default-image

Δύσκολες διαπραγματεύσεις, απόψε η συζήτηση στη Βουλή

Ελλάδα
Δύσκολες διαπραγματεύσεις, απόψε η συζήτηση στη Βουλή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι δύσκολες διαπραγαμτεύσεις συνεχίζονται και καθώς φαίνεται αργεί ακόμη η εξεύρεση λύσης μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας φέρνει στη Βουλή σε συζήτηση επιπέδου αρχηγών κομμάτων τις μέχρι τώρα κινήσεις που έχουν γίνει καθώς και την συμφωνία της 20ης Φεβρουραίου.

Οι δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις έχουν να κάνουν καταρχήν με τρία νούμερα, στα οποία φαίνεται να υπάρχει σοβαρή διαφωνία μεταξύ κυβέρνησης και Brussels group. Πρόκειται για το ύψος της ανάπτυξης, το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος και συνεπακόλουθα το ύψος του πακέτου μέτρων που θα πρέπει να συμφωνηθεί για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό του 2015.

Η κυβέρνηση φέρεται να έχει καταθέσει μία πρόταση η οποία καταλήγει σε ένα «πακέτο» της τάξης των τριών δισ. ευρώ. Το οποίο όμως αμφισβητείται σε επίπεδο «θεσμών», καθώς αφ΄ ενός η εκτίμηση για τη σχέση ρυθμού ανάπτυξης και πρωτογενούς πλεονάσματος κινείται μεταξύ 1% και 1,5% για το 2015 και αφ΄ εταίρου υπάρχουν διαφορές ως προ την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του πακέτου «μέτρων» που θα πρέπει να καλύψει το δημοσιονομικό κενό που προκύπτει.

Διαφαίνεται όμως σε διαφορά από τις προηγούμενες συζητήσεις ότι και από τις δύο πλευρές αποφεύγονται «διαρροές» και «εκτιμήσεις» που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ρήγματα στη μέχρι σήμερα διαδικασία, παρά το γεγονός ότι παράπονα υπάρχουν και διατυπώνονται ευθέως μεταξύ των πλευρών, κυρίως για τη δυστοκία με την οποία συγκεντρώνονται τα στοιχεία από τα συναρμόδιες αρχές στην Αθήνα.

Με το ρυθμό και τις δυσκολίες που προχωρά η διαδικασία οι εκτιμήσεις κοινοτικών αξιωματούχων συγκλίνουν στην άποψη ότι θα χρειασθεί να αξιολογηθεί περισσότερες από μία φορές από το EuroWorgkingGroup η πρόοδος που γίνεται σε  τεχνικό επίπεδο πριν γίνει δυνατή η προσφυγή στο Eurogroup για την εκταμίευση δόσεων. Αν δεν υπάρξουν διακοπές και συνεχισθεί η πορεία των πραγμάτων ως έχουν τότε ενδέχεται να εξαντληθεί το χρονικό διάστημα της πρώτης εβδομάδας του Απριλίου πριν δημιουργηθούν προϋποθέσεις για να συγκληθεί το Συμβούλιο Υπουργών.

Αλλά ένα τέτοιο χρονοδιάγραμμα είναι προφανές ότι σχεδόν «ακουμπάει» το χρονικό σημείο (9 Απριλίου) που η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει την επόμενη δόση στο ΔΝΤ (448 εκατ. ευρώ). Κατά πως λέγεται μεταξύ κοινοτικών αξιωματούχων η εκταμίευση σε δόσεις των εκκρεμών δόσεων δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθεί σαν τακτική για άλλη μία φορά προκειμένου να αποφευχθούν άκαιρα «ατυχήματα» στην εξυπηρέτηση του χρέους απέναντι στο ΔΝΤ.

Το πρόβλημα όμως ακόμα και αν ξεπερασθεί η 9η Απριλίου γίνεται σοβαρότερο στις 14 και 17 Απριλίου όταν λήγουν δύο εκδόσεις εντόκων γραμματίων συνολικού ύψους 2,4 δισ. ευρώ από τις οποίες το ένα περίπου δισ. ευρώ κατέχουν ξένοι θεσμικοί οι οποίοι δεν θα ανανεώσουν την συμμετοχή τους στις εκδόσεις που θα γίνουν στο μεταξύ για να καλυφθεί η ανάγκη.

Αυτό σημαίνει ότι θα χρειασθεί περί το ένα δισ. ευρώ τουλάχιστον από επιπλέον εσωτερικό δανεισμό για να μη υπάρξει αδυναμία αποπληρωμής. Και εκεί η ταμειακή πίεση δεν μπορεί να διευκολυνθεί από τις εγχώριες τράπεζες μετά τους περιορισμούς που μπει από την ΕΚΤ. Εκτιμήσεις ότι η ΕΚΤ θα αλλάξει στάση μέχρι τότε δεν υπάρχουν προς το παρόν καθώς ο M. Draghi έχει επαναλάβει αρκετές φορές ότι η ΕΚΤ θα επαναφέρει την κατ΄ εξαίρεση δυνατότητα ομαλής χρηματοδότησης μόνο στην περίπτωση που θα υπάρξει βεβαιότητα για την θετική αξιολόγηση ολοκλήρωσης της συμφωνίας.

Συζήτηση στη Βουλή

Σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων έρχεται απόψε το βράδυ -προς συζήτηση- η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου που συνυπέγραψε η κυβέρνηση με τους Ευρωπαίους εταίρους της, με τη «σφραγίδα» του Γιάνη Βαρουφάκη, και η οποία προβλέπει παράταση της δανειακής σύμβασης.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός καλείται στην παρούσα φάση να τηρήσει τις ισορροπίες μεταξύ... δεσμεύσεων και εσωκομματικών τάσεων:

Από τη μία έχει μπροστά του τις απαιτήσεις των θεσμών. Οι διεργασίες σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων συνεχίζονται κανονικά και η «τρόικα» ζητά μέτρα με απόδοση.

Από την άλλη, οι βουλευτές του που εξελέγησαν με σημείο αιχμής τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλουν να νιώθουν εκτεθειμένοι απέναντι στους ψηφοφόρους τους για οπισθοχωρήσεις.

Με φόντο λοιπόν τα παραπάνω και δεδομένης της ολοένα και μεγαλύτερης πίεσης που ασκούν στο Μέγαρο Μαξίμου και τα κόμματα της αντιπολίτευσης -ζητώντας και διαδικασία ψήφισης- η κυβέρνηση καλείται να υπεραμυνθεί των αποφάσεών της.

Να ενημερώσει το Σώμα για τα θέματα που έχει ανοίξει με τους δανειστές, να περιγράψει τις ενέργειες των διαπραγματεύσεων που δεσμεύθηκαν να προωθήσουν ελληνική πλευρά και δανειστές και να παρουσιάσει τον «οδικό χάρτη» των επιλογών της για το επόμενο διάστημα.

Με τη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου χθες βράδυ να είναι μαραθώνια και τους συνεργάτες του πρωθυπουργού να προσβλέπουν σε ένα Euro Working Group την Τετάρτη, κυβερνητικός αξιωματούχος διαβεβαίωνε στους διαδρόμους του Κοινοβουλίου πως η ομιλία του πρωθυπουργού θα έχει ως βασικό κορμό και προσανατολισμό της τα διλήμματα προς τις υπόλοιπες δημοκρατικές δυνάμεις.

Απώτερος σκοπός του Αλέξη Τσίπρα είναι να σηκώσει το γάντι που του πέταξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατηγορώντας τον ότι υπέγραψε «γνήσια Μνημόνια».

«Κάναμε καλά ή όχι που φέραμε το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση;» έλεγε με νόημα υπουργός της κυβέρνησης και στενός συνεργάτης του κ. Τσίπρα, δίνοντας τον τόνο των ερωτημάτων που θα απευθύνει απόψε ο πρωθυπουργός.

Η ίδια πηγή προσέθετε πως θα ερωτηθεί η αντιπολίτευση αν καλώς τέθηκε ή όχι στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα Καγκελάριο το θέμα της Siemens και του κατοχικού δανείου. «Εάν καλώς νομοθετούμε, εάν καλώς πολιτευόμαστε», ήταν οι άλλες χαρακτηριστικές ρητορικές ερωτήσεις, ενώ είναι προφανές πως ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να τραβήξει διαχωριστικές γραμμές από τη συνθηκολόγηση με τις μνημονιακές πολιτικές που εφάρμοζαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, καθιστώντας σαφές πως δεν μπορεί να υπάρξει συναίνεση με κάθε κόστος.

Εγκριση της λίστας

Εγκρίθηκε ομόφωνα η λίστα των μεταρρυθμίσεων που απέστειλε η κυβέρνηση στο Brussels Group από το κυβερνητικό συμβούλιο. Ταυτόχρονα επαναβεβαίωσε τη δέσμευσή του να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και να επιτύχει μια αμοιβαία επωφελή λύση με τους εταίρους της χώρας.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε το κυβερνητικό συμβούλιο για τη λίστα των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, έχουν θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα και μεταφέρουν τα βάρη από τα χαμηλά και μεσαία στα υψηλά εισοδήματα.

Τα ίδια στελέχη σημείωναν ότι οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης είναι κοστολογημένες.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η επίτευξη το 2015 πρωτογενούς πλεονάσματος 1,5% και ρυθμού ανάπτυξης 1,4%, χωρίς να συνυπολογίζεται, όπως επισημάνθηκε, η θετική συνεισφορά των 2 δισ. ευρώ από το «πακέτο Γιούνκερ».

Ενημέρωση Πολιτικής Γραμματείας

Νωρίτερα την Κυριακή, στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, παρά το ότι εγκρίθηκε η διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης, δεν «πέρασε» ομόφωνα, καθώς διατυπώθηκαν ορισμένες ενστάσεις και ανησυχία από μέλη του οργάνου.

Ο πρωθυπουργός στην εισήγησή του εστίασε στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς και στις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης.

Παρουσίασε διεξοδικά τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση. Οπως είπε, «τα προτεινόμενα μέτρα έχουν θετικό δημοσιονομικό αντίκτυπο, χωρίς να περιλαμβάνουν υφεσιακά μέτρα, ενώ εντάσσονται σε ένα σχεδιασμό που μεταφέρει το βάρος από τα ασθενέστερα και μεσαία στρώματα στα υψηλά εισοδήματα».

Οπως αναφέρουν πηγές του μεγάρου Μαξίμου, «τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ενέκριναν μεν τη διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης, ωστόσο εστίασαν στην επιβεβαίωση των κυβερνητικών δεσμεύσεων απέναντι στον ελληνικό λαό, όπως κατεγράφησαν και στις προγραμματικές της δηλώσεις. Τα μέλη του κομματικού οργάνου επεσήμαναν και επαναβεβαίωσαν τις "κόκκινες γραμμές" της κυβέρνησης στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση. Ιδιαίτερα δε σε ό,τι αφορά τη μη υλοποίηση υφεσιακών μέτρων, μείωσης συντάξεων και μισθών ή περαιτέρω διάλυσης της αγοράς εργασίας».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News