Ειδήσεις

Καταγγελία Μαριά: Φορομπηχτική επιδρομή τρόικας στην Ελλάδα

Ερώτηση με την οποία καταγγέλλει τη φορομπηχτική επιδρομή της τρόικας στην Ελλάδα και τη συνακόλουθη ευθύνη της ΕΚΤ και του Ντράγκι κατέθεσε στην Ευρωβουλή την Παρασκευή 27/03/2015 ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων αντιφεντεραλιστών και επικεφαλής του πολιτικού κινήματος "Αντιμνημονιακοί Πολίτες", καθηγητής Νότης Μαριάς.

Στην ερώτησή του ο Έλληνας ανεξάρτητος ευρωβουλευτής επισημαίνει ότι το φορομπηχτικό ρεσάλτο που πραγματοποίησε η τρόικα με το μνημόνιο στην Ελλάδα έκανε τους φτωχούς φτωχότερους και τους πλούσιους πλουσιότερους, όπως αποδεικνύεται και από τη μελέτη "Αλληλεγγύη και Προσαρμογή στην Ελλάδα της Κρίσης" των καθηγητών Τ. Γιαννίτση και Σ. Ζωγραφάκη που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Ιδρύματος Χανς Μπέκλερ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την παραπάνω μελέτη τα χαμηλότερα εισοδήματα επιβαρύνθηκαν φορολογικά πάνω από 330% ενώ τα υψηλότερα εισοδήματα μόνο κατά 9%.

«Τα παραπάνω καταστροφικά αποτελέσματα», συνεχίζει ο Νότης Μαριάς, «προήλθαν από την εφαρμογή των φορομπηχτικών πολιτικών των μνημονίων και του ECOFIN.

Παρά ταύτα, η ΕΚΤ ως μέλος της τρόικας ακόμη και σήμερα επιμένει στη συνέχιση της εν λόγω φορομπηχτικής πολιτικής στην Ελλάδα που θα οδηγήσει σε αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, σε αύξηση των έμμεσων φόρων και των φόρων στα ακίνητα».

Και ο Νότης Μαριάς καταλήγει ρωτώντας την ΕΚΤ ως μέλος της τρόικας (στην οποία πάντως παρανόμως συμμετέχει ακόμη και σήμερα) εάν επιμένει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη συνέχιση της εφαρμογής της εν λόγω καταστροφικής φορομπηχτικής πολιτικής που ασκήθηκε στην Ελλάδα με αποτέλεσμα να φτωχοποιηθούν οι Έλληνες φορολογούμενοι.

Επίσης, ο Έλληνας ανεξάρτητος ευρωβουλευτής καλεί την ΕΚΤ ως μέλος της τρόικας να αποζημιώσει την Ελλάδα για την τεράστια οικονομική καταστροφή που προκάλεσε στην ελληνική οικονομία και κοινωνία η παραπάνω φορομπηχτική μνημονιακή πολιτική της τρόικας.

Δείτε το βίντεο με σχετικές δηλώσεις του Νότη Μαριά:

Καταγγελία κατά Ντράγκι στην Ευρωβουλή για τη φτωχοποίηση των Ελλήνων συνταξιούχων από την τρόικα

Παράλληλα με ερώτησή του την οποία κατέθεσε σήμερα 28/03/2015 ο κ. Μαριάς καταγγέλλει την οικονομική καταστροφή των Ελλήνων συνταξιούχων από την τρόικα και τη συνακόλουθη ευθύνη της ΕΚΤ και του Ντράγκι.

Στην ερώτησή του ο ευρωβουλευτής επισημαίνει ότι «η βίαιη δημοσιονομική προσαρμογή που επέβαλε η τρόικα με το μνημόνιο στην Ελλάδα είχε ως αποτέλεσμα, πέραν των άλλων, και την τεράστια μείωση συντάξεων και συνετέλεσε στη φτωχοποίηση των Ελλήνων συνταξιούχων».

Επιπλέον, συνεχίζει ο Νότης Μαριάς, «σύμφωνα με  τα ευρήματα της 22ης Έκθεσης του πληροφοριακού συστήματος "Ήλιος", που αφορά τις συντάξεις και τα προνοιακά επιδόματα για το μήνα Μάρτιο 2015, το 60% των συνταξιούχων, δηλαδή 1.511.000 συμπολίτες μας, λαμβάνουν σύνταξη μέχρι 800€, ενώ για το 45% των συνταξιούχων, δηλαδή για 1.186.650 συνταξιούχους, η σύνταξη ορίζεται σε ποσό κάτω από το όριο της φτώχειας, ήτοι κάτω από 665€. Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα των συνταξιούχων αναπηρίας λαμβάνει συντάξεις που κυμαίνονται από 250€ έως 540€».

Στη συνέχεια ο Έλληνας ευρωβουλευτής ρωτά την ΕΚΤ, ως μέλος της τρόικας, εάν επιμένει στη συνέχιση της εφαρμογής της εν λόγω καταστροφικής βίαιης δημοσιονομικής προσαρμογής που ασκήθηκε στην Ελλάδα με αποτέλεσμα να φτωχοποιηθούν οι Έλληνες συνταξιούχοι.

Και ο Νότης Μαριάς καταλήγει καλώντας την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, «ως μέλος της τρόικας (στην οποία πάντως παρανόμως συμμετέχει ακόμη και σήμερα), να αποζημιώσει την πατρίδα μας και τους Έλληνες συνταξιούχους για την τεράστια οικονομική καταστροφή που προκάλεσε στην ελληνική οικονομία και κοινωνία η παραπάνω μνημονιακή πολιτική της τρόικας».

Σχόλια