default-image

Τσίπρας: "Λύση με την Ευρώπη, ρήξη με τη διαπλοκή"

Ελλάδα
Τσίπρας: "Λύση με την Ευρώπη, ρήξη με τη διαπλοκή"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αρνητικός για ένα τρίτο μνημόνιο και νέο δάνειο με τη συμφωνία του Ιουνίου εμφανίζεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Σε συνέντευξή του υπογραμμίζει κατηγορηματικά πως δεν υπάρχει ενδεχόμενο να ληφθούν νέα υφεσιακά μέτρα που θα αντίκεινται στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, ενώ δηλώνει «ρήξη με τη διαπλοκή» και «λύση με την Ευρώπη».

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα "Real News" ο πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να προχωρήσει σε περικοπές μισθών και συντάξεων, σε απελευθέρωση των μαζικών απολύσεων και σε κανένα άλλο υφεσιακό μέτρο που θα επιτείνει την κοινωνική κρίση, ενώ σημειώνει πως η συμφωνία του Ιουνίου δεν μπορεί παρά να αφορά και την αλλαγή των όρων για την αποπληρωμή του χρέους και την απομείωσή του.

«Δεν υπάρχει εξάλλου κανένας σοβαρός άνθρωπος σήμερα στην Ευρώπη που να ισχυρίζεται ότι το οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας θα λυθεί αν περικόψουμε κι άλλο τις συντάξεις ή αν αρχίσουμε να απολύουμε μαζικά», υπογραμμίζει ο κ. Τσίπρας.

Για το πρόβλημα της ρευστότητας

Σε ό,τι αφορά το πρόβλημα ρευστότητας, «θα αντιμετωπιστεί άμεσα με την ολοκλήρωση της συμφωνίας για τις μεταρρυθμίσεις» που θα προτείνει η κυβέρνηση, όπως αναφέρει ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι δε συζητά νέο μνημόνιο ή τρίτο δάνειο: «Η συμφωνία του Ιουνίου δεν μπορεί παρά να αφορά και την αλλαγή των όρων για την αποπληρωμή του χρέους, καθώς και την απομείωσή του. Επομένως, από την πλευρά μας δεν υπάρχει ζήτημα ούτε τρίτου μνημονίου, ούτε βεβαίως νέου δανείου», σημειώνει.

Ο πρωθυπουργός αφήνει αιχμές για τη στάση της ΕΚΤ, υπογραμμίζοντας ότι «θα μπορούσε να μην έχει εξαντλήσει όλη της την αυστηρότητα στην περίπτωση της Ελλάδας, όπως είχε πράξει και το καλοκαίρι του 2012».

Ο κ. Τσίπρας υποστηρίζει πως υπάρχουν δυνάμεις στην Ευρώπη που επιζητούν τη ρήξη, αλλά εκτιμά πως θα κυριαρχήσουν οι δυνάμεις «οι οποίες επιδιώκουν έναν έντιμο και ειλικρινή συμβιβασμό μεταξύ της Ελλάδας και των ευρωπαϊκών θεσμών».

Αναφορικά με τη στάση της κυβέρνησης για τις ιδιωτικοποιήσεις ο κ. Τσίπρας αναφέρει: «Δε μιλάμε για ιδιωτικοποιήσεις, αλλά για αναπτυξιακές κοινοπραξίες με ενισχυμένη συμμετοχή του Δημοσίου, ώστε να εξασφαλίζονται το δημόσιο συμφέρον και η απαρέγκλιτη τήρηση της εργασιακής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας».

Σημειώνει ακόμη ότι ένας από τους βασικούς στόχους της κυβέρνησης είναι η πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής και τονίζει πως έχουν ξεκινήσει έρευνες για μεγαλοκαταθέτες και συμβάσεις, ενώ, όπως λέει, αποτελεί προτεραιότητα, το επόμενο διάστημα, και ο διαγωνισμός για τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες.

«Ένας από τους κύριους στόχους της νέας κυβέρνησης είναι η πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής, που ευθύνονται για πολλά από τα δεινά αυτής της χώρας. Έχουμε ήδη εκκινήσει διαδικασίες έρευνας των διαφόρων λιστών μεγαλοκαταθετών, ερευνούμε επίσης ύποπτες συμβάσεις, ενώ μία από τις προτεραιότητές μας το επόμενο διάστημα είναι η εκκίνηση και η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες».

Για τον Γ. Κατρούγκαλο

O κ. Τσίπρας καλύπτει τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Κατρούγκαλο λέγοντας ότι «το θέμα συντηρείται από την αντιπολίτευση για λόγους εντυπώσεων» και πως ο υπουργός έχει δώσει επαρκέστατες εξηγήσεις, ενώ χαρακτηρίζει εξαιρετική τη συνεργασία με τον Πάνο Καμμένο και τους ΑΝΕΛ, «παρά τις γνωστές ιδεολογικές διαφορές».

Για Βαρουφάκη και Κωνσταντοπούλου

Για τον υπουργό Οικονομικών και τα σενάρια για απομάκρυνση ή παραγκωνισμό, τονίζει πως ο Γ. Βαρουφάκης «είναι ένα από τα κεντρικά στελέχη της κυβέρνησης» και πως «η στρατηγική του στη διαπραγμάτευση αφορά συλλογικές επεξεργασίες» και όχι προσωπική στάση.

«Φυσικά», τονίζει, «υπάρχουν δυνάμεις εντός και εκτός Ελλάδας που θα ήθελαν να δουν μια αλλαγή στη διαπραγματευτική στρατηγική της κυβέρνησης ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την επιστροφή του μνημονίου. Όμως τέτοιο σενάριο είναι κάτι περισσότερο από επιστημονική φαντασία όσο ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην κυβέρνηση».

Ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι στηρίζει ανεπιφύλακτα την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου στην προσπάθειά της «να αναβαθμίσει την κοινοβουλευτική λειτουργία και να βάλει τέλος στην απαξίωση της νομοθετικής εξουσίας», ενώ τονίζει πως εκτελεί τα καθήκοντά της «με υπευθυνότητα και αυταπάρνηση».

Ο κ. Τσίπρας υπογραμμίζει ότι είναι «σενάρια εαρινής νυκτός» τα περί οικουμενικής κυβέρνησης και προσθέτει: «Καταλαβαίνω πως υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που ονειρεύονται την επιστροφή στο Μνημόνιο, αλλά θα συνεχίσουμε να τις απογοητεύουμε».

Απορρίπτει τις πρόωρες εκλογές, ενώ θεωρεί πως δεν υπάρχει λόγος για σύσκεψη πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, λέγοντας πως «δεν κατανοώ σε τι θα αποσκοπούσε μια τέτοια συνάντηση στην παρούσα φάση». Παράλληλα αποκαλύπτει πως, «εάν ο κ. Σαμαράς ζητήσει συνάντηση, είναι δεδομένο» ότι θα συναντηθεί μαζί του για να τον ενημερώσει.

Αναφέρει ότι δεν έχει διαπιστώσει έως τώρα τάση προσωπικών στρατηγικών από στελέχη αλλά σημειώνει πως, «αν υπάρξουν στελέχη στο μέλλον που θα βάλουν το προσωπικό τους πολιτικό συμφέρον πάνω από τα συμφέροντα της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, τότε αυτό δεν πρόκειται να γίνει ανεκτό».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News