Ειδήσεις

Αντίδοτο στην κρίση το πλέξιμο

Ολοένα και περισσότερος κόσμος τελευταία ασχολείται με το πλέξιμο εξαιτίας της δυσχερούς οικονομικής κατάστασης, στην οποία έχουμε περιέλθει. Με αυτόν τον τρόπο από τη μια κερδίζει ένα σωρό χρήματα που θα έδινε σε αγορές και από την άλλη αυτό που καταφέρνει είναι να κρατήσει την ποιότητα που θέλει σε δικές του δημιουργίες.

Την ίδια ώρα, η δημιουργική αυτή θεραπευτική απασχόληση, που χαρίζει ικανοποίηση και καταπολεμά το στρες, συνδυάζεται ακόμη και σε εξόδους. Μάλιστα, και στο Ηράκλειο δε λείπουν οι φιλικές συναντήσεις για έναν καφέ ή για ένα ποτήρι κρασί, συγκρίνοντας στο μεταξύ οι παρευρισκόμενοι σχέδια και βελονιές!

Εξάλλου, η νέα αυτή τάση ξεκίνησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και ήδη κάνει θραύση αυτήν την εποχή στη Βρετανία. Αρκετές είναι οι συμπολίτισσές μας που συγκεντρώνονται σε σπίτια και πλέκουν, πίνοντας τον καφέ τους και παράλληλα ανταλλάσουν τα τελευταία νέα τους.

Γυναίκες όλων των ηλικιών, που διαμένουν σε χωριά ή και στην πόλη, όπου και να πάνε "κουβαλούν" μαζί τους και το πλεκτό τους.

Μεταξύ αυτών οι κυρίες Σοφία Καλλέργη, Μαρία Κουλεντάκη και Κρίστη Κοκονόζη. Παντρεμένες όλες τους, με παιδιά, που έμαθαν να πλέκουν και τους έχει γίνει μια αγαπημένη συνήθεια. Τους δίνει, όπως λένε, τη χαρά της δημιουργίας και την ικανοποίηση της προσφοράς.

Ορισμένες από τις δημιουργίες των κυρίων Κοκονόζη, Κουλεντάκη και Καλλέργη που βγήκαν από τις ντουλάπες τους για τις ανάγκες του ρεπορτάζ.

Μια καλή, μια ανάποδη και πάλι από την αρχή... το πλέξιμο δηλαδή, που έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας, το απολαμβάνουν παρέα τουλάχιστον δύο με τρεις φορές την εβδομάδα, όπου συγκεντρώνονται ακόμη και με άλλες παρέες σε σπίτια.

Μπλούζες, ζακέτες, πουλόβερ, κασκόλ, εσάρπες, πόντζο, μπεμπέ, καζάκες, κάλτσες, τσάντες, σκουφάκια, πορτοφολάκια μέχρι και πετσετοθήκες και ό,τι άλλο τους αρέσει ακόμη και με φουρκέτα μπορούν να το φτιάξουν σχετικά γρήγορα και ευχάριστα. Είναι όλα τους ξεχωριστά, όμορφα και προπάντως τους έρχονται πολύ πιο οικονομικά, από το να τα αγόραζαν, ενώ, πέρα από το ότι είναι χειροποίητα, έχουν και την καλύτερη ποιότητα, μιας και οι δημιουργοί τους είναι υπεύθυνοι και για την επιλογή του νήματος που θα βάλουν.

«Το πλέξιμο λειτουργεί συνενωτικά για τις γυναίκες που ασχολούνται με αυτό, ως ένα ισχυρό μέσο κοινωνικοποίησης. Από τις γιαγιάδες που μαζεύονται στις αυλές των σπιτιών και πλέκουν παρέα κουβεντιάζοντας έως τις σύγχρονες νέες γυναίκες, που συναντιούνται ακόμη και στα ειδικά σεμινάρια και γίνονται φίλες πλέκοντας», αναφέρει η κ. Καλλέργη, που από 13 χρονών έμαθε από τη γιαγιά της, που έπλεκε τουριστικά. Το πλέξιμο, όπως λέει, είναι όλη της η ζωή και στο χωριό Κεραμούτσι του Ηρακλείου, όπου διαμένει και διατηρεί παραδοσιακό καφενείο, συνεχώς δείχνει ακόμη και σε γυναίκες άνω των 65 ετών, που έρχονται να μάθουν να πλέκουν για τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους.

Οι βελόνες πλεξίματος, το βελονάκι και το νήμα βρίσκονται πάντα στην τσάντα της κ. Καλλέργη, όπου και να πάει εκτός σπιτιού.

Η κ. Καλλέργη με την κ. Κουλεντάκη γνωρίστηκαν στην κρατική σχολή ΚΕΝΕ, η οποία όμως δυστυχώς έχει κλείσει εδώ και πέντε χρόνια. Έκτοτε βρίσκονται συχνά για καφέ και πλέκουν.

«Με αυτόν τον τρόπο διώχνουμε το στρες, συγκεντρωνόμαστε και περνούμε ευχάριστα και δημιουργικά την ώρα μας», αναφέρει η κ. Κουλεντάκη. Δε διστάζουν μάλιστα, όπως λέει, να κάνουν δώρα σε φίλους δικές τους δημιουργίες, για τις οποίες νιώθουν πολύ περήφανες.

Η κ. Κουλεντάκη ασχολείται τα τελευταία 10 χρόνια με το πλέξιμο. Όταν πρωτοξεκίνησε να πλέκει τήρησε κι ένα παλιό έθιμο, πηγαίνοντας μάλιστα σε ποτάμι και ρίχνοντας μέσα το πρώτο πλεκτό αλυσιδάκι που έκανε τυλιγμένο σαν κουβαράκι. Την ίδια στιγμή είπε κι ένα στιχάκι: «Όπως τρέχει το νερό στον ποταμό, να τρέχει το μυαλό μου να πλέκω».

Η κ. Κουλεντάκη, με καταγωγή από τη Σίβα του δήμου Ηρακλείου, τόνισε πως είχε πράξει όπως ακριβώς τις έλεγαν οι γιαγιάδες για να μπορεί στη συνέχεια να πλέκει οτιδήποτε χωρίς δυσκολία.

Πάντως, η ίδια έχει μάθει και καλαθοπλεκτική. Μάλιστα αυτόν τον καιρό κάνει εθελοντικά μαθήματα στο Λύκειο Ελληνίδων και δείχνει τις τέχνες της.

«Η αγχολυτική ιδιότητά του αποτελεί έναν από τους βασικούς λόγους που έχει επανέλθει στο προσκήνιο και έχει γίνει τόσο δημοφιλές το πλέξιμο», τονίζει η κ. Κοκονόζη.

Μορφή εργοθεραπείας

Οι βελόνες πλεξίματος, το βελονάκι και το νήμα βρίσκονται πάντα στην τσάντα της κ. Καλλέργη, όπου και να πάει εκτός σπιτιού. Όπως επίσης αναφέρει, το πλέξιμο στην αρχή μπορεί να σου φανεί "βουνό", μόλις του πάρεις τον αέρα όμως γίνεται παιχνιδάκι.

Κατά τη διάρκεια του πλεξίματος δημιουργείται ένα μοτίβο επαναλαμβανόμενων κινήσεων, μια μορφή εργοθεραπείας. Από ένα απλό κουβάρι κλωστή ξετυλίγονται ατέλειωτες δημιουργικές πιθανότητες. Αρκεί να έχεις λίγη φαντασία, αλλά και, αν ξεμείνεις από ιδέες, μπορείς πάντα να κάνεις αναζήτηση στο ίντερνετ για να εμπνευστείς.

«Η αλήθεια είναι πως, όταν μάθεις να πλέκεις, αναζητάς περισσότερο χρόνο να αφιερώσεις σε αυτό που κάνεις. Είναι όπως όταν διαβάζεις ένα βιβλίο, που όταν έχεις αφήσει κάτι συναρπαστικό στη μέση, το μυαλό σου είναι εκεί», αναφέρει η κ. Κοκονόζη.

Παράλληλα, όλες τους τονίζουν πως το να καταπιάνεται κανείς με καινούργια και πολύπλοκα σχέδια αποτελεί πρόκληση, αλλά και εξάσκηση για το μυαλό.

Υπάρχουν, ωστόσο, και πλεκτικές μηχανές που προσφέρουν μαζική παραγωγή και μπορούν να αναπαράγουν τυποποιημένα σχέδια. Μια τέτοια διαθέτει η κ. Κουλεντάκη, όμως όπως λέει, «αυτό φυσικά δίνει ακόμα μεγαλύτερη αξία στα χειροποίητα, μιας και το καθένα τους είναι μοναδικό».

Επιπλέον, «κάποια από τα σχέδια που γίνονται στο χέρι δεν μπορούν να γίνουν με πλεκτικές μηχανές», αναφέρει η κ. Κοκονόζη, η οποία λέει όσον αφορά στο βελονάκι ότι «δεν αντιγράφεται από καμιά μηχανή».

Τι είπαν…

«Είναι ευχάριστο που μπορείς να φτιάξεις κάτι μοναδικό και ποιοτικό, το οποίο μετά θα το φοράς και θα καμαρώνεις».

Κρίστη Κοκονόζη

«Η οικονομική κρίση ολοένα και οδηγεί στο χειροποίητο. Είναι χαρά να κάνεις δώρα, τα οποία έχουν γίνει με φροντίδα».

Μαρία Κουλεντάκη

Η κ. Μαρία Κουλεντάκη και η κ. Κρίστη Κοκονόζη.

Της Ιωάννας Βλαχάκη

Σχόλια