Ειδήσεις

Ξενοδόχοι προς Κεφαλογιάννη: "Θέλουμε σταθερότητα" (video)

Όλα τα καυτά ζητήματα που απασχολούν τον τομέα του τουρισμού συζητήθηκαν σε συνάντηση του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. στο Ηράκλειο κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη με τη διοίκηση της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Ηρακλείου και εξήχθησαν χρήσιμα όσο και αισιόδοξα στοιχεία για την επικείμενη νέα τουριστική περίοδο. Μάλιστα, όπως διευκρινίστηκε, αυτή η σεζόν αποτελεί μεγάλο στοίχημα για την τοπική οικονομία.

Σύμμαχος για όλη την Ελλάδα και ειδικά την Κρήτη είναι τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία για την ανάπτυξη των υποδομών. Συγκεκριμένα, οι ξενοδόχοι εξέφρασαν την αγωνία τους ενόψει της νέας τουριστικής σεζόν στη διάρκεια της συνάντησης που είχαν με τον κ. Κεφαλογιάννη. Όπως επισήμαναν, η οικονομία του νησιού και φέτος αναμένεται να στηριχθεί κυρίως στη μαζική έλευση ξένων επισκεπτών, κάτι που τους τελευταίους μήνες, όπως είπαν, απειλείται από την πολιτική αστάθεια που ταλανίζει τη χώρα.

Από την πλευρά του, ο κ. Κεφαλογιάννης τόνισε ότι επιτακτική ανάγκη για την ανάπτυξη του τουρισμού στην Κρήτη αποτελεί η πολιτική σταθερότητα.

Προστιθέμενη αξία  

«Στη δύσκολη για την ελληνική οικονομία χρονιά του 2015, όλοι προσβλέπουμε στον πιο σημαντικό για την οικονομία μας τομέα, τον τουρισμό», δήλωσε ο κ. Κεφαλογιάννης μετά το πέρας της συνάντησης. «Ο τουρισμός μπορεί», πρόσθεσε, «να δημιουργήσει την προστιθέμενη αξία που χρειάζεται για την Ελλάδα, για τους επόμενους κρίσιμους μήνες, για τα επόμενα χρόνια. Είχαμε καλές χρονιές το προηγούμενο διάστημα. Ποιοτικός τουρισμός ήρθε στη χώρα μας και ιδιαίτερα στην Κρήτη, και θέλω να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, με τους Έλληνες ευρωβουλευτές και με τους συναδέλφους μας στην Ελλάδα, για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις εκείνες που χρειάζονται για να υποδεχτούμε τα εκατομμύρια των τουριστών που θα επισκεφτούν και φέτος τη χώρα μας».

Προκρατήσεις

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των ξενοδόχων κ. Νίκος Χαλκιαδάκης αναφέρθηκε στην πορεία των προκρατήσεων που έχουν ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 2015, τονίζοντας πως το Φεβρουάριο και το Μάρτιο έχουν μειωθεί σημαντικά, καθώς τον πρώτο μήνα του έτους και πριν τις εκλογές οι προκρατήσεις ανά ημέρα ξεπερνούσαν τις 2.500, ενώ τις τελευταίες μέρες του Μαρτίου φτάνουν μόλις τις 500.

«Η μειούμενη τάση των τελευταίων δύο μηνών», όπως είπε, «είναι από τη Γερμανία, αλλά και από την Ολλανδία, τη Γαλλία και γενικά όλες τις δυτικές ευρωπαϊκές χώρες. Είχαμε το μεγάλο κενό των Ρώσων, που το περιμέναμε έτσι κι αλλιώς. Και οι άλλες χώρες θα κάλυπταν αυτό το κενό. Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή όλο το κενό που είχαμε πάρει μέχρι τον Ιανουάριο το έχουμε χάσει. Επειδή είχαμε αυτήν την αστάθεια στη χώρα μας, γι' αυτό έχουμε αυτές τις απώλειες».

Νέες χρηματοδοτήσεις

Ανάσα, πάντως, για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας αλλά και του τουριστικού προϊόντος θα αποτελέσουν το επόμενο διάστημα, όπως λένε οι ξενοδόχοι, νέες ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, με την Ελλάδα να καλείται να αξιοποιήσει ένα πακέτο 40 δισεκατομμυρίων ευρώ για αναπτυξιακά έργα.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση», σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Ηρακλείου Νίκο Χαλκιαδάκη, «θα βγάλει περίπου 380 δισεκατομμύρια ευρώ για όλες τις χώρες και θα μπορέσουμε κι εμείς από 'κει να πάρουμε κάποιο μεγάλο ποσό. Τα ποσά αυτά θα δοθούν για την ανάπτυξη της κάθε χώρας. Γι' αυτό θα πρέπει κι εμείς να οργανωθούμε με σωστά προγράμματα»... Την ώρα πάντως που η Αίγυπτος και η Τουρκία αποτελούν πόλο έλξης για τουρισμό, οι τουριστικοί παράγοντες της Κρήτης περιμένουν το κλίμα να γίνει ευνοϊκότερο για τη χώρα μας για να αυξηθούν οι προκρατήσεις στα τουριστικά καταλύματα του νησιού.

Χριστόφορος Παπαδάκης, Μάνος Τριγώνης

Σχόλια