default-image

Βαρουφάκης: "Τα πάντα στο τραπέζι"

Οικονομία
Βαρουφάκης: "Τα πάντα στο τραπέζι"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα πάντα, δηλαδή η πορεία εκτέλεσης του τρέχοντος προϋπολογισμού, η ύπαρξη ή μη δημοσιονομικού κενού, ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης, καθώς και το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος, και όχι - όπως συνηθίζεται να λέγεται - απλώς τα πιθανά μέτρα και οι αναγκαίες μετρρυθμίσεις, βρίσκονται αυτές τις κρίσιμες ώρες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων που έχει η κυβέρνηση με τους εταίρους.

Αυτό προκύπτει από την έγγραφη απάντηση του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη που διαβιβάστηκε στη Βουλή, κατόπιν σχετικής ερώτησης του βουλευτή Λ. Αυγενάκη, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, όπως αναφέρει το kathimerini.gr.

Λίγες ώρες, μόνο, πριν από την βαρύνουσας σημασίας αποψινή συζήτηση στην Ολομέλεια, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, βλέπει το φως της δημοσιότητας αυτό το έγγραφο, όπου φαίνεται ο κ. Βαρουφάκης να σημειώνει κατ' αρχήν ότι «ο στόχος του 3% ως προς το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2015, όπως καθοριζόταν στον προϋπολογισμό που είχε καταρτίσει η προηγούμενη κυβέρνηση, «τελεί υπό διαπραγμάτευση με τους ετίρους» και το τελικό ύψος του, «θα συμφωνηθεί αφού ληφθούν υπόψη οι οικονομικές συνθήκες του 2015». Ο υπουργός Οικονομικών αφού αναφέρει πως ως τώρα γίνεται εκτέλεση του προϋπολογισμού όπως ακριβώς αυτός είχε καταρτιστεί, «υπογραμμίζει πως «οι μηνιαίοι στόχοι ενδέχεται να αναθεωρηθούν βάσει του νέου στόχου που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση με τους εταίρους και ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη τις τρέχουσες εξελίξεις στην οικονομία».

Και συνεχίζει: «Η ύπαρξη ή μη δημοσιονομικού κενού για το 2015 εξαρτάται από το στόχο του ύψους πρωτογενούς πλεονάσματος ο οποίος τελεί υπό διαπραγμάτευση με τους εταίρους». Και αφού υπενθυμίζει την πρόσφατη απόφαση του Eurogroup, σύμφωνα με την οποία «ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος θα καοριστεί αφού ληφθούν υπόψη οι οικονομικές συνθήκες του 2015», προσθέτει:

«Ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης κατά 2,9% για το 2015 (πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το Σεπτέμβριο του 2014) που χρησιμοποιήθηκε για την κατάρτιση του προϋπολογισμού, καθώς και οι βασικές μακροοικονομικές μεταβλητές, θα αναθεωρηθούν αμέσως μετά την ολοκλήρωση του νέου πλαισίου οικονομικής πολιτικής. Ηδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις χειμερινές προβλέψεις του 2015 έχει αναθεωρήσει -σε σχέση με τις φθινοπωρινές προβλέψεις- το ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης στο 2,5% για την Ελλάδα. Να σημειωθεί», καταλήγει ο υπουργός Οικονομικών, «ότι οι προβλέψεις της προηγούμενης κυβέρνησης βασίζονται στο ΑΕΠ όπως αυτό υπολογίζεται σε «σταθερές» τιμές το οποίο σημαίνει ότι, σε περιβάλλον αποπληθωριστικό, το ΑΕΠ φαινόταν να ανέρχεται όταν, στην πραγματικότητα, μειωνόταν σε τιμές αγοράς (ονομαστικές τιμές)».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News