Ειδήσεις

Μάλια: Αύριο η ημερίδα για τα 100 χρόνια από τις ανασκαφές

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος "Συνομιλώντας με το Μινωικό Πολιτισμό", ο Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Μαλίων, ο Σύλλογος Γυναικών Μαλίων " Εστία" και οι εθελοντές Sarpidonistas διοργανώνουν το Σάββατο 28 Μαρτίου την πρώτη εκδήλωση με αφορμή τη  "Συμπλήρωση 100 ετών, 1915-2015, από τις ανασκαφές στο Μινωικό Ανάκτορο Μαλίων".

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

α) Στις 9:30 το πρωί ανοικτή ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο των Μαλίων με τον αρχαιολόγο Αντώνη Βασιλάκη και άλλους ξεναγούς. Από το Ηράκλειο θα αναχωρήσει πούλμαν χωρητικότητας πενήντα ατόμων, για το οποίο υπάρχουν ακόμα θέσεις. Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή με γραπτό μήνυμα στο τηλ. 6977-479717.

β) Στις 12 το μεσημέρι ανοιχτή ημερίδα με εισηγητές αρχαιολόγους, στο κτίριο του δημοτικού καταστήματος Μαλίων.

Αναλυτικότερα:

1. Σύντομοι χαιρετισμοί εκπροσώπων των συλλόγων και του αντιδημάρχου

2. "100 χρόνια από την ανακάλυψη του ανακτόρου των Μαλίων από τον Ιωσήφ Χατζηδάκη", Αντώνης Βασιλάκης, δρ Προϊστορικής Αρχαιολογίας και επίτιμος έφορος αρχαιοτήτων.

3. "Μάλια. Πολιτικές και οικονομικές όψεις μιας ανακτορικής επικράτειας", Κώστας Χρηστάκης, δρ Προϊστορικής Αρχαιολογίας.

4. "Μινωικά παλάτια και εκπαιδευτικοί περίπατοι στο λαβύρινθο της γνώσης", Ειρήνη Γαβριλάκη, προϊστορική αρχαιολόγος στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ρεθύμνου με ειδίκευση στη μουσειακή αγωγή.

Θα επακολουθήσει συζήτηση, που θα προσπαθήσει να συνδέσει την αρχαία μινωική κληρονομιά με τη σύγχρονη πολιτιστική κατάσταση και να διερευνήσει νέες ελπιδοφόρες κατευθύνσεις.

Η ημερίδα θα κλείσει με κέρασμα εκ μέρους των φιλόξενων πολιτιστικών συλλόγων Μαλίων.

Σχόλια