default-image

Ταλαιπωρία τέλος για τους επιβάτες του "Β. Κορνάρος"

Ταλαιπωρία τέλος για τους επιβάτες του "Β. Κορνάρος"

Μετά από τρεις μέρες απίστευτης ταλαιπωρίας, οι 227 επιβάτες του "Βιτσέντζος Κορνάρος", που από την περασμένη Τετάρτη είχε προσαράξει σε αμμώδη περιοχή ανοιχτά της Κάσου, πάτησαν επιτέλους έδαφος. Λίγο μετά τις 8 χθες το βράδυ ο πλοίαρχος του "Βιτσέντζος Κορνάρος" κατάφερε να "ξεκολλήσει" το πλοίο, το οποίο έδεσε στο λιμάνι της Κάσου.

Από την Κάσο αναχώρησε στη 1:45 τα ξημερώματα με 163 επιβάτες, αφού αποβιβάστηκαν πρώτα εκεί 64 άτομα, 9 φορτηγά και πέντε οχήματα.

Πριν από τον απόπλου το πλοίο επιθεωρήθηκε, ενώ στο λιμάνι της Ρόδου θα αποκαταστήσει κάποιες μικροζημιές και αναμένεται να επιθεωρηθεί εκ νέου.

Είχαν ωστόσο προηγηθεί τρεις μέρες "εφιάλτης" για τους επιβάτες που δεν παρέλειψαν να εκφράσουν την αγανάκτησή τους στο Ράδιο 98,4 και τον Γιώργο Σαχίνη.

«Αυτό που ζούμε είναι πρωτοφανές, δεν έχει ξαναγίνει. Είμαστε εδώ μωρά, παιδιά, μητέρες, ακόμη και ένα σχολείο, και δεν έχουμε καμία απολύτως ενημέρωση. Τα τρόφιμα τελειώνουν και έχουμε φτάσει στα όριά μας. Υπάρχουν όμως και φορτηγά με προϊόντα και ευπαθή κηπευτικά που θα πρέπει άμεσα να μεταφερθούν», υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ένας εκ των επιβατών, ο Κώστας Μάρης.

Η οργή και η αγανάκτηση στους εγκλωβισμένους επιβάτες χτύπησαν κόκκινο. Μεταξύ αυτών και δεκάδες Κρητικοί. «Για κοροϊδία και αδιανόητη ταλαιπωρία» έκανε λόγο στο Ράδιο 98,4 και ο Στέφανος Βαρδιάμπασης, καταγγέλλοντας την Πολιτεία αλλά και την εταιρεία ότι για οικονομικούς λόγους δεν τους απεγκλώβισε αμέσως.

«Θα μπορούσαν να μας απεγκλωβίσουν από την πρώτη ημέρα. Θα άνοιγε η πόρτα, θα βγαίναμε όλοι σώοι και δε θα άνοιγε μύτη», τονίζει ο κ. Βαρδιάμπασης, ενώ από την πλευρά του ο Κώστας Μάρης εκφράζει την εξής απορία: «Πώς είναι δυνατόν, όταν έρχονται λαθρομετανάστες στην Ιεράπετρα, να πηγαίνει το Λιμενικό και να τους βγάζουν και εμάς εδώ να μην κάνουν το παραμικρό;».

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Πέμπτης το ρυμουλκό, που είχε αναχωρήσει από τη Μύκονο με προορισμό το σημείο όπου βρίσκεται το πλοίο, λόγω των ισχυρών ανέμων, αναγκάστηκε να κατευθυνθεί στην Αστυπάλαια, με το πλήρωμα του σκάφους να δηλώνει αδυναμία προσέγγισης.  

Να σημειωθεί ότι ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας προσγειώθηκε την Πέμπτη στην Κάσο, μεταφέροντας από τη Ρόδο κλιμάκιο επιθεωρητών και δύο δύτες με εξοπλισμό, προκειμένου να διενεργήσουν έλεγχο κατάστασης του πλοίου και των υφάλων του.

Το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος βρισκόταν σε συνεχή επικοινωνία με τον πλοίαρχο για την άμεση ενημέρωση της κατάστασης του πλοίου, του πληρώματος και των επιβατών.

Επίσης, είχαν δοθεί ειδικές οδηγίες για την παροχή σίτισης και ενδιαίτησης των επιβατών, οι οποίοι έζησαν μια πρωτοφανή ταλαιπωρία, καθώς είχαν καθηλωθεί στο πλοίο από το βράδυ της περασμένης Τετάρτης.

Για τη συνεχή ενημέρωση του κοινού σχετικά με την κατάσταση και τις εξελίξεις στο Ε/Γ-Ο/Γ "Βιτσέντζος Κορνάρος" τέθηκαν σε 24ωρη λειτουργία και δύο τηλεφωνικές γραμμές Ενημέρωσης του Αρχηγείου Λ. Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Βάλια Μπούη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News