Ειδήσεις

Μέτρα προστασίας λόγω αφρικανικής σκόνης

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, αλλά και βάση των μετρήσεων αιωρούμενων σωματιδίων Α.Σ.10 που πραγματοποιούνται στις πόλεις του Ηρακλείου και των Χανίων, από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρεια Κρήτης, για σήμερα Παρασκευή 27-3-2015 νέο κύμα αφρικανικής σκόνης επηρεάζει  την Κρήτη. Η συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων Α.Σ.10,  αναμένεται να κυμανθεί από 50 έως 200 μg/m3, με μέση ημερήσια τιμή >50 μg/m3.

Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρεια Κρήτης, βάσει της ΚΥΑ με αρ. οικ. 70601 (ΦΕΚ 3272/23-12-2013 Β΄) με θέμα: "Βραχυπρόθεσμα σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση ατμοσφαιρικής ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια", συστήνει τα εξής:

Άτομα με αναπνευστικά προβλήματα ή καρδιοπαθείς, καθώς επίσης και παιδιά και άτομα άνω των εξήντα πέντε ετών, θα πρέπει να αποφεύγουν κάθε σωματική άσκηση και δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους. Επίσης συνιστάται η αποφυγή παραμονής σε εξωτερικούς χώρους, ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.

Επιπλέον άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνές εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου, ενώ επί επιμονής συμπτωμάτων συνιστάται επικοινωνία με τον θεράποντα γιατρό τους.

Γενικότερα σε κάθε πολίτη συνιστάται να αποφεύγει κάθε σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και να περιορίσει τον χρόνο παραμονής σε αυτούς, ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.

Σχόλια