default-image

Μια άλλη άποψη για το κοιμητήριο του Αγίου Κωνσταντίνου

Κρήτη
Μια άλλη άποψη για το κοιμητήριο του Αγίου Κωνσταντίνου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τη δική του θέση για το θέμα της λειτουργίας του κοιμητηρίου του Αγίου Κωνσταντίνου δίνει δημότης με ανοιχτή επιστολή του.

Υποστηρίζει ότι η επιτροπή κατοίκων δεν εκπροσωπεί την πλειονότητα των κατοίκων της περιοχής, και τάσσεται υπέρ της συνέχισης της χρήσης του δημοτικού κοιμητηρίου του Αγίου Κωνσταντίνου.

Το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:  

«Σας γράφω με αφορμή την επιστολή της "Επιτροπής Κατοίκων Περιοχής Αγ. Κωνσταντίνου" που δημοσιεύτηκε στα ΜΜΕ. Ως κάτοικος της περιοχής του Αγ. Κωνσταντίνου, μέλος της Ενορίας, αλλά κυρίως ως δημότης Ηρακλείου, θεωρώ χρέος μου την αποσαφήνιση ορισμένων σημείων τα οποία είτε δεν αναφέρονται στη συγκεκριμένη επιστολή, είτε βρίθουν ανακριβειών.

1. Η εν λόγω "επιτροπή" και οι απόψεις της σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν την πλειοψηφία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής και των μελών της Ενορίας του Αγ. Κωνσταντίνου.

2. Η επιστολή κοινοποιείται στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης, ωστόσο οι συντάκτες της αποφεύγουν να αναφερθούν στην επίσημη θέση της Αρχιεπισκοπής επί του θέματος, η οποία και έχει εκφραστεί πολλάκις γραπτώς προς το Δήμο, τάσσεται δε υπέρ της συνέχισης της χρήσης του Κοιμητηρίου.

3. Αναφέρεται στην επιστολή, παντελώς αυθαίρετα, με σκοπό τη δημιουργία εντυπώσεων, ότι η τυχόν επαναλειτουργία του Κοιμητηρίου του Αγ. Κωνσταντίνου θα αφορά μόνο όσους "δύνανται οικονομικά".  

Η πραγματικότητα όμως έχει ως εξής: Οι οικογενειακοί τάφοι επί σειρά ετών παραχωρούνταν χωρίς οποιαδήποτε οικονομικά ή κοινωνικά κριτήρια, και κατά συνέπεια η τυχόν ιδιοκτησία οικογενειακού τάφου δε συνεπάγεται σε καμία περίπτωση οικονομική ευμάρεια.

Για το λόγο αυτό αφήνω τους κυρίους της "Επιτροπής" υπεύθυνους των γραφομένων τους, και τους καλώ να τεκμηριώσουν την οικονομική ευμάρεια/δυνατότητα που επικαλούνται όλων όσων κάνουν χρήση του Κοιμητηρίου του Αγ. Κωνσταντίνου.

Διότι, σε αντίθεση με τους αόριστους ισχυρισμούς της επιστολής, η πραγματικότητα για τους κατόχους οικογενειακών τάφων στο Κοιμητήριο του Αγ. Κωνσταντίνου έχει ως εξής: Η συνέχιση της χρήσης των τάφων θα αποτελούσε εκτός από συναισθηματική και σημαντική οικονομική ανακούφιση καθώς πλέον αναγκάζονται να επιβαρύνονται με κόστη χρήσης, φροντίδας, και συντήρησης δύο ξεχωριστών μνημάτων σε περίπτωση νέων ενταφιασμών συγγενικών προσώπων.

4. Σεβόμενος την ιστορία του Κοιμητηρίου, τους νεκρούς που έχουν ενταφιαστεί στους οικογενειακούς τάφους και τις οικογένειές τους, δε θα προχωρήσω επί της παρούσης στους πραγματικούς λόγους από τους οποίους πηγάζουν οι ευαισθησίες ορισμένης μερίδας κατοίκων περί "εκσυγχρονισμού" της περιοχής, και ανησυχίες για τυχόν δημιουργία Κοιμητηρίου "ευκατάστατων" χριστιανών. Πλην όμως, δεν μπορώ παρά να εκφράσω την απορία μου, για το πώς η "υποβάθμιση του περιβάλλοντος" στην οποία κατά κύριο λόγο στηρίζεται η απόφαση του ΣτΕ και με θέρμη υπερασπίζεται η "Επιτροπή" συνδέεται αιτιωδώς με τα οικονομικά κριτήρια που αναφέρονται στην επιστολή της 22ης Μαρτίου 2015.

Κλείνοντας θα ήθελα να παραθέσω στους συμπολίτες μου δύο σημεία προς σκέψη:

1. Ως γνωστόν το Κοιμητήριο του Αγ. Κωνσταντίνου μεταφέρθηκε στην περιοχή το 1890 μακριά από κάθε αστική δόμηση. Ήταν λοιπόν ξεκάθαρη επιλογή των πολιτών να επαναπροσεγγίσουν ασφυχτικά το Κοιμητήριο δημιουργώντας την τωρινή κατάσταση.

2. Αναφέρεται ορθά στην επιστολή της "Επιτροπής" ότι πρέπει να λειτουργούμε πάντα σεβόμενοι τα ιστορικά τμήματα του Κοιμητηρίου. Άραγε οι οικογενειακοί τάφοι και κυρίως η επιθυμία των συγγενών των θανόντων δεν αποτελούν ζωντανή ιστορία αυτού του τόπου;! Ή μήπως τα παραπάνω είναι ανάξια σεβασμού στο βωμό του "εκσυγχρονισμού" και της "ανάπλασης";!

Οι οικογενειακοί τάφοι στο Κοιμητήριο του Αγ. Κωνσταντίνου είναι όντως τμήμα της ιστορίας της πόλης μας και θα αποτελούσε ελάχιστο δείγμα σεβασμού αυτό να λαμβάνεται σοβαρά υπ' όψιν από όλους τους συμπολίτες μας.

Πέραν αυτού όμως, είναι επίσης απολύτως βέβαιο ότι η ορθή υγειονομική χρήση των τάφων θα είναι και το μοναδικό κίνητρο για την ορθή συντήρησή των.

Γιάννης Κονιδάκης (Bsc, PhD),

δημότης Ηρακλείου και κάτοικος περιοχής Αγ. Κωνσταντίνου,

μεταδιδακτορικός συνεργάτης ΙΤΕ, συνεργαζόμενο μέλος ΔΕΠ ΠΚ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News