοι οι άστεγοι αρνούνται πλήρη φιλοξενία, συνεπώς δεν τίθεται θέμα έλλειψης δυνατότητας φιλοξενίας αλλά άρνησης να τη δεχτούν.

Όπως ωστόσο επισημαίνουν, η θέση των "Ενεργών Πολιτών" παραμένει αμετακίνητη. «Η αλληλεγγύη μας προς ανθρώπους που διαμένουν σε κούτες και σε πρόχειρα καταλύματα οφείλει να περνά μέσα από θεσμούς δημοτικούς».

Επίσης από τους "Ενεργούς Πολίτες" τέθηκαν και τα παρακάτω θέματα:

* Η "Βίγλα" και το οίκημα που στεγάζει τους των προσκόπους χωρίς να υπάρχει επίσημο παραχωρητήριο: Προτάθηκε ο χώρος να παραχωρείται και στους προσκόπους αλλά ταυτόχρονα να είναι ανοικτός σε όλους τους Ηρακλειώτες. Το σκεπτικό της πρότασης εντάσσεται στην πολιτική των "Ενεργών Πολιτών" για τους δημόσιους χώρους ανοικτούς σε όλες τις ομάδες της Πόλης. «Ιδανική επιδίωξη θα ήταν», όπως αναφέρουν, «κάθε σημείο της πόλης να εκπέμπει ένα κάλεσμα δημιουργικής συμμετοχής. Η Βίγλα ως ιστορικό σημείο στο κέντρο του Ηρακλείου να μην έχει το στίγμα του πριβέ χώρου.

Η απάντηση από την αρμόδια του Δήμου υπήρξε θετική. Υπήρξε δέσμευση να ανοίξει ο χώρος σε όλους τους Ηρακλειώτες».

* Επαναφέρθηκε το θέμα για τις δημόσιες τουαλέτες, τονίζοντας ότι «σε μία πόλη που επενδύει στους πολίτες της, στον τουρισμό, στον πολιτισμό, είναι επιεικώς απαράδεκτο να μην υπάρχουν δημόσιες τουαλέτες, πολύ δε περισσότερο να μην υπάρχουν τουαλέτες για ανθρώπους με ειδικές ανάγκες».

* Αποφασιστική ήταν η παρέμβαση των "Ενεργών Πολιτών" με τον Ηλία Λυγερό στο θέμα που τέθηκε από το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων σε σχέση με απόλυση υπαλλήλου ενώ βρισκόταν σε αναρρωτική άδεια, από το εργοστάσιο ανακύκλωσης. Ζήτησε να υπάρξει ομόφωνη πολιτική κάλυψη του απολυμένου από το Δημοτικό Συμβούλιο και να υπάρξει επίσης παρέμβαση στην ΚΕΔΕ. Επίσης να παράσχει ο Δήμος πρόσθετη νομική βοήθεια και να τεθεί θέμα και στην τοπική επιχείρηση. «Η καταδίκη της απόλυσης θα πρέπει να είναι αυστηρή, να επιβληθεί στην εταιρεία ο σεβασμός στην εργατική νομοθεσία», τόνισε. Καυτηριάζοντας και πάλι λογικές ιδιωτικοποίησης, υπογράμμισε ότι σε επιχειρήσεις με τις οποίες συνεργάζεται ο Δήμος δε δικαιολογούνται ούτε επιτρέπονται συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα.

Σχόλια