default-image

Προειδοποίηση Βάιντμαν: Με χρεοκοπία κινδυνεύει η Ελλάδα

Οικονομία
Προειδοποίηση Βάιντμαν: Με χρεοκοπία κινδυνεύει η Ελλάδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κατά της χορήγησης νέας οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα τάσσεται ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας Γιενς Βάιντμαν, επικρίνοντας την ελληνική κυβέρνηση, που σπατάλησε, όπως λέει, την εμπιστοσύνη των εταίρων της.

Ζητεί, παράλληλα, μείωση της έκθεσης των τραπεζών στα χρέη συγκεκριμένων κρατών - μελών της Ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα. «Το κρατικό χρέος χρειάζεται να ενισχυθεί από κεφάλαια και η έκθεση σε ένα μόνο κράτος πρέπει να περιοριστεί, όπως ακριβώς ισχύει και για οιονδήποτε ιδιώτη οφειλέτη», υποστήριξε σε συνέντευξή του στο περιοδικό Focus.

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στην Ελλάδα, ο κ. Βάιντμαν εξέφρασε την αντίθεσή του στη χορήγηση νέας έκτακτης στήριξης. «Μέχρι το φθινόπωρο, η βελτίωση της οικονομίας ήταν ορατή. Τώρα όμως, η νέα κυβέρνηση "τζογάρει" αυτή την εμπιστοσύνη», δήλωσε και συμπλήρωσε: «Είμαι αντίθετος στην αύξηση των δανείων στήριξης».

Για το δημόσιο χρέος της χώρας υποστήριξε πως, παρά το ύψος του, είναι πιο διαχειρίσιμο με τα χαμηλά επιτόκια και τις συμφωνίες για παράταση των πληρωμών.

Σχολίασε επίσης ότι οι δημόσιες εμφανίσεις Ελλήνων κυβερνητικών αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη. «Μιλώντας γενικά, έχω την εντύπωση ότι οι δηλώσεις από πολλά μέλη της κυβέρνησης μπορεί να είναι πολύ διαφορετικές μεταξύ τους, ανάλογα με την ημέρα και το ακροατήριο», δήλωσε και κατέληξε: «Τελικά, αυτό δεν εμπνέει πολλή εμπιστοσύνη».

Ερωτηθείς, τέλος, αν η Ελλάδα αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο χρεοκοπίας, απάντησε: «Είναι σαφές, ότι οι κυβερνήσεις των άλλων χωρών έχουν την εντύπωση ότι μπορεί να βρεθεί μία λύση. Δεν έχουμε όμως, πολύ χρόνο… Εάν ένα κράτος - μέλος της νομισματικής ένωσης αποφασίσει να μην ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του και σταματήσει να πληρώνει τους κατόχους ομολόγων, τότε είναι αναπόφευκτη μια άτακτη χρεοκοπία».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News