Ειδήσεις

Παράσταση διαμαρτυρίας στην Αποκεντρωμένη από σωματεία

Σωματεία και Λαϊκές Επιτροπές του νομού Ηρακλείου πραγματοποίησαν σήμερα Δευτέρα παράσταση διαμαρτυρίας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης με αιχμή τα ζητήματα της ανεργίας, καταθέτοντας προς την κυβέρνηση μέσω της Αποκεντρωμένης υπόμνημα με τα αιτήματά τους.

Στην παράσταση διαμαρτυρίας έλαβαν μέρος μέλη του Συνδικάτου Οικοδόμων Ν. Ηρακλείου, της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, του Σωματείου Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών "Γαλάτεια Καζαντζάκη", της Λαϊκής Επιτροπής Νοτίων Συνοικιών, της Λαϊκής Επιτροπής Ανατολικών Συνοικιών, της Λαϊκής Επιτροπής Μαλεβιζίου και Ομάδων της ΟΓΕ.

Στο υπόμνημα που κατέθεσαν τα σωματεία και οι επιτροπές αναφέρονται τα εξής:

«Tα Σωματεία, οι Λαϊκές Επιτροπές και οι ομάδες της ΟΓΕ συνεχίζουν τον αγώνα για την ικανοποίηση των αιτημάτων που προέβαλαν όλο το προηγούμενο διάστημα για την ανακούφιση των εργατικών-λαϊκών οικογενειών.

Στο διεκδικητικό πλαίσιο εμπεριέχονται άμεσα αιτήματα ανάκτησης των απωλειών αιτήματα κάλυψης των σύγχρονων αναγκών των ανέργων.

Οι παραπάνω φορείς (Συνδικάτο Οικοδόμων Ν. Ηρακλείου, Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, Σωματείο Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών "Γαλάτεια Καζαντζάκη", Λαϊκή Επιτροπή Νοτίων Συνοικιών, Λαϊκή Επιτροπή Ανατολικών Συνοικιών, Λαϊκή Επιτροπή Μαλεβιζίου και Ομάδες της ΟΓΕ)καταθέτουμε υπόμνημα στην κυβέρνηση και στον υπουργό Εργασίας με τα παρακάτω αιτήματα:

* Άμεσα και ουσιαστικά μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους.

* Άμεση κάλυψη και επιδότηση όλων των ανέργων για όσο διαρκεί η ανεργία.

* Αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 600 ευρώ, στο 80% των 751 ευρώ.

* Το διάστημα της ανεργίας να αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος χωρίς επιβάρυνση των ανέργων. Να βαρύνονται το κράτος και οι εργοδότες.

* Όσο διαρκεί η ανεργία, οι άνεργοι και τα μέλη της οικογένειάς τους να έχουν πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χωρίς ορούς και προϋποθέσεις.

* Επιδότηση ενοικίου για το διάστημα της ανεργίας, διάθεση τροφίμων, ρουχισμού, σχολικών ειδών, ειδών υγιεινής, πετρελαίου θέρμανσης από κρατικό δίκτυο για άνεργους και εργαζόμενους με χαμηλό εισόδημα.

* Δωρεάν μετακίνηση για όλους τους ανέργους σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

* Καμία διακοπή ρεύματος, νερού, σταθερού τηλεφώνου, σε άνεργους, απλήρωτους εργαζόμενους.

* Αναστολή κάθε υποχρέωσης προς τράπεζες και δημόσιο. Διαγραφή των χρεών από τόκους.

* Κατάργηση όλων των ρυθμίσεων που προβλέπουν την αύξηση του ορίου απολύσεων καθώς και τη μείωση των αποζημιώσεων.

Για τους εργαζομένους στα προγράμματα απασχόλησης:

• Κανένας εργαζόμενος στα προγράμματα απασχόλησης να μη βρίσκεται κάτω από τα 751 ευρώ της ΕΓΣΣΕ.

• Να πληρώνονται άμεσα τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους στα 5μηνα προγράμματα και στα προγράμματα voucher, με σταθερές ημερομηνίες πληρωμής όπως σε όλους τους εργαζόμενους.

• Όλοι οι εργαζόμενοι μετά το πρόγραμμα να εντάσσονται στο ταμείο ανεργίας με δικαίωμα στην επιδότησή τους.

• Να υπάρχει ασφάλιση από την πρώτη μέρα απασχόλησης και αντιστοιχία ασφάλισης και απασχόλησης ώστε να μη δημιουργούνται προβλήματα όπως π.χ. οι μηχανικοί πληρώνουν το ΤΣΜΕΔΕ από την τσέπη τους ή ειδικότητες που δουλεύουν σε βαριές και ανθυγιεινές συνθήκες κολλάνε απλό ένσημο κ.λπ.

• Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας όπως προβλέπει ο νόμος. Να υπάρχει πλήρης αντιστοιχία στην προστασία και στο μισθό με τους εργαζόμενους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

• Να υπάρξει ρύθμιση στο θέμα της αδείας των εργαζομένων. Να ισχύει το γενικότερο πλαίσιο του νόμου 3302/2004 για αναλογικό δικαίωμα αδείας, καθώς και οι γενικές και οι ειδικές διατάξεις του ΙΚΑ για δικαίωμα σε άδεια ασθενείας, μητρότητας και λοχίας.

• Συνδικαλιστικές και δημοκρατικές ελευθερίες για τους εργαζόμενους στα 5μηνα. Η απεργία είναι δικαίωμα όλων των εργαζόμενων.

• Δωρεάν μετακίνηση με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

• Να απαγορευτεί το φαινόμενο της ενοικίασης ή παραχώρησης σε άλλους φορείς από αυτούς που αρχικά έγινε η πρόσληψη.

• Κάθε μήνας να έχει 25 μέρες ασφάλισης.

• Καμιά παρακράτηση στο μισθό. Κατάργηση του 23% για την εφορία».

Σχόλια