Ειδήσεις

Ασφυξία, διαφωνίες και στο βάθος... "σύγκρουση"

Το κλίμα ασφυξίας γύρω από την ελληνική οικονομία δεν λέει να χαλαρώσει, η πραγματική οικονομία βρίσκεται σε αναμονή των εξελίξεων και η κυβέρνηση δείχνει διατεθειμένη ακόμη και σύγκρουση, με τις πρώτες πληροφορίες από το Brussels Group να λένε για "απόρριψη" της λίστας μεταρρυθμίσεων που έχει προτείνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Διεθνείς πηγές επισημαίνουν ότι η η κυβέρνηση "δείχνει διατεθειμένη για σύγκρουση", ωστόσο δίχως να επιβεβαιώνουν ότι η λίστα των μεταρρυθμίσεων έχει απορριφθεί, ωστόσο σε κάθε περίπτωση (όπως αναμενόταν) οι δανειστές δεν ικανοποιούνται μόνο μέτρα του είδους που έφερε η κυβέρνηση, αλλά θέλουν και περισσότερες νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις.

Παρόλα αυτά οι ίδιες πηγές λένε ότι «παρά τις δυσκολίες, πλέον η διαπραγμάτευση μπαίνει σε μία πορεία, μπορούμε να εκτιμήσουμε καλύτερα την κατάσταση» και πιστεύουν ότι «το πιο πιθανό σενάριο σε βάθος χρόνου είναι αυτό της συμφωνίας για ένα χρονικό πλαίσιο, αλλά αυτό δεν φαίνεται ότι μπορεί να γίνει άμεσα, θέλει ακόμη δουλειά».

Συμφωνία επί της αρχής, αλλά...

«Υπάρχει συμφωνία επί της αρχής και ένα πολύ σαφές πλαίσιο που έχει επεξεργασθεί η ελληνική πλευρά με επαρκή κοστολόγηση» αναφέρουν ελληνικές πηγές για την προεργασία που προηγήθηκε στην Αθήνα. Επισήμαιναν με νόημα «εξ αρχής γνωρίζαμε ότι δεν θα ήταν εύκολες οι διαπραγματεύσεις".

Πηγές από την Επιτροπή αναφέρουν ότι η διαπραγμάτευση «δεν θα είναι εύκολη». Διευκρινίζουν ότι το Brussels Group στις Βρυξέλλες που ξεκίνησε χθες Σάββατο, έχει ως πρόκριμα τις συζητήσεις στην Αθήνα για τις οποίες φέρεται να υπάρχει δυσαρέσκεια περί καθυστερήσεων και έλλειψης επαρκούς πληροφόρησης.

Βεβαίως οι πηγές από το Brussels group λένε ότι  «δεν δίδονται σαφείς απαντήσεις, δεν υπάρχει τεκμηρίωση και χρονοδιάγραμμα κάθε θέσης». Μια αναμενόμενη αντίδραση, καθώς η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι μετά τις "πολιτικές συμφωνίες" έχει επέλθει αλλαγή στο πλαίσιο και εξηγούν ότι «πρέπει να συνηθίσουν στο νέο πλαίσιο της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου» και θυμίζουν ότι η 8μερής προ ημερών σε επίπεδο κορυφής, έγινε ακριβώς γι αυτόν τον λόγο «για να γίνει σαφές ότι πλέον δεν δίδονται εντολές από τα κλιμάκια αλλά γίνεται ανταλλαγή απόψεων και στοιχείων».  Το πρόβλημα βεβαίως είναι ότι τα τεχνικά κλιμάκια δεν συμμερίζονται αυτήν την αίσθηση της ελληνικής πλευράς και συνεχίζουν στον δρόμο που βάδιζαν (ως "τρόικα") με την προηγούμενη κυβέρνηση.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός πέρα από τη λίστα με τα μέτρα τα οποία παραμένουν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, βρέθηκε το χρηματοδοτικό κενό, με την κυβέρνηση σύμφωνα με πληροφορίες να ζητά αύξηση του ορίου εντόκων και επαναφορά του δικαιώματος πρόσβασης άμεσα στην ΕΚΤ, κάτι που φέρεται να έγινε -και πάλι- σαφές ότι συνδέεται με την αξιολόγηση.

Αδυναμία πληρωμής

Διπλωματικές πηγές μεταφέρουν ότι η ελληνική αποστολή έκανε σαφή την αδυναμία πληρωμής υποχρεώσεων στο εξωτερικό τον Απρίλιο (σ.σ. δόση 448 εκατ ευρώ προς το ΔΝΤ στις 9/4) αν αργήσει η εκταμίευση της δόσης. Μάλιστα αρμόδιες πηγές εκτιμούν ότι και σε αυτό το σενάριο «και πάλι δεν θα υπάρχει επαρκής κάλυψη των εγχώριων χρηματοδοτικών αναγκών» μιλώντας για κενό ακόμη 2 δισ ευρώ μέσα στον επόμενο μήνα αν δεν αποδώσουν τα τρέχοντα εισπρακτικά μέτρα.

Επιχειρείται το ποσό να καλυφθεί από την ρευστοποίηση διαθεσίμων σε ΔΕΚΟ, ταμεία, φορείς του δημοσίου κάθε είδους, ενώ την Παρασκευή σε ανεπίσημο κυβερνητικό σημείωμα αναφέρεται ότι η κυβέρνηση "έκανε απολύτως σαφές σε όλα τα επίπεδα της ευρωζώνης και το ΔΝΤ, ότι δεν πρόκειται να συνεχίσει την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, από ίδιους πόρους, εάν οι δανειστές δεν προχωρήσουν άμεσα στην εκταμίευση των δόσεων τις οποίες καθυστερούν από το 2014».

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός πέρα από τη λίστα με τα μέτρα τα οποία παραμένουν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, βρέθηκε το χρηματοδοτικό κενό, με την κυβέρνηση σύμφωνα με πληροφορίες να ζητά αύξηση του ορίου εντόκων και επαναφορά του δικαιώματος πρόσβασης άμεσα στην ΕΚΤ, κάτι που φέρεται να έγινε -και πάλι- σαφές ότι συνδέεται με την αξιολόγηση.

Πηγές της κυβέρνησης κάνουν λόγο για πακέτο μέτρων ύψους 3 δις - 3,5 δις ευρώ με στόχο από ελληνικής πλευράς τη διενέργεια Eurogroup έως την προσεχή Τετάρτη (σ.σ. μετά αρχίζουν σταδιακά οι αργίες για το Καθολικό Πάσχα). Κάνουν λόγο για μία πολυήμερη διαπραγμάτευση χωρίς να αποκλείουν και την αποστολή νέων στοιχείων.

Δύσκολες οι επόμενες βδομάδες

Το πρώτο 15ήμερο του Απριλίου είναι ιδιαίτερα κρίσιμο γιατί πέρα από τη δόση των 448 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ που πρέπει να καταβληθεί στις 9 του μηνός υπάρχουν δύο εκδόσεις εντόκων (στις 8 και στις 15 Απριλίου) συνολικού ύψους 2,4 δις ευρώ. Με τους δανειστές να κάνουν και χθες, σύμφωνα με πηγές, σαφές ότι δεν αυξάνεται το όριο έκδοσης εντόκων (σ.σ. στα 15 δις ευρώ), την ΕΚΤ να έχει «ζητήσει» σαφώς από τις τράπεζες να μην συνδράμουν σε έντοκα του ελληνικού δημοσίου και το ELA αυξημένο μεν στα 71,1 δις ευρώ αλλά πηγές να εκτιμούν ότι έχει ήδη χρησιμοποιηθεί ποσό στα 68 δις ευρώ, διαμορφώνεται ένα ασφυκτικό πλαίσιο.

Η κυβέρνηση έχει σύμφωνα με πληροφορίες διασφαλίσει 1,2 δις ευρώ από «δέσμευση» διαθεσίμων ΔΕΚΟ, ταμείων και άλλων φορέων, με στόχο να καλύψει την πληρωμή συντάξεων που ξεκινά από αύριο. Αλλά η κάλυψη αυτή αφορά στον Μάρτιο.

«Έχουμε πλέον ξύσει τον πάτο του βαρελιού» αναφέρουν αρμόδια στελέχη, ενώ διπλωματικές πηγές εξηγούν ότι όσο διαρκεί το διαπραγματευτικό θρίλερ, το ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να τα βγάζει «πέρα» με αυτά που εισπράττει.

Οι ίδιες πηγές εξηγούν ότι ουσιαστικά πλέον θα ισχύει το «όσα έχω, τόσα πληρώνω» περιγράφοντας ένα ασφυκτικό πλαίσιο «αν δεν υπάρξει μία μεγάλη θετική ανατροπή» στις διαπραγματεύσεις.

Θέλουν κι άλλο "αίμα"

Πάντως σήμερα είδαν το φως της δημοσιότητας και άλλες απαιτήσεις των δανειστών και για την ακρίβεια, νέα "αναμόρφωση" του συνταξιοδοτικού, με ουσιαστική αύξηση των ορίων ηλικίας!

Σαν να μην πέρασε μια μέρα, συμπεριφέρονται οι δανειστές, αφού σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ άλλων πιέζουν για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, τα οποία ήδη έχουν ανέβει στα 67 έτη, με νόμο από το 2012. Τι κρύβει, λοιπόν, η εμμονή των δανειστών;

Προφανώς η συζήτηση δεν γίνεται για αύξηση των γενικών ορίων ηλικίας στα 68 ή παραπάνω έτη. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, στο στόχαστρο των δανειστών έχουν μπει όσοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και μπορούν να βγουν είτε στα 62 έτη με μειωμένη σύνταξη είτε επειδή συμπληρώνουν 37- 40 έτη εργασίας, δηλαδή άνθρωποι που "κολλάνε" ένσημα από τα 18 τους. Αυτοί οι ασφαλισμένοι ΔΕΝ καλύπτονται από το νόμο 4093 του 2012, που προβλέπει την αύξηση των ορίων ηλικίας στα 67 έτη.

Πόσοι είναι αυτοί οι άνθρωποι; Περίπου το 40% των ασφαλισμένων που συνταξιοδοτούνται κάθε χρόνο, δηλαδή περίπου 30.000 άνθρωποι! Στην πραγματικότητα αν περάσει των δανειστών, τότε αυτοί οι άνθρωποι θα "φορτωθούν" άλλα 5 έτη στην πλάτη τους, χωρίς να υπολογίσει, δε, κανείς τις μειώσεις που θα υποστούν οι συντάξεις τους, όντας ενεργοποιημένοι ήδη οι νέοι συντελεστές αναπλήρωσης.

Τι προσδοκούν οι δανειστές από μια τέτοια ανατροπή; Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι μόνο τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του μέτρου θα εξοικονομηθούν περίπου 350 εκατ. ευρώ, στη διετία το "κέρδος" του συστήματος θα έχει ανέβει στα 600 εκατ. ευρώ και στην τριετία στα περίπου 850 εκατ. ευρώ. Σε βάθος πενταετίας, το "κέρδος" για το σύστημα θα έχει φτάσει στα περίπου 1,2 δισ ευρώ κι αυτό φυσικά είναι ένα καλό... κίνητρο για τους δανειστές, προκειμένου να συνεχίσουν την πίεση προς την ελληνική πλευρά.

Σχόλια