default-image

Μεσοβέζικη λύση για το κοιμητήριο του Αγίου Κωνσταντίνου

Μεσοβέζικη λύση για το κοιμητήριο του Αγίου Κωνσταντίνου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στη μέση έκοψε τελικά το καρπούζι η δημοτική Αρχή Ηρακλείου για το νεκροταφείο του Αγίου Κωνσταντίνου. Εν μέσω εκατέρωθεν πιέσεων και κοινωνικού διχασμού για το αν το παλιό κοιμητήριο θα πρέπει να κλείσει οριστικά ή να παραμείνει ανοιχτό, στη Λότζια επέλεξαν μια μεσοβέζικη λύση. Να μην κλείσει, δηλαδή, πλήρως το κοιμητήριο, αλλά να παραμείνει ανοιχτό μονάχα το εν τρίτο του χώρου, ώστε να γίνονται περιορισμένες ταφές, μονάχα στους οικογενειακούς τάφους...

Η σχετική πρόταση της δημοτικής Αρχής, που θα υλοποιηθεί μέσω μελέτης, πέρασε με πλειοψηφία και εντάσεις χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο. Σύμφωνα με την πρόταση, από τα 24 στρέμματα του κοιμητηρίου θα διατηρηθούν ως έχουν με τη σημερινή χρήση 9 στρέμματα. Σε αυτό το κομμάτι προβλέπεται η λειτουργία των οικογενειακών τάφων, ενώ στο μεγαλύτερο μέρος του κοιμητηρίου, στα ταφοπέδια δηλαδή όπου γίνονταν οι ταφές 3ετίας, θα δημιουργηθεί ένας «πνεύμονας πρασίνου»...

Βεβαίως, για την υλοποίηση της μεσοβέζικης αυτής λύσης θα χρειαστεί ειδική μελέτη και τεχνικές παρεμβάσεις, καθώς έρχεται σε αντίθεση με παλιότερη απόφαση του ΣτΕ.

Η σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας προέβλεπε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η λειτουργία του, καθώς με την υπερχρήση του κοιμητηρίου είχε δημιουργηθεί υπερκορεσμός και υπερμόλυνση του εδάφους.

Την εφαρμογή της σχετικής απόφασης του ΣτΕ και το πλήρες «λουκέτο» στο νεκροταφείο είχε ζητήσει προ ημερών μέσω επιστολής της προς το δήμαρχο Βασίλη Λαμπρινό η Επιτροπή Κατοίκων της Περιοχής, επισημαίνοντας:

«Με την απόφαση του ΣτΕ υπήρξε μια φθίνουσα πορεία των ενταφιασμών (αν και παράνομη) με σιωπηρή ανοχή. Παρακολουθούμε το ζήτημα και ήμασταν σίγουροι ότι η νέα δημοτική Αρχή θα έδινε ένα τέλος, σύμφωνα με την οριστική απόφαση του ΣτΕ. Με δεδομένο ότι στις προγραμματικές δηλώσεις δε διατυπώθηκε διαφορετική άποψη, ειλικρινά μας είναι δύσκολο να κατανοήσουμε πώς είναι δυνατό να προωθείται μια άποψη βαθιά αντικοινωνική και αντιχριστιανική και η οποία αποτελεί προσβολή για τον πολιτισμό μας και αντιτίθεται στην απόφαση του ΣτΕ. Εμείς πάντοτε είμαστε υπέρ του διαλόγου, γι' αυτό ούτε με τις προηγούμενες δημοτικές Αρχές ούτε και τώρα επιδιώκουμε δικαστικές διαμάχες. Ελπίζοντας ότι οι ενέργειές σας θα έχουν στόχο τον εκσυγχρονισμό μιας περιοχής που ασφυκτιά χωρίς εκκλησία, χώρο πρασίνου και δημοτικό σχολείο, σεβόμενοι όμως τα ιστορικά τμήματα του κοιμητηρίου, προσδοκούμε να αναθεωρήσετε τις προθέσεις σας.

Η Επιτροπή Αγώνα είχε επίσης συνάντηση με τον ίδιο το δήμαρχο Ηρακλείου, από την οποία οι εκπρόσωποί της έφυγαν απογοητευμένοι. Αυτό δήλωσαν τουλάχιστον οι ίδιοι, κάνοντας λόγο σε σχετική ανακοίνωση για αγεφύρωτο... χάσμα!

«Κύριε δήμαρχε, υπάρχει αγεφύρωτο χάσμα. Γιατί, ενώ εμείς απαιτούμε το οριστικό κλείσιμο του νεκροταφείου (χωρίς αστερίσκους) του Αγ. Κωνσταντίνου και την οικοδόμηση σχολείου, εκκλησίας και πολυχώρου πρασίνου, με απόλυτο σεβασμό στα ιστορικά τμήματα του χώρου, εσείς θέλετε να δημιουργήσετε ένα νεκροταφείο καθαρά ταξικό, συγκεκαλυμμένο με τεχνοκρατικά θέματα, και φυσικά είμαστε καθαρά αντίθετοι», ήταν η ανακοίνωση-διαμαρτυρία της Επιτροπής Αγώνα, με την οποία δε συντάσσονται πάντως όλοι οι κάτοικοι της περιοχής.

Κάποιοι θέλουν τη συνέχιση της λειτουργίας του κοιμητηρίου.

Εν μέσω των αντικρουόμενων επιθυμιών, στη Λότζια κατέληξαν σε μια συμβιβαστική, μεσοβέζικη λύση! Τη συνέχιση δηλαδή των ενταφιασμών, σε περιορισμένο όμως επίπεδο, για τις ανάγκες της οποίας θα προχωρήσουν άμεσα, όπως διαβεβαίωσε η δημοτική Αρχή, οι τεχνικές παρεμβάσεις που απαιτούνται ώστε να αρθούν οι λόγοι απαγόρευσης των ταφών που είχε επιβάλει το ΣτΕ. Οι παρεμβάσεις θα δρομολογηθούν άμεσα.

Η απόφαση πάρθηκε κατά πλειοψηφία, ενώ υπήρξαν αρκετές στιγμές έντασης, παρουσία και πλήθους πολιτών από την ευρύτερη περιοχή του κοιμητηρίου.

Ανακύκλωση: Παρέμβαση διαμαρτυρίας από εργαζόμενους

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου υπήρξε απόβαση διαμαρτυρίας από τους εργαζόμενους της εταιρείας που καταγγέλθηκε ότι προχώρησε στην απόλυση υπαλλήλου της λόγω... αναρρωτικής άδειας! Από πλευράς δημοτικής Αρχής εκφράστηκε η διάθεση συμπαράστασης προς την εν λόγω υπάλληλο. Επισημάνθηκε όμως πως δεν υπάρχει αρμοδιότητα για παρέμβαση προς την εταιρεία.

Στη χθεσινή συνεδρίαση το σώμα, κάνοντας αποδεκτή εισήγηση της αντιδημάρχου Κοινωνικών Θεμάτων Αθηνάς Σπανάκη, ενέκρινε τη διανομή νωπού κρέατος σε άπορους και οικονομικά αδύναμους δημότες για τις γιορτινές αυτές μέρες του Πάσχα.

Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News