Ειδήσεις

Κυβερνήτης του Airbus: "Ανοιξε την καταραμένη πόρτα"

"Ανοιξε την καταραμένη πόρτα"! Αυτή ήταν η τελευταία φράση που βρίσκεται στα μηχανήματα καταγραφής του αεροσκάφους της Germanwings που κατέπεσε στις Άλπεις με 150 επιβάτες.

Η φράση ανήκει στον κυβερνήτη του αεροσκάφους και απευθυνόταν στον Αντρέας Λούμπιτς, ενώ στις ίδιες καταγραφές ακούγονται ακόμη και τα χτυπήματα με τσεκούρι στην πόρτα του πιλοτηρίου, καθώς και οι κραυγές των επιβατών όταν συνειδητοποίησαν ότι έρχεται το τέλος.

Αυτά έχουν καταγράψει μεταξύ άλλων τα μαύρα κουτιά του μοιραίου Airbus A320, το οποίο έριξε- κατά τα φαινόμενα- εσκεμμένα στις γαλλικές Άλπεις ο συγκυβερνήτης της πτήσης της Germanwings.

Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, από τον εισαγγελέα της Μασσαλίας, τα στοιχεία που ανακτήθηκαν από τα μαύρα κουτιά έδειξαν ότι ο συγκυβερνήτης κλείδωσε την πόρτα του πιλοτηρίου μετά από την έξοδο του κυβερνήτη από αυτό και στη συνέχεια έριξε το αεροπλάνο.

Στην κυριακάτικη έκδοσή της, η γερμανική εφημερίδα Bild, που υποστηρίζει ότι άκουσε τις καταγραφές αυτές, αναφέρει ότι στο πρώτο εικοσάλεπτο της πτήσης ακούγεται μια συνηθισμένη συνομιλία μεταξύ του κυβερνήτη Πάτρικ Σ. και του συγκυβερνήτη Αντρέας Λούμπιτς. Ο πρώτος αναφέρει μάλιστα ότι δεν είχε το χρόνο για να πάει στην τουαλέτα πριν από την απογείωση του αεροσκάφους από τη Βαρκελώνη.

Στις 10:27 το αεροπλάνο φτάνει στο προκαθορισμένο ύψος της πορείας του (περίπου 11.600 μέτρα) και ο κυβερνήτης ζητά από τον Λούμπιτς να ετοιμάσει τις διαδικασίες προσγείωσης στο Ντίσελντορφ. Ο συγκυβερνήτης του απαντά λακωνικά: «Ελπίζω» και «Θα δούμε». Αμέσως μετά, ο Λούμπιτς του λέει ότι «τώρα» μπορεί να πάει στην τουαλέτα. Περνούν δύο λεπτά και ο κυβερνήτης λέει στον συγκυβερνήτη του να αναλάβει τον έλεγχο του αεροσκάφους.

Ακούγεται ο ήχος που κάνει το κάθισμα του κυβερνήτη, ενώ αυτός σηκώνεται και μια πόρτα που κλείνει: ο Πάτρικ Σ. έχει βγει από το πιλοτήριο και ο Αντρέας Λούμπιτς βρίσκεται μόνος. Εκεί αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για τον ίδιο, αλλά και τους άλλους 149 που επέβαιναν στο αεροσκάφος.

Στις 10:29 το αεροσκάφος αρχίζει να χάνει ύψος, γράφει η Bild.

Στις 10:32 οι Γάλλοι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας προσπαθούν να επικοινωνήσουν, μάταια, με το Airbus. Περίπου την ίδια ώρα στο αεροπλάνο σημαίνει ένας συναγερμός.

Λίγο μετά ακούγεται ένας "δυνατός κρότος", σαν κάποιος να προσπαθεί να μπει στο πιλοτήριο. «Για όνομα του Θεού, άνοιξε την πόρτα», παρακαλά ο Πάτρικ Σ., ενώ κάποιοι επιβάτες αρχίζουν να ουρλιάζουν.

Στις 10:35 ακούγονται νέοι μεταλλικοί ήχοι στην πόρτα του πιλοτηρίου, την οποία ο κυβερνήτης προσπάθησε προφανώς να σπάσει με το τσεκούρι.

Περνούν άλλα 90 δευτερόλεπτα και σημαίνει νέος συναγερμός. Το αεροσκάφος βρίσκεται σε ύψος 5.000 μέτρων.

Ο κυβερνήτης ουρλιάζει: «Άνοιξε την καταραμένη πόρτα!».

Στις 10:38 ακούγεται η ανάσα του συγκυβερνήτη στο πιλοτήριο, αλλά καμιά απάντηση από την πλευρά του.

Γύρω στις 10:40 το Airbus αγγίζει το βουνό, ακούγονται κραυγές και μετά απόλυτη σιωπή. Αυτοί ήταν οι τελευταίοι ήχοι της καταγραφής.

Σχόλια