default-image

Ψήφισμα Δημ. Συμβουλίου Ανωγείων για γερμανικές αποζημιώσεις

Κρήτη
Ψήφισμα Δημ. Συμβουλίου Ανωγείων για γερμανικές αποζημιώσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ψήφισμα εξέδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο Ανωγείων για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων-επανορθώσεων, του κατοχικού δανείου και των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών, στηρίζοντας, όπως σημειώνει, την απόφαση της Βουλής των Ελλήνων να διεκδικήσει αποζημιώσεις και επανορθώσεις για τις θηριωδίες των Γερμανών. Σημειώνεται ότι τα Ανώγεια είναι από τους δήμους που διεκδικούν αποζημιώσεις καθώς ανήκουν στα μαρτυρικά χωριά, έχοντας υποστεί καταστροφές και βιαιότητες την περίοδο της Κατοχής.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο ψήφισμα, «τα Ανώγεια πλήρωσαν βαρύ φόρο αίματος την περίοδο της γερμανικής κατοχής.

Εξαιτίας της αντίστασης του αγωνιζόμενου λαού των Ανωγείων, υπήρξε η καταστροφή και ισοπέδωση του χωριού. Τον Αύγουστο του 1944 πραγματοποιήθηκε το 3ο ολοκαύτωμα των Ανωγείων(1822, 1867, 1944).

Ο Δήμος μας ήταν από τους πρώτους που οι κάτοικοί του διεκδίκησαν και διεκδικούν επανορθώσεις.

Μετέχει στο δίκτυο Μαρτυρικών Δήμων 1940-1945 και αγωνίζεται με όλες του τις δυνάμεις και σε συνεργασία με τους άλλους δήμους, μέχρι την τελική δικαίωση.

Η ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων να διεκδικήσει αποζημιώσεις και επανορθώσεις για τις θηριωδίες των Γερμανικών κατοχικών στρατευμάτων την περίοδο 1940-1944, την αποπληρωμή του αναγκαστικού κατοχικού δανείου, και την επιστροφή των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών βρίσκει σύμφωνο το Δημοτικό Συμβούλιο Ανωγείων την οποία και στηρίζει.

Η Γερμανία έχει τη νομική, την ιστορική αλλά προπαντός την ηθική υποχρέωση να εκπληρώσει τα χρέη της απέναντι στην Ελλάδα.

Η διεκδίκηση αυτή έχει σκοπό την αποκατάσταση της αίσθησης δικαίου ανάμεσα στους λαούς και  την αποτροπή παρόμοιων εγκλημάτων στο μέλλον».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News