default-image

Χιλιάδες μολυσμένα από καταρροϊκό πυρετό πρόβατα στην Κρήτη

Κρήτη
Χιλιάδες μολυσμένα από καταρροϊκό πυρετό πρόβατα στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε χιλιάδες προσμετρούνται πια τα μολυσμένα με καταρροϊκό πυρετό πρόβατα στην Κρήτη, γεγονός που έχει προκαλέσει την κινητοποίηση των Κτηνοτροφικών Συλλόγων του νησιού, που διοργάνωσαν σχετική ημερίδα σήμερα στο Πέραμα Μυλοποτάμου με ομιλητές επιστήμονες όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Ένας από τους ομιλητές, ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ Αλέκος Στεφανάκης, χθες αποκάλυψε στη "Νέα Κρήτη" ότι ο καταρροϊκός πυρετός έχει γίνει πλέον μάστιγα στο νησί μας και δεν έχουν άλλη επιλογή οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι απ' το να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες, ώστε να έχουν όσο γίνεται και τις λιγότερες απώλειες!

Στην ημερίδα παραβρέθηκε και εκπρόσωπος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για να απαντήσει στο μεγάλο ερώτημα «τι προτίθεται να πράξει το κράτος;». Ο Αλέκος Στεφανάκης μάς είπε ότι αυτή η ημερίδα έχει τεράστια σημασία, καθώς «τώρα που θα ζεστάνει ο καιρός και θα ξαναεμφανιστεί το πρόβλημα θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να δούμε τι θα κάνουμε, για να έχουμε όσο γίνεται τις μικρότερες απώλειες. Τώρα που θα αρχίσουν οι σκνίπες να περπατούν, θα ξαναδούμε το πρόβλημα».

Όπως επισημαίνει ο κτηνίατρος και ερευνητής κ. Στεφανάκης, «η αρρώστια είναι πια υπαρκτή στην Κρήτη. Έχει πάει σε όλο το βόρειο τμήμα της. Έχουν γίνει μετακινήσεις ζώων, άρα δεν ξέρουμε ποια θα είναι η διασπορά. Έχει κάνει κάποια αιμοληψία το υπουργείο, απ' ό,τι ξέρω, για να δουν τι γίνεται. Από 'κει και πέρα τα κρούσματα των εκτροφών είναι αρκετά. Είναι πάρα πολλά. Μπορούμε πλέον να μιλήσουμε για χιλιάδες κρούσματα και είναι σε όλο το μήκος της Κρήτης», προσθέτει χαρακτηριστικά.

«Το θέμα είναι πια ότι πρέπει να συντονιστούμε οι κρατικοί φορείς, το υπουργείο, οι Περιφέρειες, οι Δήμοι και οι κτηνοτρόφοι και να ακολουθήσουν μια ενιαία στρατηγική για να έχουμε τις μικρότερες δυνατές απώλειες», καταλήγει ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News