Ειδήσεις

Τέσσερις Δήμοι της Κρήτης σε χρηματοδοτική ασφυξία

Η "ασφυξία" από την έλλειψη χρηματοδότησης επεκτείνεται σε ακόμη περισσότερους Δήμους της χώρας και μετά το Δήμο Γόρτυνας άλλοι τρεις στην Κρήτη φέρεται να βρίσκονται "στα κόκκινα".

Στη σχετική λίστα του υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκου Βούτση βρίσκονται τέσσερις Δήμοι της Κρήτης και πρόκειται, σύμφωνα με την aftodioikisi.gr, για τους Δήμους Γόρτυνας, Φαιστού, Σφακίων και Γαύδου.

Σύμφωνα με τον Νίκο Βούτση οι "κόκκινοι Δήμοι" φτάνουν τους 30 από τους 325 σε όλη τη χώρα (δηλαδή, ένας στους δέκα δήμους) και το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί επιχειρεί να αντιμετωπίσει το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Τυπικά μόλις 10 Δήμοι αυτή τη στιγμή έχουν ισολογισμούς που βρίσκονται στο "κόκκινο", αλλά «ο αριθμός όσων βρίσκονται σε πραγματικά δύσκολη κατάσταση είναι μεγαλύτερος, τριπλάσιος». Ο κ. Βούτσης τόνισε κατηγορηματικά ότι τα παραπάνω αποτελούν το βασικό σκεπτικό των προθέσεων του υπουργείου.

Για το λόγο αυτό συμπεριλαμβάνει ρύθμιση για παράταση της κατάθεσης και έγκρισης από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών των Δήμων στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο "Εκδημοκρατισμός της Διοίκησης - Καταπολέμηση Γραφειοκρατίας και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση - Αποκατάσταση Αδικιών και άλλες διατάξεις".

Συγκεκριμένα, όπως είπε ο κ. Βούτσης μιλώντας στους δημοσιογράφους, θα δοθεί παράταση δύο μηνών στην προθεσμία για τους «κόκκινους ισολογισμούς» των δήμων, η οποία έληγε, αρχικά, στα τέλη Μαρτίου και θα είχε ως αποτέλεσμα την ένταξη δήμων σε προγράμματα εξυγίανσης. Επομένως με την παράταση η σχετική προθεσμία θα λήξει στα τέλη Μαΐου.

Ο κ. Βούτσης επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει νέα πολιτική στο συγκεκριμένο ζήτημα. «Μέχρι τώρα γινόταν πολύ κακή λειτουργία από πλευράς Διοίκησης και ΟΤΑ», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι κάθε χρόνο, μέσω Αποκεντρωμένων Διοικήσεων ή Παρατηρητηρίου, έβγαιναν 20-30 δήμοι που θεωρούνταν ότι δεν μπορούσαν να ισοσκελίσουν προϋπολογισμούς.

«Αυτό που γινόταν ήταν ότι, μέσα στην κρίση, με πολιτικές παρεμβάσεις, κανένας Δήμος δεν έμπαινε σε πρόγραμμα. Θα πρέπει να δοθούν κίνητρα εξυγίανσης στους Δήμους και να αλλάξει το πρόγραμμα. Ήταν άδικο να χρεώνονται και άλλοι Δήμοι με το 5%. Θέλουμε ένα καινούριο πλαίσιο δημοσιονομικής εξυγίανσης για τους Δήμους ακόμα πιο ευνοϊκό», σχολίασε ο υπουργός, λέγοντας επίσης ότι θα πρέπει να θεσπιστούν επίσης νέες ευνοϊκότερες για τους Δήμους συμφωνίες με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ενώ έκανε λόγο για ένα νέο πλαίσιο «για να φύγουμε από την παρατυπία και την παραπολιτική».

Σχόλια