default-image

"Ερωτήματα προκαλεί η στάση Αποστόλου για τη νέα ΚΑΠ"

Κρήτη
"Ερωτήματα προκαλεί η στάση Αποστόλου για τη νέα ΚΑΠ"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Εύλογα ερωτήματα και απορίες προκαλεί η στάση του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης» σχετικά με το θέμα της νέας ΚΑΠ, καθώς, όπως λέει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, «η κυβέρνηση δεν προτίθεται να επανεξετάσει τον εθνικό φάκελο της νέας ΚΑΠ αφού θεωρεί τις επιδοτήσεις δίκαιες διαφανείς και ισόρροπα κατανεμημένες».

Όπως αναφέρει ο κ. Κεγκέρογλου, σε απάντησή του ο αναπληρωτής υπουργός κ. Αποστόλου επισήμανε πως «μέσω του εθνικού φακέλου οι ενωσιακές ενισχύσεις και επιδοτήσεις γίνονται πιο δίκαιες, διαφανείς και ισόρροπα κατανεμημένες, στους πραγματικά ενεργούς αγρότες, και μόνο για τη γη που πραγματικά καλλιεργείται και παράγει προϊόντα», αποκλείοντας έτσι, όπως σημειώνει ο βουλευτής, την όποια σκέψη για επανεξέταση του φακέλου και αντιμετώπιση των αδικιών για την ελαιοκαλλιέργεια και τους ελαιοπαραγωγούς.

Συγκεκριμένα με την ερώτησή του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Βασίλη Κεγκέρογλου ζητούσε από τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης απαντήσεις στα παρακάτω θέματα:

«-Θα προβείτε στην επανεξέταση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) ως προς τις αρνητικές πτυχές της και ιδιαίτερα: α) των τελευταίων ρουσφετολογικών παρεμβάσεων για ένταξη στην επιδότηση προϊόντων μόνο από την περιοχή του τελευταίου υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και β) της άδικης μείωσης των άμεσων ενισχύσεων που αφορούν την ελαιοκαλλιέργεια και γενικώς την πολυετή δενδροκαλλιέργεια;

-Θα τεθεί σε ισχύ όπως είχατε εξαγγείλει προεκλογικά το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ για τα αγροτικά εισοδήματα του 2014;

-Θα μεριμνήσετε για την καταβολή ολόκληρης της εξισωτικής αποζημίωσης;

-Πότε θα γίνει η καταβολή της ενιαίας ενίσχυσης για τους παραγωγούς που προβαίνουν τώρα σε διορθώσεις;

-Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε για τη διασφάλιση της ρευστότητας των συνεταιριστικών οργανώσεων προκειμένου να διακινήσουν τα προϊόντα τους;

-Προτίθεστε να εξετάσετε το ενδεχόμενο η 13η σύνταξη που ανακοινώθηκε ότι επαναχορηγείται να καταβληθεί κατά 50% το Πάσχα;».

Σύμφωνα με τον κ. Κεγκέρογλου, από τα ερωτήματα αυτά το αρμόδιο υπουργείο απάντησε μόνο για τη νέα ΚΑΠ και την καταβολή της επιδότησης.

Συγκεκριμένα στην απάντηση περιλαμβάνονται τα εξής: «Οι ρυθμίσεις που προβλέπονται στον εθνικό φάκελο για την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ στόχο έχουν την αξιοποίηση κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο των διατάξεων και των χρημάτων της καινούργιας ευρωπαϊκής αγροτικής πολιτικής προς όφελος των Ελλήνων αγροτών, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τον αγροτικό τομέα σε βασικό μοχλό για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη της εθνικής μας οικονομίας.

Μέσω του εθνικού φακέλου οι ενωσιακές ενισχύσεις και επιδοτήσεις γίνονται πιο δίκαιες, διαφανείς και ισόρροπα κατανεμημένες, στους πραγματικά ενεργούς αγρότες, και μόνο για τη γη που πραγματικά καλλιεργείται και παράγει προϊόντα».

Τέλος το υπουργείο καταλήγοντας δίνει την εξής απάντηση στον κ. Κεγκέρογλου: «Για την υλοποίηση της επόμενης πληρωμής απαιτείται η συγκέντρωση όλων των απαιτούμενων παραστατικών από τους παραγωγούς που δεν ήταν αρχικά στη διάθεσή τους καθώς και η εξασφάλιση των εγκεκριμένων πιστώσεων από τα συναρμόδια υπουργεία».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News